„БАЩАТА” НА РЕЖИСЬОРИТЕ КРИСТИНА ГРОЗЕВА И ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ Е БЪЛГАРСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАГРАДАТА „ОСКАР”

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес, 6 ноември 2020 г., Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за чуждестранен филм към Националния филмов център, председателствана от  Милко Лазаров, избра българския претендент – „Бащата” на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, бил е показван на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Продаден е за разпространение в над 10 държави.

БАЩАТА е финансиран от Националния филмов център и е създаден в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на фонд Евроимаж и програма МЕДИА.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на Оскарите, след СЛАВА през 2017.

 

                                                   Честито на екипа на филма и на добър час!

БАЩАТА

България/Гърция, 2019, 90’

Сценарий: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков

Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов

Оператор: Крум Родригес

Музика: Христо Намлиев

С участието на: Иван Бърнев, Иван Савов, Таня Шахова, Христофор Недков, Боян Дойчинов, Николай Тодоров; със специалното участие на Иванка Братоева и Маргита Гошева

Продукция: Абраксас филм – Кристина Грозева, Петър Вълчанов Копродукция: Граал филмс – Константина Ставриану, Ирини Вугюкалу

С подкрепата на: Националния филмов център, ГФЦ, Евроимаж, МЕДИА, Биенале колидж синема, ЦКС

Контакти: abraxasfilm@abv.bg, www.abraxasfilm.com 

Ден след погребението на Валентина, опечалените ù съпруг Васил и син Павел научават, че тя се опитва да позвъни на съседката по телефона. Суеверният Васил тръгва да се срещне с екстрасенс, който да го свърже с жена му, и принуждава отчуждилия се Павел да го последва. По време на шантавото си пътешествие те осъзнават вината си към покойната и се сближават. 

Фестивали и награди: Голямата награда “Кристален глобус”, Основна конкурсна програма, МКФ Карлови Вари 2019 

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Те живеят и работят заедно повече от 15 години. 

Дебютният им филм “Скок” (к/м) печели Голямата награда на фестивала на късометражния филм в Брюксел и Голямата награда на МКФ Пусан. 

Първият им пълнометражен игрален филм „Урок“ има над 30 международни награди. Вторият, „Слава”, повтаря успеха му и е българската номинация за чуждоезичен Оскар 2017.

                                                       https://www.nfc.bg/

Предишна статия

Ивайло Илиев – грабежа и борбата с ЧСИ

Следваща статия

Грабежът върви с преизпълнение вече на два петилетни плана!

Други интересни