Как смешниците политици стопанисват държавата през последние 33 години?

Автор: Няма коментари Сподели:

Уважаеми колеги,

Възраждане и Министерството на здравеопазването в съда, заради отказ на ведомството да отговори 

През периода на прехода се въведе практика в държавната администрация, която през последните единадесет години се утвърди като тенденция. Практиката на “мълчаливия отказ” започна да се прилага масово за прикриване на престъпното действие или бездействие на управляващите по различни въпроси. Липсата на отговор с времето получи определението „мълчалив отказ“, който прилаган на държавно ниво, създава недоверие в държавата. 

Един такъв мълчалив отказ на Министерството на здравеопазването е причина за предстоящото на 21.04.2021 г. открито заседание по дело № 3036 в Административен съд. 

През януари 2021 г., по покана на граждани, Искра Михайлова – общински съветник на Възраждане в Стара Загора, посети изоставената белодробна клиника в Радунци. При посещението беше установено, че въпреки състоянието на ликвидация,  достъпът до болницата е свободен и не е налична ограда, която да предпазва от злонамерено влизане в сградата. Лечебното заведение и имуществото му са изцяло изоставени и не изглежда да се стопанисват или да се полагат каквито и да било грижи за тяхното съхранение. В сградата е налична медицинска апаратура, за която не е известно дали функционира. Налични са епруветки, медицински проби, остатъци от лекарства или медицински изследвания, за които не е известно дали не биха били даже опасни за здравето, при неправилното им съхранение. В сградата са видими и лесно достъпни множество документи, които съдържат лични данни на персонала, както и голямо количество разпръсната болнична документация – медицински картони на пациенти, история на заболявания и цялостна архивна документация, свързана с болничното заведение. 

Image title

На 8-ми февруари 2021 г. Възраждане изпрати заявление до Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация. Със заявлението се иска да бъде предоставена информация, относно обявената за ликвидация „Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация “- Радунци, по следните въпроси:

●       От коя дата е обявлението за ликвидация на дружеството?

●  Колко ликвидатори са назначавани от обявяването на дружеството в ликвидация до настоящият момент?

●       Извършван ли е опис на имуществото към момента на обявяване на процедурата по ликвидация?

●       Кои са отговорните лица за стопанисване на имуществото и на материалната база на дружеството?

●       Кои са отговорните лица за съхранението на цялата архивна документация, както за периода на упражняването на дейност на лечебното заведение, така и след обявяването му в ликвидация?

●       Кои са отговорните лица за събиране и/или унищожаване на биологичните отпадъци, медицински консумативи и лекарства след прекратяване на дейността на дружеството?

●       Чие е задължението за осигуряване на охрана на болничното заведение след прекратяване на дейността му?

●       Извършвана ли е охранителна дейност за опазване на материалната база на болничното заведение от обявяването на процедура по ликвидация до 31.01.2021 г.? 

Image title

Липсата на отговори по тези въпроси отвеждат Възраждане и Министерството на здравеопазването в съда. 

Възраждане ще продължи да търси отговорните лица за унищожаването на най-големия белодробен санаториум на Балканския полуостров и то по време, в което съществува вирусът(Ковид 19), който засяга белите дробове, поради което нуждата от подобни болнични заведения е още по-голяма.

За връзка с Възраждане: 0878 98 68 91 – Димитрова

                    С уважение,

                                  Екипът на Възраждане

Предишна статия

Непобедимият Дан Колов! „Чувствам се силен, защото съм българин“

Следваща статия

Съседи на Домусчиев пред Фрог: Пазят го действащи барети от СОБТ и звено „Кобра“ към СДВР. Отговорник им е „Ямболския“

Други интересни