”Болните, които ни управляват”

Автор: Няма коментари Сподели:

                              Д-р Цветеслава Гълъбова

В закона за здравето наистина има ясно разписан регламент, който урежда недоброволното лекуване на хора с психични заболявания. Той работи. Всеки, който смята, че някой друг има нужда от принудително лекуване, защото има такава болест и поради това има опасно поведение за себе си и/или околните, може да подаде жалба в съответната районна прокуратура. Когато обаче говорим за психоза, деецът ще бъде невменяем и няма да носи наказателна отговорност.

Това заяви в интервю пред FrogNews директорът на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова. Повод е публикация в социалните мрежи на пиар-експерта Радослав Бимбалов, който в личния си профил във Facebook публикува поредното си отворено писмо. 

Него може да прочетете тук. 

Ето и цялото интервю: 

Д-р Гълъбова, възможно ли е наистина граждани да сигнализират до прокуратурата за хора с психични заболявания? 

В закона за здравето наистина има регламент който урежда недоброволното лекуване на хора с психични заболявания. В него се визират психозите, тежките личностови разстройства и умствената изостаналост. Регламентът е ясно разписан, той работи и всеки, който смята, че някой друг има нужда от принудително лекуване, защото има такава болест и поради това има опасно поведение за себе си и/или околните, може да подаде жалба в съответната районна прокуратура, която внася искане в съда за принудително настаняване и лечение, което трае до 3 месеца. 

В тази процедура са включени и хората с тежки личностови разстройства. На практика обаче няма какво да се направи за тях в една психиатрична болница, защото там няма промяна в съзнанието в психиатричния смисъл. 

Какво означава това? 

Хората с личностови разстройства разбират свойството и значението на постъпките си. В този смисъл те могат да носят наказателна отговорност и отиват в затвора. Един човек с психоза обаче ще бъде невменяем – тоест деецът няма отношение към деянието. 

Разбирам, че някои хора виждат неща, които не им харесват и веднага смятат, че това е продукт на болест. Много често обаче това е съвсем съзнателно поведение с цел извличане на облага, защото така им харесва, защото няма да бъдат наказани, дори морално. 

Има една чудесна книга – “Болните, които ни управляват”. Вътре бяха разкостени всички световни лидери. Прави се перфектен психологически анализ на управляващите в света. 

Препоръчвам и едно блестящо интервю на Юнг от 1938 г. Той прави анализ на Сталин, Хитлер и Мусолини. 

Колкото повече хората четат такава литература, която е свързана с психичното в тях самите, толкова повече ще се повишава техния емоционален интелект, а той, уви, у нас малко куца. 

Ние не искаме, а и някои не могат да извървят тъмните улички на съзнанието. 

                                                                       Интервю на Джесика Вълчева

https://frognews.bg/novini/tsveteslava-galabova-ima-edna-chudesna-kniga-bolnite-koito-upravliavat.html

Предишна статия

Названы симптомы, которые указывают на то, что вы перенесете COVID-19 легко

Следваща статия

Радослав Бимбалов, гражданин

Други интересни