Тръмп като мишена и гениалният план на адвокатите му

Автор: Няма коментари Сподели:

За политическите и физически опити за убийство срещу 45-ия президент на САЩ

През януари – февруари 2021 г. бяха извършени два опита за покушение върху живота на 45-ия президент на САЩ Тръмп. Единият опит беше покушението върху политическия му живот под формата на втори импийчмънт. Вторият, съдейки по информацията, получена от редица американски публикации, е истински физически опит за убийството му.

За политическото покушение

Вторият опит за импийчмънт се провали.

Екипът от адвокатите на Тръмп свърши своята работа, въпреки че първият рунд от изслушванията не беше в тяхна полза. Те построиха защитата си на това, че Първата поправка на Конституцията за свободата на словото се прилага навсякъде, включително и в Конгреса.

Адвокатите на Тръмп цитираха безброй примери за това как демократите са използвали призива „борете се“ – в който те обвиняват президента Тръмп – дори и тогава, когато това е било приемливо дори в контекста на бунтовете и погромите, обхванали цялата страна. Само обаче за Тръмп и за неговите поддръжници не е било разрешено да могат да призовават към борба.

Адвокатите на Тръмп припомниха, че когато тълпата, организирала щурма срещу Белия дом през май и почти го завзе, тогава демократите ентусиазирано подкрепиха нападението и се подиграха на Тръмп, разбирайки, че телохранителите му са го отвели в сигурно убежище. Байдън взе участие в това обвинение, твърдейки, че Тръмп е разпоредил използването на сълзотворен газ срещу “мирните демонстранти”, което е лъжа. Освен това демократите открито подкрепиха бунтовете в цялата страна.

Адвокатите на Тръмп най-накрая показаха на света кадри от погромите на активистите на BLM, придружени от призиви на демократите и пресата погромите да продължат. Те обвиниха президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, че подкрепят метежите, както и полицията в предателство. Те припомниха, че председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси нарече федералните – “щурмоваци”, тоест нацисти.

За първи път между стените на Конгреса адвокатите на Тръмп заявиха, че жертви на cancel culture (културата на заличаване) са станали не само хората, загинали от ръцете на бунтовниците, не само тези, чийто бизнес беше съсипан, но и милиони обикновени американци, които открито се страхуват да изразят своето мнение, за да не загубят работата и дори живота си, ако мнението им не съвпада с генералната линия на Демократическата партия.

За първи път адвокатите на Тръмп призоваха демократите да поемат отговорността за разпалването на бунтовете и паниката. И ако те обвиняват Тръмп в подстрекателство, то най-напред трябва да отправят това обвинение към демократите. И ако те са невинни, защото са упражнили правото си на свобода на словото, то тогава президентът Тръмп е още по-малко виновен.

Защитата беше толкова убедителна, че професор Алън Дершовиц заяви в интервю пред NewsMax, че защитата на Тръмп е удържала убедителна победа. Толкова убедителна, че демократите, които първоначално настояваха да поканят свидетели и дори гласуваха в подкрепа на това искане, го оттеглиха в последния момент.

За епопеята със свидетелите трябва да се разкаже отделно.

Един ден преди процедурата на импийчмънт на демократите им беше обяснено подробно, че процесът в Сената е съд, а разследването трябва да бъде проведено преди съда, в Камарата на представителите. Следователно обвинението трябва да използва в съда само онези факти, които са разкрити от разследването. Но какви биха били последствията, ако целият процес на импийчмънт в Камарата на представителите отнеме само няколко часа? Демократите избързаха и взеха решение да поправят грешката си на следващия ден.

В събота сутринта, 13 февруари, те поставиха на гласуваха въпроса за извикването на свидетелите. Всички очакваха гласуването да върви стриктно по партийни списъци – 50-50, и вицепрезидентът Камала Харис със своя вот ще одобри призоваването на свидетелите. Но това не беше необходимо, защото 5 от сенаторите републиканци се присъединиха към демократите и резултата стана 55-45.

Изглежда демократите трябваше да отпразнуват победа, но това не стана. Въпросът бе в това, че един от петимата републиканци – Линдзи Греъм – обяви, че защитата планира да извика свои свидетели.
Републиканците планираха да извикат като първи свидетел на защитата … председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Защитата би искала да знае защо след като Пелоси е узнала от ФБР за предварително планирания бунт, е отказа да усили защитата на сградата на Капитолия.

Това не се очакваше от никого (след като всичко свърши, стана ясно, че това е „домашната подготовка“ на републиканците).

След това адвокатите на Тръмп обявиха, че планират да призоват 301 (!) свидетели на защитата в Сената.

Това също не се очакваше от никого.

Политическите рискове бяха изчислени от демократите почти моментално (и трябва да се отбележи съвсем точно) и в съдебното заседание беше обявена почивка.

Работата е в това, че 301 свидетели на защита са един многомесечен съд. Това е многомесечното политическо шоу на Тръмп, което, както беше през последните 5 години, щеше да издуха от ефира всички конкуренти. Демократите искаха да се отърват от Тръмп, но планът им за импийчмънт щеше да даде на Тръмп една нечувана платформа. И през цялото това време всички медии просто щяха да бъдат задължени да излъчват показанията на свидетелите пред цялата страна, а и пред цялата планета. По закон, на свидетелите не може да им се запушат  устата, и сенаторите, повечето от които са адвокати, знаят това много добре.

Когато Пелоси трябваше да излезе като свидетел на защитата, това щеше да бъде огромен проблем. Както се знае, тя не понася сериозните въпроси. А когато Нанси Пелоси бива хваната в лъжа, тя обикновено се държи като тийнейджърка – жестикулира и мимиките я издават.

Свидетелите на защитата не могат да бъдат елиминирани, като пътя на изключване от Twitter и Facebook. Свидетелите на защитата не могат да бъдат изключени от интернет, тъй като самите демократи се погрижиха показанията на свидетелите да бъдат изслушани. А свидетелите на защитата ще доминират в ефира в продължение на месеци,  пропагандирайки гледната точка на Тръмп. А демократите ще са принудени да предоставят тази платформа напълно безплатно за привържениците на Тръмп.

Още в 11 часа сутринта демократите, с пяна на устата, доказваха, че свидетелите трябва да бъдат изслушани. След обедната почивка демократите, пак с пяна на устата, започнаха да твърдят, че показанията в процеса срещу бившия президент са излишни.

Как демократите успяха да преминат от абсолютната необходимост да се изслушат свидетели в 11 часа сутринта до пълното отричане на необходимостта от свидетели в 13 часа? В 11 часа демократите казаха за свидетелите: “Да!”, а два часа по-късно казаха за свидетелите: “Не!”. Нито един адвокат не може да се похвали с по-очевидната победа над своя противник в съдебната зала и излъчването на този цирк не спря нито за една минута.

Демократите осъзнаха, че имат по-малко от два часа почивка, за да свършат нещо и да спрат паниката. И те се предадоха бързо, влизайки в срока. След почивката те дадоха на обвинението и на защитата само два часа – толкова, колкото продължи процедурата по импийчмънт в Камарата на представителите за заключителните аргументи.

Адвокатът на Тръмп – Майкъл Ван дер Вин, напълно разгроми аргументите на обвинението, когато отбеляза: „В заключителните думи на прокурорите не беше споменат нито един член на закона. Те никога не споменаха и Конституцията. Те мълчаливо прескочиха и Първата поправка на Конституцията”.

Заключителното гласуване напълно оправда Доналд Тръмп, 57-43 (за осъдителна присъда бяха необходими не по-малко от 2/3 гласа, или 67). Тъй като импийчмънтът е политически процес, това означаваше политическо поражение за демократите.

Може би те се страхуваха, че ще бъдат попитани, а къде е било ФБР, което ги предупреди, че се подготвят насилствени действия. И защо тези действия не са предотвратени, защо президентският кабинет не е бил информиран, защо Нанси Пелоси е отказала да извика Националната гвардия, защо полицията не е била приведена в състояние на бойна готовност и кои бяха провокаторите, които поведоха хората в Капитолия.

Самият Доналд Тръмп нарече импийчмънта „лов на вещици“.
„Нашето историческо, патриотично и прекрасно движение ”Да направим Америка отново велика” тепърва започва“, каза Тръмп. Политическата смърт на Тръмп така и не се случи. Но физическата заплаха си остана реална.

За физическото покушение

Това се случи още преди процедурата за импийчмънт.

Във вторник сутринта, на 26 януари, около 3 часа сутринта, куршум от снайпер се удари в панорамния прозорец на източната стена на спалнята на Тръмп в имението му във Флорида.

Куршумът можеше да убие Тръмп, ако той не беше заменил стъклото с устойчиво на куршуми стъкло от фирмата Blast Structures, което според сайта на компанията можеше да спре куршум до 50-ти калибър.

Поверителен източник от близкия кръг на Тръмп каза пред Real Raw News, че Тръмп е бил леко заспал в леглото си, но е бил събуден от „острия звук“ от куршума, ударил стъклото. Куршумът не проби стъклото, но направи разсеяни пукнатини като паяжина на мястото на удара.

Ударът задейства безшумната аларма, която веднага алармира полицейското управление на Палм Бийч и тайната служба на Тръмп, която бе на пост в къщата за гости на десет ярда от основната сграда.
Агентите изведоха Тръмп на безопасно място и го придружиха  до укрепеното съоръжение, казвайки му, че ще се съгласуват своите действия с местните власти. Тръмп обаче поиска да се обадят в полицейското управление на Палм Бийч и да кажат, че това е фалшива тревога.

„Тръмп категорично не искаше да се намесва полицията“, каза източникът. „Той каза на момчетата си, че иска всичко да остане в семейството. Без правоприлагащи органи. Без медии. И беше много строг за медиите, на които да не им се дава никаква информация за това събитие”.

Тръмп се обади по телефона и след тридесет минути по-късно в имението пристигнаха няколко корави момчета от личната му охрана. Те огледаха имението от 20 акра в търсене на признаци за нахлуване, докато Тайните служби започнаха свое собствено разследване.

В 7:00 ч от Куонтико пристигна съдебен експерт-балистик в Мар-а-Лаго и установи, че фрагментите от куршумите принадлежат на 7-мм патрон на Remington Magnum.

Куршумът е бил изстрелян под ъгъл надолу и ако беше пробил стъклото, щеше да удари Тръмп в главата, но атака срещу източния прозорец означаваше едно от двете неща. Снайперистът или е стрелял от територията на имението, където няма хълм, или от някъде зад Атлантическия вал, което изглеждаше невъзможно.

Спалнята на Тръмп е на 23 фута над земята. Освен основната сграда, на мястото около нея няма други по-високи съоръжения над нея. Специалистът по балистика реши, че изстрелът може да е дощъл само от увиснал хеликоптер на двеста или повече ярда от брега. Идеята за снайперска стрелба от хеликоптер обаче за експертите изглежда нереална. До обяд тайната служба интервюира дискретно всички лица на територията на имота, но никой не съобщава да е видял или чул хеликоптер.

Разследващият екип на Тръмп отрече вероятността за извършител от хеликоптер, след като получи радарните изображения от международното летище Палм Бийч и от станцията на бреговата охрана на САЩ, на езерото Уърт Бей. На нито един от радарите не бе открит хеликоптер в рамките на 15 мили от Мар-а-Лаго между 3:00 и 4:00 часа тази сутрин.

В статията “Убийството на Тръмп е осуетено, дълбоката държава е в режим на паника!” Real Raw News съобщи, че експертите по балистика, които първоначално предполагат, че изстрелът е бил произведен от хеликоптер, летящ край брега, са отхвърлили тази хипотеза в полза на по-правдоподобното предположение за атака с въоръжен дрон.

Тръмп привлече за помощ бившия генерален инженер по въздухоплаване Стивън Дъкуърт, за да подкрепи теорията за безпилотните самолети. Дъкуърт има богат опит и изигра ключова роля в разработването на дрона UMV MQ-1 Predator за американската армия.
Дъкуърт изключи предлаганите в търговската мрежа дронове за възможни виновници. Той обаче каза на Тръмп, че изготвен по поръчка дрон, оборудван с жироскопични стабилизатори и усъвършенствана оптика за нощно виждане или термокамера, теоретично може да бъде изстрелван от оръжия, прикрепени към шасито.
***
Защо Тръмп не вдигна шум около този атентат?

Можем да го разберем. Опитът е извършен в навечерието на началото на втората процедура за импийчмънт. Повечето медии са в ръцете на неговите опоненти. След събитията в Каяпитолия Тръмп бе загубил доверие в тайните служби. Официалното му изявление щеше само да предизвика негативна реклама около името му.

Може би това не е бил опит за покушение, а просто е поредната провокация, за да го вкарат в абсолютна задънена улица и да го превърнат в човек, на когото не може да се вярва за нищо. Може би някой го беше предупредил за възможността за такава провокация.

Но можеше и да е истински опит за убийство. При това, както от левите, така и от десните екстремистки групи вътре в САЩ. А ако са структури, отмъщаващи за смъртта на Касем Сюлеймани и известния ирански ядрен физик (на 11 януари 2020 г., в близост до имението, полицията вече беше задържала иранския гражданин Масуд Залех с мачете брадва).

Ккавато и да е истината, във всички случаи Тръмп остава значителна политическа фигура. В същото време той е и мишена (в политически и физически смисъл) за много и различни политически сили.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)                                     https://trud.bg/

Предишна статия

Политика не може да се прави от дебили и мафиоти… Особено, когато двете се съчетават!

Следваща статия

Обикновено на тези, които не им върви в професията стават политици

Други интересни