Китай осъди на смърт висш политик, уличен, че крие чекмеджета с пачки и кюлчета злато

Автор: Няма коментари Сподели:
In this image taken from Jan. 5, 2021, video footage run by China’s CCTV via AP Video, Lai Xiaomin, the former head of the state-owned China Huarong Asset Management Co.Ltd., attends court at the Second Intermediate People’s Court of Tianjin in China. Lai has been sentenced to death for bribe taking in one of the harshest punishments for economic crimes in recent years. (CCTV via AP Video)

Бившият секретар на партиен комитет и председател на съвета на директорите на китайската държавна инвестиционна компания China Huarong („Чайна Хуажун“) Лай Сяомин беше осъден на смърт по обвинение в „корупция и бигамия“, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха изявление на съда.

Лай е бил признат за виновен в получаването на 215 милиона евро подкупи. Той е опитал да получи още 13 милиона евро. Съдът в северния град Тяндзин сметна, че размерът на подкупите е „изключително голям, обстоятелствата са изключително тежки“, а действията на обвиняемия – изключително злонамерени.

Лай Сяомин е бил признат за виновен и в бигамия, защото „е живял дълго с други жени“ извън брака си и е имал незаконни деца от тях.

През януари миналата година Лай направи признания, които бяха излъчени по централната китайска телевизия. Тогава бяха показани и снимки на апартамент в Пекин, за който се смята, че принадлежал на Лай. В него имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой.

Лай Сяомин уверява, че „не е похарчил и един цент“. „Не посмях да ги харча“, твърдеше той.

Показани бяха и луксозни автомобили и златни кюлчета, които обвиняемият е приемал като подкуп.

По решение на съда активите му бяха конфискувани в полза на държавата, а присвоените с измама средства – да се върнат на пострадалите. Съдът нареди също смъртната присъда да се приведе в изпълнение.

След идването на президента Си Цзинпин на власт през 2012 г. Китай започна мащабна кампания срещу корупцията. Оттогава бяха санкционирани над милион и половина кадри на Китайската комунистическа партия. Правозащитните организации обаче порицават практиката на излъчваните по телевизията самопризнания, които според тях често са изтръгнати със сила, припомня АФП.

Разследването срещу Лай е започнало през април 2018 г., а през октомври същата година той е бил изключен от ККП и свален от заеманите постове. Той беше обвинен в политически спекулации, нежелание да съдейства на разследването, разхищения, незаконно присвояване, провеждане на банкети за държавна сметка, подкупи и злоупотреба със служебно положение.

China Huarong е една от най-големите китайски инвестиционни компании, занимаващи се с управление на капитали, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

След тази поучителна новина изниква Narod.bg с основание пита кога и у нас политик с чекмеджета евро и кюлчета злато ще бъде осъден? И на колко години?

                                                             Narod.bg                    https://svobodnoslovo.eu/40391-2/

Предишна статия

Дори не ми побира ума как може човек да е толкова алчен, нагъл!

Следваща статия

ВЪЗМУТЕН СЪМ ОТ УПАДЪКА НА ДЪРЖАВАТА!

Други интересни