От кого cе застрашава независимостта на българската прокуратура?

Автор: Няма коментари Сподели:

Главният прокурор Иван Гешев събира 700 подчинени на национално съвещание. Темата: “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”.

Това е официалният мотив. Неофициалният е прокурори и следователи, както и политици от управляващата конструкция да подкрепят това, което прави Иван Гешев. Затова се прави този конгрес или както искате го наречете. Да може Гешев да продължи да върши същото и да повтаря, че има подкрепа. На него му е нужна легитимация. 

Възникват няколко въпроса.

От кого cе застрашава независимостта на българската прокуратура? 

От никой, разбира се. Държавното обвинение е с такива правомощия, че никоя институция или обществена организация не са в състояние да застрашат работата му.

 Действията на Иван Гешев обаче застрашават не само правата, свободата и имуществото на много хора, на държавността като цяло. Това, което този човек върши в много случаи прилича на самоуправство, а самият той изглежда зависим от кръгове, които се вместват комфортно в дефиницията за мафия.

 Затова най-нормалното е днешното събиране да обсъжда една единствена тема: Рзследването на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев в САЩ за съучастие в престъпна мрежа за производство и дистрибуция на каптагон и финансиране на терористични формирования. Съща така, дали сниманите пачки евро и кюлчета злато в шкафчето на премиера Борисов, са свързани с Пеевски и Домусчиев. Това трябва да разкрие българската прокуратура час по-скоро, за да е наясно обществото дали политици и председател на работодателската организация КРИБ са замесени в подобно тежко престъпление. Абсурдно е в САЩ Управлението за специални операции (SOD) и Американската служба за борба с наркотрафика (DEA), както и Дубайският департамент за криминално разследване (CID) да работят месеци наред по сигнали за Пеевски и Домусчиев, а българската прокуратура да се занимава с някакви смешни измислици.

 Прокурорите със сигурност са наясно, че държавата и нейните граждани нямат проблем със закона и обвинението, а с неговия ръководител и модела на управление. Проблем е и за голяма част от магистратите в системата, защото трябва да изпълняват несвойствени, а понякога и противоречащи на закона разпореждания. Познавам такива.

 Заради Пеевски и Домусчиев светът научава, че България е замесена в незаконен трафик и финансиране на тероризма, което абсолютно не е вярно. Гражданите на страната нямат нищо общо с престъпната дейност на този или онзи и е работа на прокуратурата да го докаже и обяви. Не да ги прикрива и да организира масовки като днешната. Прокурорите не трябва да стават заложници на интересите на задкулисието.

 Протестите искат оставката на Иван Гешев. Неговите действия злепоставят освен страната и цялата прокурорска гилдия. Наближава моментът, в който много магистрати ще се срамуват, че са търпяли и още по-лошо – подкрепяли поведението на Гешев и модела #Кой. 

                                Оставка на Иван Гешев!

                                                                                     Огнян Стефанов

 П.П. Нещо за размисъл на присъстващите на днешното национално съвещание прокурори и следователи. 

Дали е случайно, че медии и журналисти, които критикуват Иван Гешев (преди това Сотир Цацаров) за връзки с кръга на Пеевски, Доган и Борисов са с повдигнати обвинения, подложени са на натиск и непрекъснати проверки, КПКОНПИ се занимава с тях и пр., а медии и журналисти, които хвалят властта и главния прокурор са необезпокоявани?

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/peevski-domuschiev-vrazkata-borisov-temata-prokuraturata-geshevi-sachineniia.html

Предишна статия

Опасявам се, че Вие никога не сте имали политически проект или визия отвъд дребната мисъл «да усвоим едни пари»

Следваща статия

Братя, необятна е простотията на простите хора, които са на власт!

Други интересни