Как е у нас?

Автор: Няма коментари Сподели:

.

                                           Деян Неделчев-Икебаната възпя Борисов в песен

Управляващите у нас се обиждат жестоко, когато някой сравни тяхното поведение с това на лидерите на Северна Корея, Беларус или Венецуела. Защото, видите ли, онези били диктаторски режими, а у нас е пълна демокрация. В ГЕРБ и техните партньори във властта така и не разбраха, че няма значение как ще се наричаш и какви лозунги ще повтаряш като папагал – важно е какво правиш и какви са резултатите.

Преди 3-4 години международен снимачен екип, под ръководството на руския режисьор Виталий Мански заснема филм за Северна Корея със заглавие „Под лъчите на слънцето“. Снимките са правени под зоркия контрол на властите в Пхинян и отразяват живота на едно обикновено семейство чрез дъщерята, която е ученичка. Екипът обаче успял да заснеме скрит материал за около 26 минути. И се получил огромен парадокс: официалните кадри изобилстват от специално създадени декори с красиви къщи, щастливи хора и пълни магазини. В „неофициалните“ кадри обаче се виждали съвсем други неща и цифрите на икономическия „възход“ се оказали фалшиви, а истинските сочели дълбока криза и бедност. 

                                      Как е у нас? 

Вчера във Фейсбук премиерът Бойко Борисов написал: „Радвам се, че на фона на пълзящата криза по света – у нас поддържаме икономиката жива”. Веднага след това се хвали, че ще бъдат раздадени нови 200 млн. лв. безвъзмездна помощ в подкрепа на средните предприятия.

Общо 72 млн. лв. получиха български малки и микро фирми за преодоляване на икономическите последици от кризата с COVID-19. Средствата са от оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност”. Грантовете са между 3 000 и 10 000 лв. Тепърва предстои да бъдат раздадени още 200 млн. лв. безвъзмездна помощ в подкрепа на средните предприятия. Мярката 60/40 продължава да работи отлично. Близо 200 000 души останаха на работа благодарение на нея. Стартира и механизмът за подпомагане на секторите на транспорта и туризма с 290 лв. за запазване на работно място, както и нова схема за наемане на безработни”, гласи статусът на премиера“. Цитатът е пълен, за да изживеете пълната радост на осигуреното благополучие… 

Това изложение в стил Ким Чен Ун, Николас Мадуро и Александър Лукашенко щеше да е логично, ако Борисов си признаеше, че се държи като диктатор, а не се правеше на демократ, какъвто не е. Именно това притворство го прави по-опасен дори от тях. 

Истината за икономическия “възход”, разбира се, е съвсем друга. За първото шестмесечие разходната част на бюджета е едва на 41.4%. Според експерти подкрепа на бизнеса и населението за справяне с икономическата криза е едва на 0,0015% от брутния вътрешен продукт на страната. Това ни прави последни не само в Европа, но и в сравнение с повечето страни в света. Проблемите се увеличават, а не намаляват. 

Капиталовите разходи на държавата за 1-то полугодие са под 10% от предвидените за цялата година. Това е абсурд и катастрофа. Нови инвестиции на практика липсват.

Липсва каквато й да било прозрачност кой и на кого дава пари. С кого Борисов съгласува обявяваните милиони, които щедро „раздава“ през Фейсбук. Той не ходи на работа в МС, вече не го виждаме и с джипката по обекти на „големия възход“…

В т.нар. големи медии дефилират само представители на властта, които съобщават някакви данни, които поради тоталната непрозрачност, не могат да бъдат проверени. 

В същото време Борисов и ГЕРБ мълчат като риби за снимките на чекмеджето с милионите, златните кюлчета и пистолета. Няма коментар също за безпрецедентно обидните и цинични реплики на премиера спрямо негови колеги от европейски страни, нито за обидите към президента Радев и председателя на НС. 

Борисов се е скрил и появилите се хвалби за икономически възход имат някаква стойност само заради информацията, че е жив, скрит някъде. Севда и Николайчо сигурно крият от него, че протестите продължават вече 52 дни и хиляди българи искат неговата и на приятелчето му Гешев оставка. 

Всъщност, със сигурност Борисов много би искал да хвърли оставка и да изчезне от общественото полезрение, но аверът му Делян не дава. Ще го използва още малко, чак тогава ще го изостави, като стовари всички мафиотски кражби и престъпления на неговия гръб. Само гледайте. 

Оставка! 

              На 2 септември – всички заедно! Да покажем на мафията силата си!  

                                      Д-р Димитър Попкутуев

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/borisov-jiv-pod-lachite-slantseto-jiveem-shtastlivo.html

Предишна статия

„Аз, аз, аз, моите пари, вземи тези милиони“

Следваща статия

Никой не иска рестарт на безскрупулните лъжи, на службогонството и “калинките”, на отвратителната липса на правосъдие, справедливост и възмездие!

Други интересни