“Протестът продължава до постигане на целите си”

Автор: Няма коментари Сподели:

                Ден 80!
Въпреки дъжда, хората                                 отново са на площада.
        Зоват: Вървете си. Лоши сте!

.

                                               Протестът на 80-ия ден

Ден 80 на антиправителствените протести! Въпреки дъжда, хората вече са на триъгълника на властта и скандират ”Оставка”.

20, 55 часа:

Учителка вчера е искала да пита здравния министър как се прави статистиката за коронавируса. Изчакала го е пред БНТ, но й се е случило нещо съвсем друго:

„Чахаме пред една врата с двама полицаи. Питахме ви защо не ни пускате, а те ни обясниха, че това е частна собственост. След малко се появи техен началник и каза, защо стоите тук, тази врата от години не се отворя, тя е ръждясала. Почти бях готова да му повярвам, но решихме да останем. Проточи се времето, стана 11 часа. По едно време тази врата като пещера на Аладин се отвори и оттам излезе мощна група полицаи и започнаха да викат като африканско племе. Електоратът не се респектира. Видях мъже, които заставаха пред колата, някои от тях с колелалата си.  Полицаите хвърляха като парцалени кукли мъжете. Те лятяха, едните към канала, другите към стената на телевизията. Единият полицай ги нанъскаше: „Давай, давай, по –смело!“. Пред мен легна един як мъж, който също като кукла прелетя настрани. Легнах пред колата. И си казах, че няма да се примиря Отворих очи и видях двама мъже. Единият каза на другия: „Да се изнесе“. Попитах какво правиш, аз съм възрастна жена? Какво като си възрастна, ма?, ми рече той.  И ме изхвърлиха. 

Как може някой да повери живота си на този безсрамник и страхливец. Той с 200 зави към Цариградско шосе и се прибра като един праведник в семейството си. Вървете си! Лоши хора сте! Лоши!!!“ 

20,50 часа:

Оратор каза, че е фалшива новина, че са решили д се саморазпуснем, все едно сме някаква рок група. Започнаха да предвиждат кога ще изчезнем.  80-ти ден ние сме тук. Бройката вече няма значение. Важното е постоянството и ние го демонстрираме всяка вечер. Свършихме 90 процента от работата. Благодарение на всички будни българи, благодарение на честните журналисти и евродепутати, ни е показахме какво представлява нашия премиер. Ако има очи, той е разсъблечен  Брюксел и вече няма да е същото. Той е компрометиран, токсичен, радиоактивен. Оставката му там е гласувана и приета. 

20,30 часа:

Арман Бабикян:

Ние сме тук, за да обичаме. Те са там, за да грабят. Разликата между нас е много проста. Дори хора с интелекта на г-жа Караянчева могат а го разберат. 

Повечето от протестиращите споделиха, че са възмутени от снощната агресия на полицията, която по брутален начин блъска и влачи хора, за да направи път да мине возилото със здравния министър Костадин Ангелов.

Очаква се насилието да бъде коментирано от днешните говорители. Както обичайно протестът се очаква да започне след 20 часа. Очаквайте подробности!

https://frognews.bg/novini/den-80-vapreki-dajda-horata-zapochnaha-sabirat-antipravitelstveniia-protest.html

.

                                                          Източник: БГНЕС

79-ят ден на протеста започна с брифинг на Отровното трио с питане за дома на главния прокурор Иван Гешев в Бояна и насилието на 2 септември. Те обявиха , че ще има и четвърто Велико народно въстание на тема Лебедово езеро. И тази вечер демонстрацията е под надслов: ”Нас не ни е страх!” Има протести и в други градове на страната.

20,30-22 часа:  Множеството протестиращи се събраха пред сградата на Столична община след 21 ч. Те скандираха „Оставка“ и „Мафия“. Отново недоволните граждани хвърляха яйца, този път по Столична община. Скандиранията продължиха с „Мутри, вън“. .


.

След яйчената канонада по Столична община, шествието продължи традиционно към Орлов мост. 

БОЕЦ протестира пред сградата на БНТ за свободата на медиите и на словото.

Георги Георгиев от БОЕЦ заяви, че освен оставката на министър-председателя Бойко Борисов и тази на главния прокурор Иван Гешев се иска и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Георгиев заяви, че са входирали официално запитване до екипа на предаването във връзка с недопускането на представители на БОЕЦ.


.

На влизане за участие в “Панорама” съпредседателят на Да, България Христо Иванов заяви, че ще поиска оставката на Кошлуков отвътре, “защото това е нашата телевизия”. “БНТ не е частна телевизия, БНТ не е някаква нечия телевизия. Това е публичната телевизия, която трябва да дава достъп на всички гледни точки”, коментира Христо Иванов.


.

Към исканита на протеста се прибавя и настояване кметът на София Йорданка Фандъкова също да напусне.Това бе причината протестиращите да се преместят пред Столичната община. 

Повод за искането станаха думите на Фандъкова, че Отровното трио никога не е искало разрешение за провеждане на митингите. Адвокат Николай Хаджигенов обаче бе категоричен: “Протестът е регламентиран, другарко Фандъкова”. 

Според демонстрантите градоначалникът на София нарушава българското и европейското законодателство, принуждавайки протестиращите да заявяват предварително своите прояви.

Проф. Велислав Минеков заяви, че протестите не са война на Радев, не са платени от Близкия изток, Путин, Америка. “Това е война на гражданите”, бе категоричен професорът. “Единственото, което ни остава, е да проведем честни избори”, допълни той. 

Арман Бабикян призова, когато се ходи пред някоя сграда с яйца и домати, протестиращите да пазят знамето. Бабикян се обърна към членовете на ПП ГЕРБ: “Не сте длъжни да носите греховете на тази партия. Не всички вие сте крали, не всички вие сте виновни за престъпленията на тази партия. Всеки от нас се е лъгал. Всеки от нас се е подвеждал. Нормално е да се заблуди човек. Стотици хиляди не са крали, не лъгали, но заблудени хора държаха тази хунта на власт. Не берете неговия срам. Той не е ваш”, призова той.

 “Протестът продължава до постигане на целите си”, заяви адв. Николай Хаджигенов.

.

.

“Протестът ни е регламентиран на две места – в Конституцията на Република България и в Европейския съд за защита на правата на човека. Явно някой е останал неуведомен за това, че стотици хиляди граждани протестираме и срещу кмета на София. Затова сега ще отидем и до Столична община, за да я уведомим лично”, добави Хаджигенов.
.

19,30-20,30 часа: Част от протестиращите се насочват към сградата на БНТ, където гост ще е здравният министър Костадин Ангелов. 

В момента движението по бул. „Цар Освободител” е свободно, но най-вероятно по-късно ще бъде блокирано от демонстрантите. Очаква се и традиционното шествие до „Орлов мост”.

Исканията на недоволните от управлението на държавата са за оставките на кабинета и на главния прокурор.


.


.

Вчерашните демонстрации приключиха пред централата на ДПС, където протестиращи хвърляха яйца и домати и скандираха „Мафия“ заради интервю на депутата Хамид Хамид, който поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев – но не и на главния прокурор Иван Гешев.

https://frognews.bg/novini/den-79-shte-ima-treto-veliko-narodno-sabranie-tema-lebedovo-ezero.html

Предишна статия

Николай Милчев: Кристалина подкрепя властта – и нито дума за корупцията и бедността

Следваща статия

Смъртоносният синдром ”болен лидер” при китовете, удари ГЕРБ

Други интересни