Калиманци е едно от така наречените живи села около Варна

Автор: Няма коментари Сподели:

Калиманци е едно от така наречените живи села около Варна. Причината – близост до  големия град, красива природа и чист въздух. Затова и цените на парцелите са високи, но въпреки това  няма имоти, които да се продават – нито общински, нито частни. Преди време селото избрали много чужденци, но след Брекзита част от тях се върнали. Техните къщи купили млади български семейства и в момента селото е от “най-младите” в региона.  Няма безработица, защото освен работата във Варна, в селото има също какво да се прави. Скоро предстои да бъде отворен завод, който да наеме още работници.

През тази година има родени бебета, има и много сватби, както и построена с помощта на дарители детска площадка.

В последните години Калиманци е предпочитано от много чужденци и в селото се шегуват, че е европейско. Английският се говори почти колкото българския език.

Снимка                           Снимка

В селото живеят десетина семейства от острова, включително две индийски семейства, които обаче са от Лондон. От Шотландия идва семейството на Робърт Бенет,  което живее целогодишно в Калиманци, а сега тук са децата, внуците и дори правнуците.

В чужбина са работили и много българи, които обаче са се върнали, защото носталгията по родния дом е по-силна от силата на парите. Това се случва в живота на Дария Атанасова, която разказа, че е учила в Оксфорд, работила е 7 години . Сега предпочита да бъде хигиенист в кметството, но да се грижи за своето семейство и своята градинка в Калиманци.

Селото е създадено от наследници на Еркеч и Голица, които по време на поредната Руско-турска война през 1828- 29 година показвали пътя на руските войски и затова след изтеглянето на генерал Иван Дибич Забалкански тръгват заедно с тях на север. Част от тях се спрели на Франгенското плато.

Сегашното име селото получава през 1934 година. Наречено е на името на селото в Македония, където по време на Междусъюзническата война през 1913 година се води голямата Калиманска битка. Едно от най-големите сражения, в което обаче няма взети пленници.

Село Калиманци, намиращо се на югозапад от Царево село (днес Делчево) има решаващо значение за спасението на България в Междусъюзническата война през 1913г. Операцията се разиграва на широк фронт от 4 до 11 юли 1913г.
Гърция, Сърбия и Черно гора се надяват да обединят армиите си и да превземат София, с което България да бъде унищожена. Сръбско-черногорските войски трябва да настъпват от запад, а гръцките войски от юг, по долината на р. Струма.

Особено жесток е боят за кота 1152, известна още като Баню чука, защитавана от обезкървената 2-ра бригада от 4-та Преславска дивизия, командвана от полковник Перикъл Енчев, родом от Тулча, Северна Добруджа в състав 8-и Приморски и 31-ви Варненски полк. Кота 1152 е доминираща над Калиманското плато. Именно този участък прегражда пътя на противника по направлението Царево село – Горна Джумая, където сръбското командване замисля да се съедини с гръцките дивизии. Затова именно тук натискът е много силен. Сърби и черногорци атакуват с големи маси и силна артилерия.

Снимка                                 Снимка

12 000 души настъпват смело без оглед на жертвите. Разчитат на численото си превъзходство и на своята стара бойна слава, според която те не са губили никога нито едно сражение. Но подценяват българите.

Малобройните български защитниците на кота 1152 са се укрепили здраво в окопите си. Изчакват спокойно доближаването на огромната пехотна маса. Обстрелват я и й причиняват загуби.

След това е дадена заповед за  контраатака ”На нож”. Тръгва  целият 31-ви пехотен Варненски полк, подкрепен от 2 дружини от 8-и Приморски и 21-ви пехотен Средногорски полк. Започва жестока битка. В последвалата ужасна ръкопашна схватка, включваща и страховит щиков сблъсък под проливен дъжд, черногорците не издържат и се разбягват.

Българският остър ”нож” отново побеждава.  Въпреки численото си превъзходство – поне 9 батальона (от които един или два сръбски),  черногорците не успяват да преодолеят отбраната на 6 български дружини с далеч непълен личен състав.

При бягството им много черногорци се удавят в мътните води на придошлата от валежите река Брегалница. Останалите са доизбити от българските ножове.  Черногорската дивизия понася жесток удар и фактически прекратява съществуването си.

                  https://bnr.bg/varna/post/100997907/evrpoeiskoto-selo-kalimanci

Предишна статия

И в неделя вечерта стотици протестиращи се събраха в центъра на София, за да поискат оставките на премиера Борисов, правителството и главния прокурор Гешев

Следваща статия

„Аз, аз, аз, моите пари, вземи тези милиони“

Други интересни