Как Пеевски спечели „Хемус”?

Автор: Няма коментари Сподели:

Как Пеевски спечели „Хемус”? АПИ отстранила всички други участници                                               Делян Пеевски

Консорциум, близък до Делян Пеевски, спечели апетитна обществена поръчка за строеж на 9.3 км от магистрала „Хемус” в участъка Ябланица и Боаза. „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което участва „Хидрострой”, „Водстрой 98” и „Пътстрой Бургас“ ЕООД ще получи 54 990 000 лв. без ДДС.

Как обаче се стига до тази предизвестена победа? Отговорът за това намираме в докладите на комисията, която е решила да класира на първо място консорциума, свързван с Пеевски.

 Димитър Пелтеков, инж. Лорета Димитрова, инж. Тодор Боев, инж. Мария Димитрова, инж. Гергана Боянова, Антон Антонов и Габриела Нончева. Това са имената на експертите, изготвили доклад, на базата на който шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов решава да отстрани 8 от 10-те участника в обществената поръчка. Точно така – 8 от всички 10 участници, подали подробни ценови оферти за участие в търга, не са допуснати до крайното класиране, като мотивите за това са посочени в крайното решение.

 ДЗЗД “Хемус ВЕРДЕ”, Консорциум “АМ Хемус Страбаг ГБС 2016 ДЗЗД, “ПСТ ГРУП” ЕАД, Обединение “Геопът – Хемус”, “ИСА 2000” ЕООД, Обединение “АМ “Хемус” 1 – 2016″ ДЗЗД, “ХВП Ябланица” ДЗЗД, “Трейсгруп Холд” АД, АКТОР АЕР, ДЗЗД “Строители АМ “Хемус” подават ценови оферти, но класирането на АПИ изглежда по следния начин:

 Първо място: „ХВП Ябланица“ ДЗЗД

Второ място: Консорциум “АМ Хемус Страбаг ГБС 2016 ДЗЗД

 Интересно е също така, че прекият конкурент на консорциума, свързан с Пеевски, не е особено конкурентен, тъй като е посочил цена на изпълнение с близо 20 млн. лв. повече.

 Всъщност само един от участниците в поръчката дава по-ниска цена от тази на „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, но той е отстранен от АПИ. Става дума за Обединение “АМ “Хемус” 1 – 2016″ ДЗЗД, в което участници са: “Асигния Инфраструктурас” АД, “АБ” АД, “Мега инвескт холд” ЕООД. Предлаганата цена е 54 643 900 лв. без ДДС.

 Да погледнем и мотивите, с които АПИ не допуска до участие по-изгодната оферта. Според шефа на пътната агенция доказателствата и обосновката за изпълнението на офертата са „недоказани и необосновани”.

 „В резултат на анализа на обосновката е безспорно, че същата по никакъв начин не може да бъде класифицирана като подробна”, се твърди още в становището на АПИ.

 Явно тези определения не важат за офертата, подадена от „Хидрострой”, „Водстрой 98” и „Пътстрой Бургас“ ЕООД.

 Подробните мотиви за класирането можете да разгледате в сайта на АПИ:

 На същият линк можете да се запознаете и с доклада на комисията, оценявала офертите.

 Така на въпроса как Пеевски отново спечели поръчката за строеж на част от магистрала „Хемус”, най-коректният отговор е – без конкуренция.

 http://frognews.bg/news_126557/Kak-Peevski-specheli-Hemus-API-otstranila-vsichki-drugi-uchastnitsi/

Михаил Кръстев, Frognews

Предишна статия

НЕК плаща на тецовете за ток, те вземат парите и „бягат”

Следваща статия

Пеевски си взе „Хемус” и така ще е докато царува Борисов…

Други интересни