Възраждане е категорично против задължителното носене на маски заради начина, по който това се налага в България

Автор: Няма коментари Сподели:

                      Позиция на Възраждане против въвеждането на маски на открито

Възраждане е категорично против задължителното носене на маски заради начина, по който това се налага в България. А това става без прилагане на дефиницията за здраве, дадена от Световната здравна организация още през 1948 година. А тя е: „Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благосъстояние, а не само на липса на болест.”

Физическото здраве на българите отдавна е съсипано. В The World Factbook на CIA, България е на трето място по смъртност с коефициент на смъртност /починали на 1 000 души/ – 14.50. Така се нареждаме след държави като Лесото и Литва, които са на първо и второ място.

НСИ дава за 2017 г. коефициент на смъртност 15.50, с който реално трябва да сме на първо място в света.

Пак по данни на НСИ 80 % от причините за смърт на българите са сърдечно–съдовите и злокачествените заболявания.

И след всичката тази мрачна статистика правителството излиза с нелепия аргумент за маските „в името на здравето на хората”. Какво здраве, като всички български правителства досега съсипаха здравето на хората с липсата на здравна реформа, превръщането на болниците в търговски дружества, безконтролното откриване на частни болници, монопол на здравната каса. Задължителната маска ще пази здравето ни толкова, колкото го пази здравната политика на управляващите. Тоест – трети по смъртност в света.

Още по-нелепи са аргументите за носене на маски, „за да запазим нашите лекари”. Сега ли се сетиха управляващите, че трябва да пазят лекарите и сестрите? По 1 000 медицински сестри напускат страната годишно. Броят на лекарите е двойно по-голям. Българската стопанска камара посочи причините за това. Първата е заплащането, липсата на реално остойностяване на лекарския труд. Втората е неудовлетвореността от здравната система, липсата на спокойствие и ред. Третата – лошото отношение и сатанизирането на лекарската професия през последните години.

Да не говорим, че през месец март тази година лекарите бяха хвърлени на фронта срещу вируса без достатъчно предпазни средства, без необходимата подготовка, без апаратура. За правителството това няма значение, защото има извънредно положение, облечено в закон, който предвижда наказания и глоби за медицинско лице, което не окаже помощ по време на „епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи”.

В момента личните лекари продължават да си купуват сами предпазните средства, неясни са правилата за ПСР тестовете, за ангажимента на частните болници към приема на заразени с Ковид 19, с липсата на достатъчно медицински персонал, с умората на лекарите от първа линия и починалите лекари, заразени от вируса по време на работа.

За да се справи едно правителство с всичко това се иска професионален капацитет, смелост, характер и състрадание. Но това е тежка работа. Много по-лесно е със задължителни маски.

Да не говорим за разнопосочните твърдения на здравни специалисти за опасността от Ковид 19. Правителството и Националният оперативен щаб така и не постигнаха единомислие с българската медицинска общност. От всичко това хората се стресират, не знаят на кого да вярват, какво да предприемат. Психическото здраве тотално е разбито.

А какво да кажем за социалното такова? Паника цари сред малкия дребен бизнес. За едрия правителството се грижи, но и той е настръхнал заради евентуално спиране на дейността му.

Обществото е разделено тотално. По всякакви причини, сега и по въпроса с маските. Поредно доказателство, че това правителство може да прави всичко друго, но не и да обединява българите в трудни моменти.

Ето защо от Възраждане категорично заявяваме, че:

  • Опасност има, но няма правителство, което ясно да каже колко е голяма, как ще се справим и на каква цена;

  • Трябва да е ясно, че свобода на избора съществува само тогава, когато има свобода на отказа. Възраждане отказва задължителното носене на маски, поради изброените по-горе причини. И защото никой няма право да спира свободата на избора на гражданите;

  • Ако българите ни дадат своето доверие, за да стигнем до механизмите на властта, Възраждане ще започне най-напред с това – здравето на нацията. Защото здравето може да не е всичко в този живот, но без здраве – всичко е нищо.

 Възраждане може и знае как да работи за физическото, психическо и социално благосъстояние на българите, така както Световната здравна организация е дала дефиницията за здраве още през далечната 1948 година.

 С уважение,

                         Екипът на Възраждане

Предишна статия

„Ние считаме, че по отношение на г-н Гешев са налице основанията за освобождаването му”

Следваща статия

Тази практика ме кара да смятам, че ние водим още една международна класация – за държавата с най-продажните управници в Европа, а може би и в Северното полукълбо

Други интересни