Колко длъжници познавате?

Автор: Няма коментари Сподели:

Колко длъжници познавате? Не големи бизнесмени, закъсали с вноската, защото са си купили нова джипка, а такива, които отделят от залъка си и гладуват, за да плащат кредити и заеми? Колко хора познавате, загубили жилищата си заради банките? Колко хора познавате, избрали ужасния край от покрива на блока пред безкрайната агония на бедността?

Абсолютната давност и закон за физическия фалит има навсякъде по света. Поне в цивилизованата му част. За да се даде шанс на хората. В България обаче длъжникът е трето качество човек, когото не защитават нито съд, нито държава, нито закони. Веднага ще се намерят хора да ми опонират, че те сами са си виновни. И веднага ще ви отговоря, че не е така, защото покрай работата ми знам за какво става дума.

Един простичък пример отскоро. Беден човек взема 1200 лева кредит, за да плати лечение на майка си. Предлагат му да му занесат парите вкъщи и той се съгласява и подписва договора. С малкото условие, което той не е видял, че услугата „носене в къщи“ струва 1600 лева – повече от кредита. И сега е некоректен длъжник, защото дължи за ….на практика нищо. Измама. Която държавата толерира.

Да припомням ли, че първите получили пари /75 милиона лева/ в кризата бяха точно колекторски фирми, които преследват незаконно длъжниците. Незаконно, защото издевателстват психически върху тях, а прокуратуата се прави на неразбрала и недочула. Но явно някой много печели от тях…..

Неравноправните клаузи в договорите са ежедневие в България. Особено при монополистите и бързите кредити. И дори банки. А хората вземат пари….до заплата….за да си платят сметките! В най-бедната и корумпирана държава в Европа.

Днес Българската търговско-промишлена палата се възмути от абсолютата давност, длъжниците щели да блъфират и мамят кредиторите, които, горките, няма да могат да си съберат парите. И на никого не прави впечатление, че проблемът със събирането идва от държавата – от тромавите и откровено казано глупави процедури, от неефективността, от липсата на контрол….а след това държавата се позовава на собствеата си некадърност да се организира, за да откаже глътка спасителен въздух за бедните хора.

Алчността е обсебила управляващите и едрия бизнес, хрантутещ се на трапезата им. А всъщност това е важно за семейството, което е теглило кредит за операция на детето си, за нов дом, за дрехи, за ток и парно. Затова е много, много важно.

За да се даде нов шанс на хиляди хора. Дори за живот.

Елена Гунчева
* На снимката е един виден частен съдебен изпълнител. Който събира дългове…..

                                           https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Баце е велик! Нема го сменяме никак!

Следваща статия

Българите се събудиха…

Други интересни