„ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ” Народе???? Правим ли го?!

Автор: Няма коментари Сподели:

НА ИСТОРИЯТА С ЛЮБОВ 

или защо френският президент Шарл дьо Гол съветва 

„ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ” 

Това е лаконичният отговор на Шарл дьо Гол, президент на Франция /1959- 1969г/ на журналистически въпрос кои нации са в основата на човешкото  развитие. За болшинството европейци и българи, тогава и сега, тази  категоричност и еднозначност на отговора е трудно разбираема и дори шокираща! 

Извинете, коя по-точно История да четем?!! В нашите учебници по история  няма нищо, ама съвсем нищо като разказ, цитат или преживяване, което да ни наведе на  подобна мисъл! През последите три десетилетия българските историческите събития и  личности са само маркирани и напълно обезличени, сведени са до грубо щриховане и  бегло скициране.Те са преставени като малка и едва забележима, незначителна част,  регионална от общоевропейския свят. Не съществува ни най-малка податка за това,  което говорят френските президенти Шарл дьо Гол и Франсоа Митеран, италианския  президент Карло Чампи, американския проф.Норман Дейвис, японския проф.Шигеоши  Мацуяма, културолога Хари Салман, че българите стоят в основата на човешката  цивилизация, че ние сме създателите на цивилизацията на нашата планета. Ако  „Българската държава на духа се простира от Балтийско море до Тихи океан и от  Северен ледовит океан до Индийски”, както утвърждава акад. Димитрий Лихачов; ако  българският цивилизационен принос е действително толкова капитален и  основополагащ, според десетките свидетелства на учени и експерти от цял свят, защо  тогава ние българите сме в дълбоко неведение и толкова зле информирани за този наш  принос в общочовешкото развитие? Защо българската образователна система игнорира  тези факти? Защо нашите и световните енциклопедии блестят с отсъствието на тази  научна истина и я превръщат в бяло петно?  

Защото през всичките векове българската история е била унищожавана и  ограбвана чрез горене на книги, кражби, рушене на културни паметници и директен  геноцид. В това отношение, най-големите вреди са нанесени от гърците, турците,  евреите, руснаците и сърбите, разбира се, без да забравяме и постоянната злоумишлена  роля на западноевропейския фактор и сервилността на българската политическа  върхушка. Защото ни е липсвало себеуважение, национална гордост и самочувствие! 

Българското историческо образование, учебниците по история, които образоват  и възпитават младото българско поколение, не са извор на подобни чувства и  собствено разбиране, на истинско историческо знание. Напротив!  

Ясно видима е тенденцията на грубо изопачаване, фалшифициране и  игнориране на исторически документи, факти и принос на нашия народ през всичките  му исторически етапи на съществуване, включително и в най-новата история. Такова  злонамерено кастриране на хилядолетното ни богато, героично и кърваво минало се  извършва напълно съзнателно и злонамерено, в разрез на истината и националния ни  интерес, но в угода на чужди национални, геополитически и користни интереси. През  годините след Първата и Втората световни войни, победителите чрез диктата на  Ньойския договор, на Коминтерна и Москва, със съгласието на София, на основата на  българско землище, етнос и самосъзнание, чрез жестока политика на асимилиция бе създадена македонската нация и език в рамките на Титова Югославия. 

Последиците от  този злоумишлен антибългарски акт с българско съдействие са налице и с днешна дата  могат да се окачествят само като национално предателство. През 90-те години на ХХ  век, не един и двама от емисарите на евроатлантическата общност строго ни съветваха  „да не се залисваме много-много по своите национални величия и да раздухваме  неуместни национални чувства.”, т.е. да забравим и заличим от паметта си това, което  ни определя като народ. За целта бяха безпардонно ревизирани и осакатени учебниците  ни по история и литература като от тях се заличиха столетия величие и страдание, бе  наложена нова „научна“ терминология и политкоректни понятия, бе заличен  възрожденския дух на българското Възраждане и подвигът на възрожденските ни  личности. Този геополитически вятър на промяната мотивира българския президент  П.Стоянов /1997-2002/ на лекция в Клуба за световна политика в Сан Франциско през  2000г., да декларира със самочувствие и амплом своята „национално отговорна  позиция”: „България ще следва общоприетите международни норми на поведение дори  с цената на отказ от националния си суверинитет.“ Еблематично е изречението и на  мин. предеседателя от правителството на СДС И. Костов по онова време: “Ние не  интерпретираме българската политика през българския национален интерес.“ Що за  държава и държавници са тези, които се отказват да отстояват своя национален интерес  и се явяват проводник на денационална политика и сами обезличават миналото си?! За  такава кауза активно работят и дузина неправителствени соросоидни организации, а  българският президент през 1997г. дори връчи най-високото държавно отличие „Стара  планина” – първа степен на самия Сорос, за „особени” заслуги към България. За  подобни „особени“ и разрушаващи държавността услуги, обаче, една уважаваща и  горда със себе си държава членка на ЕС – Унгария, обяви Сорос за враг №1! Държавата  ни, в лицето на своя управляващ елит и държавни просветни органи досега са били не  само престъпно пасивни наблюдатели на кражбите на нашата история, на  изопачаването на действителността, но и активен проводник на антибългарски  интереси, които са се провеждали съзнателно и планомерно, обезпечени законодателно  и нормативно, особено що се отнася до областта на историческото образование.  Подобна политика не е преставала да се провежда и до днес. Всичко в името на  конформизма и користта: за да сме удобни, за да не засегнем и обидим чужди  национални чувства и егоцентризъм, за да следваме доминиращата в момента  геополитиката на глобализъм и политкоректност, но преди всичко – да усвоим  финансови грантове, да задоволим користния си интерес! 

„Четете историята на България!” – не, благодаря! Дори децата и учениците не я  четат в училище, просто защото там няма какво да се прочете като исторически разказ,  който да запомниш и да обикнеш . 

Става дума за официалната, тази която се тиражира и циркулира в българските  училища, чрез половин дузина учебници, които не оставят никаква следа в съзнанието  на децата и учениците, освен интелектуална мъгла и хаос от дати и събития, удобно  представени като чиста хронология! Като че ли хронологията е история! 

През 1999г. Д.  Табаков, предрече: „Истинската българска история ще бъде написана от новото  поколение учени, които идват сега и не са обременени от комунистически, панславянски и други идеологии, набивани в главите на предишните поколения с една  садистична упоритост.“ 

Две десетилетия по-късно, дори и да е частично написана и показана на основата  на интердисциплинарните изследвания от съвременните български изследователи, тя е  държана от МОН и съдружните й НПО-та далеч от учебниците и учебните помагала, а  в същото време ние се сърдим и негодуваме, че македонските такива, тиражират груби  фалшификации, кражби и откровенни исторически лъжи за нас!

Както казва  американският мислител и писател Р. Емерсон „Нацията не може да загине освен от  самоубийство“. В България опитите усилено продължават!

Продължава и да не се  допускат на страниците на учебниците да се изучава тази история „която пази от  поругаване и опошляване българските светини, тази която пази последните капчици  святост, трепкащи вътре в самите нас”, по думите на историка Петър Добрев.

Както  казва една философска максима на Запад: „Човек струва толкова, колкото сам се  оцени“. Същото важи и за нациите и държавите. 

Фактите и свидетелствата за българската древност и цивилизационен принос са  толкова значими и престижни, че за мнозина са неприемливи и граничещи с чудо! Ето,  едно от тях: „Българското възраждане е едно от чудесата на ХІХ век.”, казва го Луи  Леже. 

Чудеса всякакви! По същество, чудото е явление, нямащо обяснение в рамките  на природните или научни закони, възприема се като физически невъзможно или като  Провидение Свише. Ако полюбопитстваме на тази тема и нейното проявление в  битието на българите, то се оказва, че при нас, чудесата са в реда на нещата. 

Защото в дълбините на българската историческа и научна памет, редица факти  от историческия път на нашия народ и етнос се оказват Провидение Свише: от чудото  на първопроявлението и раждането на цивилизацията до вихрената хилядолетна  спирала Голгота – Възкресение – Голгота – Възкресение. 

Оказва се, че Фактите може да се възприемат и като Чудо, за което свидетелства  и горният цитат на Луи Леже! Въпреки, че фактите на чудото са доказуеми, в общия  случай, те трудно и с нежелание се приемат поради глобалния си характер,  общочовешки последици и световен престиж, който носят. 

Дори и да не познаваме историята си в детайли, трябва поне крайъгълните й  камъни да ни бъдат показани, за да ги видим, осмислим и за да се гордеем с тях!  Български факти – чудеса, превърнали се в репиери на историческото ни минало и  памет, изглеждат така: 

1. Факта и Чудото на човешкото първопроявление –установен през 2017 г.от  международен научен колектив ръководен от проф. Мадлен Бьоме и проф.  Николай Спасов в м. Азмака край Чиран, където бе намерен предкътник и челюст  на прачовек на 7, 24 мил.години. Този артефакт опроверга досегашната теория, че  човешката история започва в Африка. Предците на човека са тръгнали от  Балканите преди 7,24 мил. години и в последствие са мигрирали в Африка; Тези  изводи са потвърдени и от най-ранните следи на човешко присъствие и огромно  по обем човешко обиталище в цяла Европа, установени в пещерите Козарника,  Деветашкатапещера и Темната дупка, които се явяват едни от най-важните  праисторически обекта в Европа.

2. Факта и чудото на символното мислене и писмеността: Пещера Магурата /40  000 г. пр. Хр./ е древен научен и култов комплекс, праисторическа библиотека с  1031 символи и рисунки, които вече са систематизирани и свидетелстват за  абстрактна мисъл. Те преставляват първообразите на всички азбуки и руни от  последващите епохи; Там се намира и най-старата карта на слънчевата система;  Дунавската писменост или писменост Българика е възникнала през /VІ-то  хил.пр.Хр./. Според учени като Ръгли, Харман, Уин, Мерлини и др. нашата  балканска писменост предшества шумерските пиктограми и египетските  йероглифи с около 2000 години.; 

3. Факта и Чудото на летоброенето и календара – VІ-то хил.пр.Хр. Създаден е  древнобългарския календар, който е първият в света. Той е един от  интелектуалните и културни върхове в древността, създаден от хората живели  преди 7500 – 8000 години. С 12-ет годишния си цикъл древнобългарският  календар прилича на китайския, но е по-древен и е негов първоизточник.  „Китайският календар се явява просто едно късно деформирано копие на  българския слънчев календар.”, по думите на писателя Борис Цветанов. 

4. Факта и Чудото на „Неолитната революция”, VІ-то хил. пр. Хр. Тогава възниква  Първото уседнало население в Европа; Най-старите човешки останки в Европа са  открити в с.Оходен, както и най-древната култивирана пшеница; Изобретяването  на колелото е документирано чрез разкопките на Дончова могила край с. Биково,  Новозагорско, чиято възраст е определена чрез радиоизотопно изсредване в  Единбурския университет в Англия; Най-ранния соларен символ – свастиката е  открита в Кърджали, Слатина/София/, с. Оходен, с. Мурсалево, в поречието на  р.Струма, с.Алдимир, Деветашката пещера и в Северното причерноморие; 

5. Факта и Чудото на най-старата цивилизация – Първата позната на  човечеството: Това е Варненската златна цивилизация /V-то хилядолетие пр.Хр./.  В учебниците ни все още като такива се изучават надълго и широко:  Месопотамската, Египетската, на Елада, които възникват с две хилядолетия по късно. 

6. Факта и Чудото на металолеенето на мед и злато – от началото на V-то  хил. пр. Хр. – м. Мечи кладенец /Ай Бунар/; късната каменно-медна епоха /4500- 4 200г. пр. Хр. /от с.Полковник Таслаково, община Дулово и на др. места; 

7. Факта и Чудото на най-старите селища и градове. Появата на първата  нефритена култура. – VІІ-мо хил. пр. Хр.,Това е хилядолетие по-рано от  времето, когато китайците са започнали неговата обработка; Най-старите селища  са открити в българските земи: с.м. Провадия-Солницата, Езерният град в  Дуранкулак, с. м. Юнаците, с. Оходен, Пловдив, София /Слатина/; На  територията на днешна България са открити около 500 селищни могили от  епохата на халкорита /каменно-медната епоха: 5000-3000 г. пр. Хр./. това говори за  гъста мрежа от селища през тази епоха. Такава гъстота не е открита в друга част  на Европа. 

8. Факта и Чудото на познанието: Първият златен век на познание е времето на първата човешка цивилизация – Варненската със своите златни еталони на  линейни, числови и ъглови съотношения, които днес са залегнали в геометрията. 

Такива са: числото Пи, Фи, царски и нипурски лакът; първите инструменти за  навигация, земемерство, астрономически наблюдения, корабоплаване и търговия; 9. Факта и Чудото на медицината и хирургията – V-то хил. пр. Хр., Културата на  с. м. Хотница свидетелства за осъществена трепанация на черепа, при която  човекът е оживял. Археологическите находки от с. м. Юнаците говорят  недвусмислено за извършена ампутация на китка на жена, която е зараснала  успешно; 

10. Факта и Чудото на тракийските достижения и Орфеевата цивилизация.Това е  най-старият и многоброен народ в Югоизточна Европа, прочут с това име 3 200  г. пр. Хр. Това е единствената цивилизация не развила робовладелско общество,  презирала и неприемала робството като човешка участ и съдба; Те са: Първите  металурзи на европейския континент; Производители на бира от преди три  хилядолетия, която наричали бритон; Създатели на най-старите европейски маски  със сакрално значение – от глина, сребро или злато /V-то хил. пр. Хр./, които по късно гърците заимствали при театрални представления; Създатели на писменост  и книги, на първото тайно мъжко общество, т.н. орфизъм, който се явява първата  идеология, разпространявана чрез книги от Орфей и Музей; Книгите на Орфей са  съществували 500 години преди Омир. По времето на Платон, V в.пр.н.е. се е  говорило за многото книги на Орфей. (Но, днес, в българските учебници по История и цивилизации за траките продължава да се твърди, че били безписмен народ!!!); Те са създатели на мистична култура и религия, вярвали са в  безсмъртието; Гърците, техните най-близки съседи, широко присвояват обичаи,  вярвания, герои и култура и ги представят за собствени такива. Книгите са  изгорени, светилищата- срутени, Орфей – убит; Ние онаследяваме 150 000  тракийски могили, издигнати в продължение на 3,5 хилядолетия, десетки пищни  златни съкровища, душевност и култура закодирани върху камък, глина, злато и  сребро, шевици, носии и езически обичаи; 

11. Факта и Чудото на духа и песента. Голяма и културна Франция е създала 8 000  народни песни, голяма и могъща Германия е създала 50 000народни песни, а  разкъсвана и поробвана България е създала 300 000народни песни /само  записаните/.

Това е най-големият нетленен паметник, който българският народ е  издигнал в чест на Орфей, това е генетичното наследство на неговото дело; 

12. Факта и Чудото на най-значимия символ за стремеж към Свобода. Траките,  наречени българи дават на света най-великия символ на стремежа към Свобода в  световен мащаб –това е личността на Спартак и неговато въстание на робите:  „Свят без роби, за свят на свободни хора!” През следващите векове неговата  идея и пример остава жива и съхранена в историческата памет на хората, народите  и революциите. 

13. Факта и Чудото на разселението на невъобразими географски пространства.  „Именникът на българските канове“ свидетелства, че българите са имали държава  в Европа 515 години преди Аспаруховите българи да преминат Дунав в 680 г. „Тези пет князе управляваха оттатък Дунава петстотин и петнадесет години с  остригани глави. И след това премина отсам Дунав княз Исперих, също и  досега.“; „От земите на българите излезе хунската ярост. – летописецът  Йордан, 6-ти век; „Народът, които били скити, ромеите наричали българи.“- арабския летописец Абул-Фарадж Григориус Бар Гебрей /1226-1286г./; Анонимният Равенски Космограф /375-376 г/ потвърждава, че на юг от Дунав в  Мизия, Тракия и Македония от векове „само българи живеят“! 

14. Факта и Чудото на държавнотворческа мощ и съзидание. Държавите и  империите на Българите. Безспорен исторически факт е съществуването на 5-те  държави на българите в Азия, за преселението им в Кавказ от далечните планини  на Памир и Хиндукуш. В Европа държавните обединения на българите са 7: 

Кубратова, Кавказка, Волжска, Панонска, Дунавска, Алцековска и Куберова. „Българската държава на духа се простира от Балтийско море до Тихи океан и  от Северния ледовит океан до Индийския”, заключава Акад.Д. Лихачов; 

15. Факта и Чудото на най-старата европейска държава, която не е сменила името  си през вековете.  

16. Факта на формиране на някои европейски държави и столици според  официалната датировка: България- 681; Англия – 827 г.; Франция – 843г.; Отделеното от Кара Булгар княжество Киевска Рус – 882 г.; Полша – 960 г.;  Швеция – нач.на Х! в.; Албания – 1190 г.; Сърбия /кралство Рашка/ – 1217 г.;  Швейцария – 1291 г.; Столицата на България е Плиска от 681 до 893 г.- това е един  от най-големите и богати градове в Европа и света. Гигантски град, разположен  на площ от 24 кв. км. По същото време Цариград е с площ 16 кв.км, Рим – 11  кв. км, Багдат – 7,5 кв. км, Париж – 4 кв. км. Първо датирано споменаване на  Москва е от 1147 г.; на Берлин от 1251 г. , а Ню Йорк е основан през 1624 г. като  търговски пункт на колонисти; 

17. Факта и Чудото на спасението на Европа от Кан Тервел и българската победа  над арабите край Константинопол, само тридесетина години след създаването на  Дунавска България. Тази негова военна и политическа победа спасява Европа и  християнството за цели 6 века от нашествието на мюсюлманския халифат, а  Тервел е наречен Спасителят. Римокатолическата църква го провъзгласява за  светец под името Тривелий Теоктис /Богосъзидателен/, а славата на България се  разнесла из целия тогавашен свят. Френският византолог Шарл Дил твърди:  „Победата над арабите при Константинопол е велико бедствие за исляма.“ Той  я определа и за по-значителна от пабедата на френския пълководец Карл Мартел  15 години по-късно в равнините на Поатие. 

Михаил Сирийски в своята „Хроника”  от Х11в., пише: „Българите нападнали арабите и ги посичали; тези последните арабите, повече се бояли от българите, отколкото от обсадените ромеи. Дошла  зимата, но арабите се бояли да се оттеглят: първо от техния цар, второ, от  морето, и трето, от българите.” Истинският спасител на Европа е кан Тервел.  Проф. Пламен Павлов се обосновава: „На практика столицата на света е  Константинопол и затова значението на Тервеловата победа над арабите е  толкова голямо в сравнение с битката при Поатие. “Днес, в българские  учебвници, този факт е само маркиран.

18. Факта и Чудото на основаването на Българската православна църква. Това е  първата и единствена православна църква, чието начало е точно фиксирано в  историческите извори – на 4 март 870 г. /преди 1151 години/. Първият  раннохристянски манастир в Европа е българският Златноливаденският манастир,  намиращ се в близост до гр. Чирпан и основан през 343 г. от Св.Атанасий Велики,  патриарх Александрийски. Манастирът функционира и днес. „Без българското  православие, нямаше да има и руско православие. Чрез българите русите са  получили езика си.“, призна руският патриарх Кирилна 3.03. 2018 г. 

19. Факта и Чудото на писменността: „Анализирайки летописи и източници, не  може да не се посочи перманентната връзка между езиците на племената и  народите от предшестващите ни прединдоевропейци и индоевропейци от  единния общобългарски родов корен и тяхната писменост в  последователността: бустраферон, арианска, арамейска, гетска, глаголическа и  кирилица.“, изтъква акад. С. Иванов; В „История на дипломацията“ под радакцията  на В. П. Потемкин, 1941 г., се казва: „Евангелието беше преведено на готски,  хунски, абисински, български и други езици“ – видно е, че се говори само за  български език, а не за славянобългарски и църковнославянски език, както се  популяризира днес.; „Старобългарската литература постига високо развитие  по-рано, отколкото литературите на другите славянски страни. Тя е със  столетие по-стара от руската литература…

Древнобългарският език е станал  литературен език за Русия”– пише акад. Д. Лихачов; 

                                               22.02.2021г. Детелина Денчева             Следва                                

Предишна статия

„ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ” Народе???? Правим ли го?! (Втора част)

Следваща статия

1111Hz Angel’s Blessing ✤ Make A Wish ✤ Infinite Abundance and Healing

Други интересни