Знаете достатъчно за тази корупция – от най-високите, до най-ниските чекмеджета…

Автор: Няма коментари Сподели:

                              Георги Хаджиев

Старши комисар Георги Хаджиев е директор на СДВР. Голям началник. Отговаря за опазването на властта в периметъра на София. Важен фактор за тези, които са го назначили. Той е задължен и зависим от тях по презумпция. Би трябвало да е задължен на данъкоплатците, но комисар Хаджиев знае, че от тях нищо не зависи. Поне засега. Затова говори правилните, а не верните неща.

„Срещу българската полиция днес беше изправен криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията”, – това казва той пред журналисти. И допълва: „Полицията за пореден път запази гражданския мир в София, въпреки опитите на част от протестиращите да влязат в директен сблъсък с органите на МВР и да предизвикат хаос”, заяви още комисар Хаджиев. „Търсеше се директен сблъсък с полицията”. И още: „Днес полицията застана на страната на законоустановения конституционен ред. С действията си българските полицаи доказаха, че са на страната на реда”. 

Без да сме убедени, че комисар Хаджиев ще разбере следващите редове, правим това усилие, защото – в това трябва да е сигурен – ние милеем за страната си поне колкото него, че и повече. Защо повече? Защото ние го правим, плащайки тежка цена за това, че изразяваме своя позиция и мнение, че си позволяваме да наричаме нещата с истинските имена. Например, че управлението на държавата, което той защитава, е корумпирано. Писали сме много и много доказателства сме публикували. Ако не знае и не е чувал, да се обади, ще го запознаем. 

Комисар Хаджиев вчера се просълзи пред камерите. Бил развълнуван за своите колеги, които са жертва на насилие от страна на протестиращите. Не знаем, кой му е дал този съвет, но ако допуснем, че е бил искрен, значи е силно объркан и има нужда от някои уточнения. Полицаите не са жертва и няма как да бъдат. Те са част от властта – силовата част. Те са инструмент за противодействие на недоволни от решения на правителството, но без да отчитат, че това правителство може да е мафиотско и да нарушава обществения договор, независимо дали е избрано на законно проведени избори. За да го проумее, комисар Хаджиев трябва да чете малко повече и да не приема за вярна всяка дума на началството по веригата. 

Срещу полицията бил изправен криминален контингент и ултраси. В тази част проличава или заблудата на комисар Хаджиев, или той просто е част от мафиотизираната върхушка, макар и на по-ниско ниво в йерархията. 

Драги комисаре, криминалните типове и ултрасите ги изпращат на протести олигарси, близки на властта и самата власт. Целта обикновено е да се даде повод на полицията да действа силово. Също и да бъдат обвинени протестиращите, че са свързани с подобни провокатори и са търсили сблъсъци. Това е част от неписаната тактика на управляващи и МВР. В същата тактика влиза след употребата на сила от страна на властта, да се дават пресконференции и да се обвиняват протестиращите и свои опоненти. В конкретния случай – дори президента. 

Очакваният резултат е да се покаже на обществото и дори на света, че протестиращите са едни лоши хора. Полицаите и техните началници от седмици виждат, че болшинството протестиращи са средно и над средно ниво на интелигентност. Студенти и дори ученици, техни родители, напоследък и все повече пенсионери. Те ли имат нужда от ултраси и криминални типове? Те имат към тях същото отношение, каквото и към корумпираните политици, защото знаят, че обикновено са свързани. 

Хаджиев е горд, че той и полицаите са на страната на реда. На кой ред по точно? На този, прокламиран от институции с умопомрачително ниско обществено доверие? Ред, който дава възможност за колосални злоупотреби, закононарушения и очевидни престъпления? Защото протестиращите искат реално върховенство на закона, а не декларативно и фалшиво. Това под фуражката или каската не се ли разбира? 

Във всяка една правова държава правоохранителните органи имат приоритет на приоритетите и това е обществения интерес и правата на всеки един гражданин. Тях защитават и в тяхно име се кълнат, защото те са основният компонент на нацията и държавата. Не е срамно полицай като Хаджиев да знае тези неща, задължително е дори. 

И разберете най-сетне, няма как невъоръжени протестиращи да са заплаха за въоръжени до зъби, със специално оборудване и защитно облекло, каски, маски и щитове тренирани служители, подкрепяни с техника и водни оръдия. Това е абсурд! Освен това през миналата нощ полицейските кохорти изтласквахапротестиращите не за да освободят площада, а за да ги принудят да тръгнат по малките улички, където много хора са бити, блъскани, събаряни, както от униформени, така и от цивилни ченгета, причакващи ги там. Не очаквам някой от МВР да признае, но това също влиза в тяхната тактика. 

Хората, които недоволстват от властта, искат по-добър живот, справедливост и върховенство на закона. Това със сигурност искат и повечето полицаи. Въпросът е кой ги изправя едните срещу другите. Отговорът е очевиден и в него важната дума е “умишлено”. Въпрос на кураж и достойнство е един комисар да го разчете. И да го признае. Човек винаги има избор. Аргументите, че полицаите си вършат работата, имат семейства и трябва да бъдат щадени, са меко казано нелепи. Отсреща са хора с подобна характеристика, но беззащитни. 

Така че комисар Хаджиев и колегите му да си дават сметка, че нямат право на привилегии пред обикновените граждани. И е смешно да играят жертви, които са получили по някой и друг удар по време на напрегнати ситуации на протестите. Няма мирни революции в историята. Няма! Ултрасите са неприятен участник, но и това го учат в полицейското училище. Както учат как да внедряват агенти на прикритие и да разкриват кой и как ги организира. Но задължително с доказателства, а не с пропагандни пресконференции. 

И още нещо. Ако Хаджиев и колегите му изгледат записите от снощните протести, ще видят как десетки протестиращи, между които и жени, застават пред полицейските кордони като щит срещу ултрасите. След това, когато жандармеристите хукваха в атака поваляха и биеха наред, включително тези, които ги бяха пазили… 

Не е нужно да си завършил полицейски курсове и обучение, за да знаеш, че по цял свят полицията има подробна информация за рисковите групи които са склонни към агресия. Изолира ги и ги неутрализира по време на масови събития. Снощи това не беше направено. Снощи хилядите униформени знаеха, че ще бъдат използвани да се разправят с протеста, който наброяваше над 100 хиляди души. Ако не вярвате на цитираната бройка, направете справка със световните агенции. 

А и кого пазеха хилядите въоръжени униформени? Празните сгради на Министерски съвет и Партийния дом? 

Не си жертва, старши комисар Хаджиев, нито твоите колеги, началници и подчинени. Повечето сте слуги на корумпирани господари си, но ви е страх да го признаете, дори пред себе си. Знаете достатъчно за тази корупция – от най-високите, до най-ниските чекмеджета… 

Затова сълзите ти, старши комисар Хаджиев, трудно ще трогнат някого. Вгледай се в сълзите, лицата и гнева на хората пред щитовете и може би ще почнеш да уважаваш собствения си народ. 

Чак тогава мечтай за обещаното повишение… 

Огнян Стефанов 

          П.П. 

Много пъти снощи полицаите и жандармеристите бяха наричани “еничари”. Не е точно. 

Еничарите – повечето гърци, сърби и българи – са били елитни воини, които  не са изпращани срещу мирни хора, а са участвали във военни конфликти. И не са били предатели, защото са възпитавани и обучавани от малки, нерядко със съгласието на родителите. 

В случая с “нашатаполиция ни пази” по-подходящата дума е “маши”. Ясно е на кого.

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/pogovorim-jertvite-jertvite-starshi-komisar-hadjiev.html

Предишна статия

Господин премиер, какво ще стане с теб, ако живееш без пазачи…

Следваща статия

Датски журналист атакуван няколко пъти от полицията по време на протестите…

Други интересни