МОЖЕ ЛИ ХОЛОГРАМНИЯ БАЙДЪН ДА СЕ СПРАВИ С ПУБЛИЧНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ?

Автор: Няма коментари Сподели:

Трикратното падане на американския президент Байдън, при качването по трапа към Air Force One постави редица въпроси към администрацията му.

Все още президента Байдън не е холограма. Но относителното отсъствие от публичната сцена на новоизбран президент на САЩ и лидер на свободния свят поражда не малко спекулации и коментари относно възможностите, предлагани от технологичния напредък и безпрецедентния контрол върху информацията в интернет.

От всъпването му в длъжност липсват проявите в медиите, с които бяха свикнали американите при президента Тръмп. С неговите импровизирани интервюта с медиите, при които той отправя въпроси и атаки, занимавайки се с десетки широкообхватни теми. А президента Байдън дори пропусна традиционното лично февруарско обръщение към Конгреса. Появява се предимно под формата на различни видеоклипове, подобни на „доказателство че е жив“, разпространявани в интернет, където той чете текстове от айкюто.

Дори някои служители, които работят в администрацията му, не могат да не се начудят защо. И ги кара да обмислят спекулации, които при по-нататъшно изследване започват да изглеждат почти така, сякаш не са напълно извън сферата на възможното.

Известно е че е налична „дълбоко фалшива“ компютърната технология с изкуствен интелект (AI) и ефекти, някога запазени като скъпи и отнемащи време постижения на холивудските филми. Но те са вече в ръцете на повечето хора с компютър, имащи желанието да я използват.

Тази AI технология може да накара хората, които не са казали, или направили нещо, да изглеждат много реално, като че са казали, или направили това. От години хора и животни свободно разговарят в анимационни и игрални филми доста убедително, със съответна мимика и движение на лицевите мускули.
Следва да се имат предвид две неща: Първо, технологията е напреднала още повече със скокове и граници извън представите ни. И второ, разузнавателните агенции имат способности далеч над това, което виждаме публично.

Някои от нещата, които знаем са вече възможни: Учените могат да създават реалистични роботи, или дроиди, които все по-трудно се различават от хората. Те дори могат да си взаимодействат и да участват в рационално звучащи двупосочни разговори.

Холограмоподобни фигури могат да се появят на живо, или дори да бъдат възкресени от гроба (както беше с възпоменателен виртуален концерт на поп звездата Майкъл Джексън).

Какво е необходимо, ако мощни интереси искат да създадат правдоподобна изкуствена реалност, обслужваща най-мощната политическа прослойка на света? Първо, разбира се, технологичната възможност. Освен това, те би трябвало да имат доста здраво въздействие върху информационния поток – което означава преди всичко Интернет и социалните мрежи – така че всеки материал срещу усилията им, или противоречащ на целта, може да бъде дискредитиран, или изтрит.

И накрая, очевидно би трябвало да има сериозен елемент на секретност – готовност и способност сред всички, които имат знания и информация, да държат всичко в тайна. Но това изглежда малко вероятно…

Обратно към Байдън. Белият дом обяви, че той най-накрая ще даде първото си обръщение в праймтайма към нацията в четвъртък. Това са седем седмици след избирането му. Темата ще бъде една година от блокирането на света от COVID-19. Не е обявен план за репортерска аудитория на живо. Не се предвиждат въпроси и отговори след изявата. Все още няма насрочена дата за закъснялото обръщение на Байдън към Конгреса. Но говорител на Белия дом е заявил, че поради епидемията от коронавирус „всяка реч на съвместно заседание ще изглежда по-различно от миналото“.
Джо Байдън все още не е холограма. Но, ако той иска да бъде и ако мощни интереси с достъп до най-новите технологии искат да го направят, изглежда, че няма пречки, за да го постигнат.

Шарил Аткисон
Той е носител на награди „Еми“, разследващ журналист, автор на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ „The Smear“ и „Stonewalled“ и водещ на неделната телевизионна програма на Sinclair “ Full Measure

                                                                              https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Срамни въшки са нашите политици! Вековен национален срам!

Следваща статия

Правителството на България призна!

Други интересни