Разследваща журналистика в България…

Автор: Няма коментари Сподели:

“За втори път ти казвам, ще ти *б* п* лелина, ако се обадиш пак ще те намеря и ще ти скъсам главата“.  Журналистът Димитър Стоянов получи тези заплахи след като потърси по телефона бизнесмена Христо Близнаков във връзка с разследване за евентуални злоупотреби с евросредства от негови фирми. Повод за такава агресия не е даван. Димитър се обръща към Близнаков учтиво и го пита дали е склонен да даде интервю.

След заплахата Димитър Стоянов подаде жалба в Софийска градска прокуратура, описвайки детайлно ситуацията, както и данните, които предизвикват журналистическия интерес и би трябвало да заинтересуват и правоохранителните органи, още повече, че става дума за съмнения за злоупотреби с европейски средства.

Градският прокурор Павел Панов препраща жалбата на Стоянов в Софийска районна прокуратура. Няма никакви данни да е образувана преписка в Специализирана прокуратура за злоупотребите с европари, описани в сигнала. В СРП е заведена  преписка под номер 9430/2021 с наблюдаващ прокурор Таня Александрова.

Резултатът дотук е, че на 8 април 2021 Димитър беше привикан в СДВР, за да му бъде връчен предупредителен протокол да не общува с Близнаков, все едно става дума за битова свада.

Няма логично обяснение защо прокуратурата е решила да предупреди журналиста, който си върши работата, вместо да се заеме с псуващия и заплашващ индивид и с данните за злоупотреби с европейски пари. Но в контекста на разследването това изглежда като сплашване на репортера, за да не продължава да рови по случая.

Христо Близнаков и негови роднини притежават и управляват фирми, концентрирали внушителни средства от европейски субсидии. Журналистическият интерес към тях е съвсем легитимен и в хода на разследването е нормално да се търсят за мнение и коментар всички засегнати страни.

                                           Христо Близнаков и съдружника му Владимир Христов

Всъщност, обяснение за прокурорския и полицейски гаф има и то отвежда към позорното 111 място в класацията на “Репортери без граници” за свободата на словото. Само преди ден беше огласен и доклад на “Амнести интернешънал”, в който се подчертава, че разследващите журналисти в България са изложени на властови натиск.

Димитър Стоянов има опит с репресивната машина на властта. Преди две години той и румънския му колега Атила Биро бяха задържани от полицията докато разследваха унищожаването на документи от аферата “ДжиПиГейт”. 

Случаят предизвика международен скандал и влезе във всички доклади за свободата на медиите. Задържането на журналистите беше обявено окончателно за незаконно от съда, а Стоянов и Биро получиха престижната награда за смела журналистика George Weidenfeld.

                                                  https://bird.bg/                        https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

ЛЯВО-ДЯСНАТА ГЛУПОСТ И ВЪЛКЪТ В КОШАРАТА

Следваща статия

ЖЕНИ ГОВОРЯТ ЗА ПАРИ

Други интересни