На 2 септември, сряда, държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание

Автор: Няма коментари Сподели:

Обръщението на президента ще бъде от трибуната на Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента

На 2 септември, сряда, държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Обръщението на президента ще бъде от трибуната на Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента, която ще започне от 9.00 часа. 

Днес Радев заяви „Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява. Цинично е това управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на гражданите нова. Мисля, че българите са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията. Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония и подклажда повече гнева на хората“.

И още от критичните оценки на държавния глава: „Категорично експертен кабинет – това ще бъде измама. При такъв режимът на Борисов ще организира изборите и пак ще ги спечели. Докато не видя категорично подадените оставки, няма да коментирам предлаганите промени в Конституцията“. 

Миналата година държавният глава също бе на откриването на есенната парламентарна сесия – 4 септември 2019г. и в Обръщението си към народа и Народното събрание заяви:

Ако промяната не се случи, улицата ще помете статуквото!

– В страната са натрупани и проблеми, чието решаване не само е неотложно, но изисква да се взрем в един по-далечен хоризонт.

– България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективното управление – прозрачност, отчетност и отговорност.

– Когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност.

– А за това е нужна промяна – промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани, тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички.

– Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент: като централен държавен орган и изразител на волята на народа, като най-висока трибуна за дебати и решения, като орган, призван да контролира изпълнителната власт.

Защото каквито и спасителни икономически и социални модели да се прилагат, те няма да постигнат своята цел, както сме се убеждавали неведнъж, докато не се промени политическата среда и най-вече начинът на упражняване на властта в България. Ето затова виждам водешата роля на българския парламент.

Президентът поиска от депутатите ускорен дебат за:

– пълноценен парламентарен контрол над изпълнителната власт.

– правителството да представя ежегоден отчет за дейността си пред Народното събрание.

– министър-председателя да се явява поне веднъж в месеца в парламентарната зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството.

– българският парламент да пресече порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък без обосновка и без санкции на парламента.

– бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, при ясни гаранции за неговата неприкосновеност и при ясни условия за защита на националната сигурност

– обмисляне на законови и конституционни промени, които да дадат възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС – а защо не и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария и т.н. – да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент – каквато е в болшинството от развитите страни. 

– Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места, изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона, гарантирането на физическата сигурност на българските граждани, неприкосновеността на тяхната собственост и очакваното от всички възмездие за престъпилите закона.

– Трябва да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции.
Без тези фундаментални предпоставки, няма да имаме сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги.
Времето за промяна неумолимо изтича.

Ако това не се случи, или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото.

                                                              epicenter.bg                               https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Най-крадливият кмет на ГЕРБ – бившият вече градоначалник на Пловдив Иван Тотев, притежава къщи, вили, хотели в България и Гърция, бизнес и автомобили за стотици милиони

Следваща статия

Но всеки българин трябва да покаже, че е свободен, а не роб и няма да допусне Родината му да стане символ на корупция, престъпност и некадърност

Други интересни