Корупцията на европейските чиновници по примера на Урсула Фон дер Лайен…

Автор: Няма коментари Сподели:

ФРГ в цялата история на страната да е имало по-скандален човек от Урсула фон дер Лайен?

И не става дума само че тя дълги години е министър на отбраната, без да има дори далечна представа за военното дело. 

Както показва професионалната ѝ биография, тя изобщо не е способна да бъде мениджър.

Кариерата ѝ в правителството на Ангела Меркел започва с поста министър по семейните въпроси. И това би било идеално място за фрау Фон дер Лайен, чиято професия е акушер-гинеколог.

Вярно е, че няма известни доказателства за успеха ѝ в акушерството и гинекологията. Ако става дума само за дисертацията ѝ за докторска степен, тя е призната за плагиатство.

Но тук личното приятелство на Ангела и Урсула изиграва решаваща роля. С усилията на мощната приятелка, нашата героиня не е лишена от докторска степен.

Но това място в правителството не отговаря на нейните амбиции, които могат да се обобщят накратко: „Искам да летя!“.

И отново, благодарение на приятелството си с канцлера, тя прелетя в стола на министър на отбраната, в който дълго време седеше. Успехът ѝ във ведомството може да се нарече такъв единствено по отношение на срива на всичко, което беше в системата на министерството. Но основният успех в тази посока е нагледно представен от пълния крах на Бундесвера и лишаването му от боеспособност.

Освен че армията и военноморските сили на Германия нямат модерна военна техника, а старата вече не работи и броят ѝ е приблизително колкото на пръстите на едната ръка, стана известно, че в тях има мрежа от екстремисти, разпространяващи нацистки материали.

Генералите от Бундесвера многократно се обръщаха писмено и устно към фрау министър, но сигналите им са игнорирани.

Последното нещо, с което фон дер Лайен се отбелязва в отбранителното ведомство, е така нареченият „скандал с консултантите“.

Министерството получава финансиране за заплащане на участието на специалисти, които да работят по проекти в системата на министерството. Но става известно, че тази работа се извършва от служители на министерството. Това е чисто и просто “пръскане” на гранта.

Създадена е комисия на Бундестага, която да разследва този случай. Но тук на помощ се завтече нейната приятелка – вярната ѝ канцлерин Меркел.

Реши да я изпрати далеч от Германия. А там се създаде успешна ситуация с изтичането на мандата на поста председател на Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер, също доста „интересен“ човек.

И така, с помощта на различни манипулации, главно с натиска на самия канцлер върху участващите в гласуването, което решаваше назначението на този пост, министърът на отбраната на Германия стана председател на Еврокомисията.

Последният работен ден на Урсула Фон дер Лайен беше 17 юли 2019 г. До встъпването и в длъжност на председател на Европейската комисия оставаха няколко месеца.

И изведнъж, в края на декември, нов удар се стовари на главния човек в Европейския съюз. Всички данни, включително съобщенията и пощата от двата ѝ служебни мобилни телефона, са били унищожени през август 2019 г.

Правителството уведоми Комисията на Бундестага, която разследва „скандала с консултантите“, че основната доказателствена база за този случай е изчезнала. Например, нито един СМС не може да бъде възстановен.

Самият бивш министър на отбраната уж е научила за това от вестниците. Тя увери, че важните данни вероятно се съхраняват някъде и като цяло тя е предала както служебните апарати, принадлежащи на министерството, така всичко, случило се след това и няма нищо общо с нея.

Тя настоява, че важните решения относно стратегията и развитието на тези средства са взети изобщо не в предишното и министерство, а в напълно различни министерства. И като цяло тези обвинения са машинации на опозицията.

Министерството на отбраната сега носи отговорност за всичко, заяви Фон дер Лайен пред репортери на “Шпигел”.

Комисията по Делото с консултантите трябва да проучи как са отпуснати договори за милиони долари, както и обвиненията за шуробаджанащина.

Оказва се, че не само в Германия бившият министър фон дер Лийен може грубо и многократно да нарушава законите на страната под егидата на канцлера Меркел, но и да се издигне още повече нагоре по служебната стълбица, излизайки извън границите на Германия и заемайки водеща длъжност в Европейския съюз.

В същото време, докато извършва престъпления по време на служба в правителството, е възможно да продължи безнаказано да ръководи такова важно министерство, което да отговаря за сигурността на страната.

Редица въпроси възникват във връзка с изявлението на бившия министър и признаването на Министерството на отбраната за пълната загуба на данни. Тоест, данните са унищожени не само в двата телефона, но и на сървърите.

Има много въпроси, например, защо фрау Меркел така активно пробута своята приятелка в Европейската комисия?

Това не е първият случай на престъпна дейност от страна на ръководството на страната, когато нещата са затворени или дори не се откриват. 

И не само в Германия. Има много примери.

Най-вероятно и този случай няма да бъде заведен, а делата на Фон дер Лайен ще заседнат до края на мандата ѝ, както беше в случая с предшественика ѝ Юнкер, за чието уволнение се говореше почти от самото начало на поемането му на длъжността.

В края на краищата, службата в Европейския съюз е известна с това, че хората се прибират там като наказание или за безполезност в малката им европейска държава. За да не “светят”.

Кой е виновникът, може би никой няма да разбере. Най-вероятно има и други хора, които се интересуват от скриването на истината, включително Меркел. А операцията е разработена с участието на службата за управление на кризи.

Следователно, ако един от тях хвръкне, матрицата ще се срине. И това е малко вероятно да се допусне от заинтересованите „сили на този свят“.

                  Наталия ЯНКОВА (Германия)                                      Превод: В. Сергеев

https://pogled.info/svetoven/evropa/koruptsiyata-na-evropeiskite-chinovnitsi-po-primera-na-ursula-fon-der-laien.112515

Предишна статия

900 хиляди лева за нещо, което ние направихме за 15 хиляди лева?!

Следваща статия

Царската корона е много тежка и като се хванеш на хорото, ще го играеш…

Други интересни