На път за Велинград е разположено село Варвара. Там се намира вторият най-горещ извор в България (след извора в Сапарева Баня) – 92°C

Автор: Няма коментари Сподели:
Топлите басейни във Варвара през зимата

Изворът край пазарджишкото село Варвара е открит през 50-те години на миналия век чрез сондаж на 500 метра дълбочина. Басейните с минерална вода се намират на 4 километра след селото и работят целогодишно и денонощно. Водата от общо седемте минерални извора е подходяща за рехабилитация, спорт и отдих. Особено атрактивно е използването на минералните басейни през зимата.

Входът за басейните е символичен, за разлика от цените на лъскавите СПА-комплекси, разположени наоколо. До басейните има малки бунгала, които буквално са на една ръка до горещата вода. Селото е разположено в Родопската яка, заради което има спокоен климат, без резки колебания в температурите.

Водата в село Варвара наистина е уникална. Естествените термални извори предлагат много ползи за здравето, не само заради температурата, но и заради нейния състав.

Лечебните свойства на водата са направили селцето сравнително популярно, но далеч не толкова комерсиално

Повечето хора, които пристигат в този район подминават Варварските минерални извори на път за Велинград, без да знаят, че водата във Варвара има полза за здравето, не по-малка от водата на по-големия и популярен курортен град.

За разлика от велинградската вода, водата в край Варвара не е много приятна за пиене, заради прекалено високото съдържание на сяра. Точно заради сярата и силиция тази вода е много лековита, когато се използва за обливане на тялото.

Сярата е с намалено съдържание при хората със ставни заболявания. Тя оказва влияние и върху пигментната обмяна. Серните води прочистват организма от така наречените градски отрови, които се вдишват заедно с мръсния въздух в големите градове – олово, бисмут, живак и други.

Водата в село Варвара има добър противовъзпалителен ефект. Редовните бани подобряват сърдечната дейност, което се отразява на кръвообращението. Това спомага за намаляване на артериалното налягане и се подобрява кръвооросяването на крайниците.

Кой има ползва от водата в село Варвара? Какви заболявания се повлияват добре от нея

Минералните извори край Варвара са полезни за хора с възпалителни, травматични и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Къпането в басейните е добро за пациенти с травматични и възпалителни заболявания на нервната система. От богатата на сяра вода може да се възползват и болни от подагра, затлъстяване, диабет, кожни болести и други.

Водата във Варвара е богата и на метасилициева киселина, която има детоксикиращо действие

Лечебно-профилактичните свойства на варвáрската вода са подсилени от синергичното взаимодействие на различните й компоненти.

Освен че детоксикира, метасилициева киселина се използва и за забавяне процесите на стареене. Заради това водата в село Варвара има невероятно добро действие върху кожата, която става по-еластична и млада.

Силицият е структурен, изграждащ елемент. Високото съдържание на силиций във варвáрската вода я прави със силно изразен благоприятен ефект при заболявания, които засягат гъвкавостта на ставите и здравината на костите. Силициевите води активират клетъчната протоплазма и повишават жизнеността на важни органи на човешкото тяло (мозък, мускули, сърце).

Баните в топлите минерални басейни край Варвара засилват имунитета. Особено когато се комбинира студения зимен въздух с топлата вода от басейна. Минералната вода е полезна и при доказано наличие на различни болестотворни патогенни микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички, които успешно извежда извън организма.

Лечебните свойства на водата в село Варвара край Пазарджик са много добри. Те са оценени не само от българските граждани, които я посещават, но и от чужденците. Топла прегръдка на минералния извор успокоява болните, но и зарежда с енергия здравите хора, които предпочитат село Варвара като дестинация за почивка и отмора.

Село Варвара се намира край Пазарджик, по пътя за Велинград, на 107 км. от София и на около 70 километра от Пловдив.

Източник: bg.wikipedia.org, tbmagazine.net                      

https://lekuva.net/197045/varvara.html?fbclid=IwAR3Etm-oORliYyv_xFYVJNnrApm6v71giKsiLNJhCeXENIv8uqUCepFYKmk#utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=campaign2            

Предишна статия

quiz n°7 / musique de la Légion étrangère

Следваща статия

Животът трябва да продължи и всички тези бутафорни мерки, които се прилагат …

Други интересни