„Ние считаме, че по отношение на г-н Гешев са налице основанията за освобождаването му”

Автор: Няма коментари Сподели:

Висшият съдебен съвет (ВСС) да започне процедура по освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, призова Пловдивският адвокатски съвет в позиция до членовете на съвета, адвокатите в страната и съгражданите си, изпратена до медиите.

С нея той се присъединява към призива на Съюза на съдиите за отстраняване на Иван Гешев от поста му, който предстои да бъде обсъден утре от Пленума на ВСС заедно с доклада за върховенството на закона на Европейската комисия.

„Ние считаме, че по отношение на г-н Гешев са налице основанията за освобождаването му от длъжност, предвидени в чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията на Република България, а именно: тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“, пишат членовете на адвокатския съвет в Пловдив. И заявяват, че „многобройните действия и бездействия на г-н Гешев, водещи до нарушение и системно неизпълнение на служебните му задължения, както и накърняващи сериозно престижа на съдебната власт, са добре известни на членовете на Висшия съдебен съвет от редицата публични изяви на главния прокурор, които по-скоро могат да го оприличат като член на определена политическа сила или група, но не и като независим орган на съдебната власт, призван да прилага върховенството на закона в страната“.

В позицията се цитира коментар на германския юрист Кристофер Неринг във връзка с огласените от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства, в които се чува гласът на избягалия в Дубай Васил Божков, кой коментира антиправителствените протести. Неринг определи действията на държавното обвинение като „непрофесионални, незаконни, скандални“. „Считаме, че тези определения в най-голяма степен отговарят на дейността на г-н Гешев, след заемането на поста на главен прокурор. С действията си по системно и избирателно публикуване на информация, добита чрез СРС-та, г-н Гешев многократно грубо наруши нормата на чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства, която предвижда, че „Резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност“, използвайки тази информация, за обслужване на конкретни политически цели и интереси“, пишат адвокатите.

Те заявяват, че са изумени, че за главния прокурор на най-тежко засегнатата от корупция страна в Европейския съюз, приоритет не са борбата с корупцията и огромните злоупотреби при обществените поръчки, а борбата с битовата престъпност.

Адвокатите пишат и че Гешев се е опитал да заблуди депутатите при изслушването му в Народното събрание, „че е просто ръководител с чисто административни функции, който няма отношение и инструменти за въздействие по конкретни наказателни производства, по които отделните прокурори действат самостоятелно и по вътрешно убеждение“. „Тази негова теза категорично се опровергава, както от действащата нормативна уредба в страната, така и от съдържанието на Доклада на Европейската комисия относно ситуацията в областта на върховенството на закона в България, в който ясно се посочва, че главният прокурор може да отмени или измени всяко решение, взето от прокурор, което не е било предмет на съдебен контрол, както и да издава писмени инструкции до останалите прокурори, включително и по отделни дела.  С оглед на това е ясно, че именно г-н Гешев носи отговорност за проявеното бездействие при разследването на изтекли в общественото пространство записи и снимки, касаещи висши представители на изпълнителната и законодателната власт, както и такива, касаещи груби прояви на полицейско насилие срещу справедливо протестиращите граждани и посегателства, извън допустимите от закона граници, по отношение на наши колеги. За тези действия не могат да се държат отговорни единствено подчинените му прокурори, в чиято независимост от фигурата на главния прокурор г-н Гешев безуспешно се опитва да убеди обществеността“, се посочва в позицията.

Тя завършва със следния призив към членовете на Висшия съдебен съвет: „Ваш дълг и отговорност е да осигурите на българските граждани правораздавателната система и правораздаването, които те очакват и заслужават. Първата и изключително важна стъпка в това отношение, е отстраняването на г-н Гешев от поста главен прокурор на Република България. Това ще бъде ясно послание от Ваша страна към обществото и към международната общност, че у нас има воля за налагане на върховенството на закона и правото, за което вече повече от сто дни настояват хиляди наши сънародници и което е единствения път към осигуряване на една достойна перспектива пред страната ни. Това ще бъде ясен сигнал, че органите на съдебната система ще бъдат безкомпромисни с всеки, който руши нейния авторитет“.

Адвокатският съвет в Пловдив заявява, че ако апелът му остане без внимание, ще бъде принуден да обмисли възможностите за ефективни протестни действия на „хилядите български адвокати, които не желаят потъпкването на върховенството на правото и закона в страната ни да продължава“.

https://eurocom.bg/new/plovdivskite-advokati-prizovakha-vss-da-otstrani-glavniya-prokuror-gotovi-sa-i-na-protest?fbclid=IwAR2CqHllZBNYIljIB_YRg289XoOaABg1FmuULoIWaWnfLeOMplCpmfIuzB4

Предишна статия

MIT использует искусственный интеллект для перевода древних «мертвых» языков

Следваща статия

Възраждане е категорично против задължителното носене на маски заради начина, по който това се налага в България

Други интересни