Националният протест идва на фона на нестихващи вече близо 90 дни демонстрации

Автор: Няма коментари Сподели:

Четвърто Велико народно въстание се планира за днес. Очаква се протестиращи граждани от цялата страна да се стекат на жълтите павета и да поискат оставката на правителството. Националният протест идва на фона на нестихващи вече близо 90 дни демонстрации.

Нажежена остава обстановката в страната. Политическата криза се задълбочава все повече, а четвъртото Велико народно въстание идва на фона и на остри реакции от Брюксел през последната седмица. 

ФрогНюз припомня, че преди дни излезе критичен доклад за върховенството на закона у нас, а на 5 октомври предстои и дебат в Европейския парламент по темата. 

Управляващите обаче възприеха доклада като позитивен и посочиха, че Брюксел е похвалил страната ни за борбата й с корупцията.

В действителност в 26-те страници се посочва, че България отбелязва напредък, но предстои още много работа, а предизвикателствата остават налице. 

Говори се още за проблемите с отчетността на главния прокурор и неясната медийна собственост.

До този момент общо три Велики народни въстания са се провели в столицата, като при две от тях се стигна и до известна ескалация на напрежението. 

Така имаше при първият национален протест, който започна още от сутринта. Имаше пребити журналисти, задържани граждани. Пострадаха и полицейски служители.

На 22 септември пък в късните часове до ескалация се стигна, след като протестиращите се преместиха пред сградата на вече бившето Народно събрание в района на паметника на Цар Освободител, където бързо бе образуван полицейски кордон, който не пропускаше протестиращите да преминат по улицата между БАН и НС.

Известно напрежение пред сградата на БНТ имаше и снощи, когато протестиращите посрещнаха политологът Стойчо Стойчев с яйца.

                                                        Frognews.bg                              https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Гласувах днес, в Комисията по LIBE, в подкрепа на резолюцията за върховенството на закона и основните права в България…

Следваща статия

По думите му навсякъде се крадат еврофондове, но само у нас размерите са толкова големи

Други интересни