Поправките в закона за извънредното положение граничат с цинизъм

Автор: Няма коментари Сподели:

В последните си седмици арогантността на управляващото мнозинство превърна парламента в арена на циркове и скандали.

Арена на чист лобизъм. Поправките в закона за извънредното положение граничат с цинизъм. Законодателен хаос и безпардонно уреждане на определени бизнеси и сектори, които чисто и просто изкривяват пазара.

Нито едно решение не е взето в полза нито на хората, нито на бизнеса, а за държавна политика в икономиката изобщо не може да се говори.

А ето и една новина от днес, която противоречи буквално и на здравия разум – започва лицензирането на американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Това ще позволи на Westinghouse да участва в търг за доставки след 2025 г. Лелеяната диверсификация на доставките на суровини за ядрената енергетика е в ход.

И понеже същественото е невидимо за очите, а пък и човешката памет е къса за главното, ще кажа само, че натискът върху България да диверсифицира източниците на доставки на ядрено гориво са елемент от мащабната война срещу Русия и подривната дейност на „целокупния Запад“ за прекъсване на отношенията между Русия и Европа. България е важен елемент от тази подмолна, прикрита инвазия срещу суверенитета на Русия.

Повече от десетилетие доминионът мачка националните ни интереси за силна и развита енергетика базирана евтини и достъпни източници на енергия.

Енергетиката е гръбнакът на всяка икономика, защото не само икономиката, но и цивилизацията просперира само, ако има достъп до евтина енергия. Бяхме насилени да спрем един изгоден енергиен проект – АЕЦ „Белене“. 10 млрд. евро бяха само преките инвестиции, които щяха да се влеят в нашата икономика, а целият централен регион на страната щеше да получи мощен тласък.

Много хора нямаше да напуснат България, защото щяха да имат работа и доходи. Щеше да има работа и за съпътстващия ядрения проект бизнес. Щеше да получи тласък и нашия ядрен сектор, нямаше да загубим ядрения си потенциал като наука и специалисти.

Бяхме насилени да спрем строителството на Южен поток, от който щяхме да печелим поне 400 млн. евро годишно. А сега ще трябва да купуваме по-скъпо гориво от Уестингхаус, ще трябва да строим блок на Уестингхаус, ще диверсифицираме енергетиката до дупка, докато ни изкарат от елитния клуб на ядрените държави в света – 60 на брой и България е една от тях. ГЕРБ и лично премиерът Борисов съдействаха на тази вакханалия, на тази подигравка с националния суверенитет и националните интереси на България.

Ще дойде ден, в който ще видим и чуем точно за какъв тип безобразни алъш-вериши ни е вкарал Борисов. Ще дойде ден, в който ще немеем пред последствията от неговото управление.

И ще се наложи тогава да запретнем ръкави, обеднели, полуграмотни, маргинализирани да работим къртовски, за да възстановим не собственото си благополучие, а държавата. Защото без държавата хилядолетната българската нация и култура нямат никакво бъдеще.

                                                      Нора Стоичкова                   https://svobodnoslovo.eu/      

Предишна статия

Много от политиците, особено от „спасителите“, ми приличат на ГМО домати – хубави, лъскави, големи и хващащи окото

Следваща статия

Какво се случи с Йосиф Сталин през пролетта на 1953 година?

Други интересни