Новата коалиция срещу потребителите в българския парламент вече е факт

Автор: Няма коментари Сподели:

Новата коалиция срещу потребителите в българския парламент вече е факт. В Комисията по правни въпроси, с общи усилия, ГЕРБ и БСП, успяха да бламират предложените в Гражданския процесуален кодекс промени, касаещи Доброволното изпълнение. 

Това се случва за втори път след като законопроектът беше отхвърлен в същата комисия, но приет на първо четене в зала, в края на месец юли. И тогава и сега двете най-големи партии, които иначе са опоненти, си разпределиха ролите като така наречената опозиция гласува против, а управляващите въздържал се. 

Сега само Обединени патриоти подкрепиха, а останалите просто отсъстваха от заседанието. Така се носи политическа отговорност, когато страната ни устремено върви към невиждана здравна криза и икономически срив.

Ние от Асоциацията за защита на потребителите отново подчертаваме, че предвид пандемията от Ковид-19, разглеждаме Доброволното изпълнение като важна и работеща антикризисна мярка, облекчаваща обикновения човек. За нас е необяснимо поведението на партията, претендираща да бъде социална – БСП. Така с действията си тя обслужва събирачите на дългове и техните непрозрачни методи. А по отношение на представителите на управляващата ГЕРБ навярно над тях все още тегне сянката на бившия правосъден министър Данаил Кирилов. Не веднъж сме казвали, че действията му са били в интерес единствено и само на колекторските фирми, които тормозят стотици хиляди граждани.

Поведението на депутатите от ГЕРБ и БСП в Правната комисия е поредното доказателство за моралното и професионално изчерпване на това Народно събрание. Това обаче е „златната“ среда за неограничен лобизъм особено когато става въпрос за бизнес с обороти в милиарди лева.

Процедурата за доброволно изпълнение касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист. С други думи тя ще предпази хиляди потребители от това да бъдат заведени срещу тях дела, често без знанието им. Съответно ще бъде предотвартено запорирането на сметките, заплатите и пенсиите на гражданите от съдебни изпълнители. За мнозина тези пари са основния им източник на доходи.

Доброволното изпълнение е изцяло за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е уведомен, че не е осъден и може да плати доброволно и разсрочено, ако признава задължението. Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се прекратява. Гражданите няма да плащат лихви, съдебни такси и хонорари на юристи и адвокати.

Надяваме се все пак останалата част от народните представители в зала да гласуват отново по съвест и да подкрепят Доброволното изпълнение. И пак ще им припомним, че въвеждане му ще запази достойнството и ще спести огромни разходи на граждани, изпаднали в невъзможност да покрият задълженията си незабавно.

                                        МАРИЯ АТАНАСОВА

                                           https://m.fakti.bg/                                             https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Безотговорно е да оставим в ръцете на един тесен управленски елит да решава за помощта от 6,2 млрд. евро от Европа

Следваща статия

Ако хората не ви вярват, означава, че именно на вас не трябва да се вярва! Това е аксиома…

Други интересни