“Съ нами Богъ” в Дома на киното

Автор: Няма коментари Сподели:

С режисьора Степан Поляков, автор на документалния филм “Съ нами Богъ” в Дома на киното, на премиерата в навечерието на деня на София. Покани ме, дойдох и 5 часа оценявах труда и таланта на неговия продукт, с въздействащата музика на вечния Митко Щерев. Вълнуващо с поетиката на кадъра, лиричността на внушенията, винцето от Момин проход, НО… на места смущаващо необективно….

Първо раздразни ме шефът на културата в столична община Чобанов с простотията на откриването- третата българска държава била създадена благодарение на Европа. Ето, това е класически пример за подмяна на историята. Т. нар. Европа от онова време е била против разтурянето на Османската империя и против възстановяването на държавността на България. Затова и немци, и англичани са въоръжавали турците, превозвали са с корабите си техните войски, за да не позволят на освободителката Русия да помогне на българите. 

Във филма си, Степан, наричаш руския цар Александър 3 азиатски варварин за това, че се е противопостовил на Съединението. Но преди ваварството на Александър имаме варварството на т. нар. Европа в лицето на Англия, Германия, Австро-Унгария, които зачертават Сан-Стефанския мирен договор и разделят България на две само и само, за да намалят влиянието на Русия по тези земи. 

Разсичат ни през кръста европейските варвари, за да ни изтече историческата кръвчица, както и се получи. А Александър 3 не е варварин, той е лош държавник. Той е бащата на русофобията в България. Защото заради неприязънта си към братовчед си Александър Батенберг му е казал, че е рано за Съединението, оня не го е послушал и руският цар като малките деца почва да се сърди и да отмъщава. 

И ти много правдиво, Степан, във филма си оценил, че Съединението не вреди на Русия, нито на България, то е полезно, но т. нар. Велики сили си играят с малките народи като деца идиотчета. И за Фердинанд отлично знаеш, че той е лично виновен за краха на Балканските войни. Ама лично. Той издава заповед за атака на гръцките позиции, за да има силни козове при преговорите. 

Оттам започва Междусъюзническата война и румънците стигат чак до София. Фердинанд се присъединява към Централните сили не само заради мегаломанията си да става император, но и защото си е издействал огромен безлихвен заем и пенсия от кайзера, за да мине на негова страна. Позицията му е изтъргувана, иначе е бил добър замисълът да си върнем историческите територии. 

Степан, правиш внушение, че руският цар е приел делегацията на Ивaн Вазов едва след убийството на Стамболов, сиреч руснаците имат връзка. Отлично знаеш, че не е така. Стамболов е бил гешефтар, с тогавашния кмет на столицата са купували земеделски земи на безценица, преобразували са статута им, правили са УПИ-та и са ги препродавали – класическа злоупотреба със служебно положение. 

По отношение на цар Борис 3 Обединител си доста правдив, но по отношение на народния съд направо подменяш историческата истина. Той е създаден не от комунистите, а по решение на САЩ, Великобритания, Франция и СССР. Отиди и виж документа в руския център с оригинални подписи и печати – “Шипка” 34, ако не се лъжа.

И във всички страни победителки има народен съд с огромни жертви, особено във Франция, където техният народен съд е предхождан от зловещи саморазправи с колаборационисти, включително курвеещи жени. 

И спестяваш истината, когато говориш за бомбардировките на София и другите градове – съюзниците ни били бомбардирали. Не, бомбардираха ни англоамериканците. Руснаци не са ни бомбардирали. Руснаците не са изстреляли един изстрел на наша територия. Един! 

И ти правдиво отчиташ, че когато наша делегация отива в Кайро да преговаря с англоамериканците за отърваване на кожата от отговорността за това, че три години сме били съюзници на германския райх, англоамериканците много принципно са казали: преговори Да, но с участието на СССР. 

Всичко, което се е случила в България тогава е по волята на т. нар. Запад в съгласие със СССР. Отчиташ го във филма, но внушението ти е друго. Комунистите взривили гроба на царя. Не го одобрявам. Но каква е съдбата на Дуче? Каква е съдбата на Хитлер? Щом искаш всичко, можеш и да загубиш всичко. Има справедливост в тази корелация. 

И накрая, Степан, говориш за Четвърта българска държава. Ако имаш предвид Днес, то сега ние сме колония, не държава. Ще си върнем независимостта, когато изгоним окупаторските войски на НАТО, които в момента са ни завладели по примера на хитлеровия Вермахт – доброволно се съгласете да ви окупираме, ако ли не, ще ви окупираме с насилие. 

Именно подобен казус е пръснал сърцето на обичния цар Борис 3 Обединител. Ако Хитлер не го е бил отровил превантивно. Моето лично мнение, е че не го е отровил, защото съм чел размислите на Фюрера. Той високо е ценял българския цар и е разбирал защо не иска да праща войски на Източния фронт. 

Филмът ти, Степан, е хубав, но ако имаш възможност, обогати го с повече безпристрастност и обективност, за да разшириш рецепцията. Таргетът – монархисти милеят за фашизма, не заслужава твоя талант. На добър час!

             Милен Милушев

                                  движение БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

Предишна статия

Горенето на европейските боклуци у нас било евроатлантическа ценност!

Следваща статия

Даже се появи и на Йоханес Хан докладът “България след българите”

Други интересни