„Някои създават правилата, ние ги нарушаваме“

Автор: Няма коментари Сподели:

.

                                                 Проф. Ана Кръстева                                                   Източник: БГНЕС

След като приватизира държавата, той посяга и към основния ни закон – конституцията. Това съм аз, казва днес Борисов по подобие на Краля Слънце. Това не само е сблъсък на два тайминга, а на два века. Джипът на премиера символизира ХХ век, а интернет протеста – XXI век. Изключително важно е българското общество да разбере къде се намира – в епохата на джиповете или в епохата на глобалната мрежа.

Това казва проф. Ана Кръства в интервю за Банкеръ. 

Миш-маш на политическия тайминг, това демонстрира днешната политическа сцена. Абсолютна неспособност и нежелание на ГЕРБ да разбере тайминга на гражданството и протеста, с предлагането на съвършено различен тайминг, категорична е тя. 

Протестиращите искат оставка днес и сега, иска забързване на политическия часовник. Борисов го превежда като забързване на нова конституция. Този миш-маш е ярка илюстрация на окончателния развод между премиера и народа. 

Отговор дава социологията: 62% от българите подкрепят протестите, 68% не се доверяват на министър-председателя. Критична маса от нашето общество узря да види политиката през очите на днешните млади. Записи и свидетелства за мутренското управление на държавата сме чували много пъти, но до днес те – някак тефлоново – щадяха имиджа на премиера. Един от младежите на протеста дефинира краят на “тази” епоха, като заяви: за нас мутрите, олигарсите и корумпираните политици не са герои, ние се отнасяме към тях с погнуса или с насмешка, обяснява професорът.

През 90-те години на миналия век беше точно обратното – младите искаха да са като силоваците и „преуспяващите бизнесмени с екзотични прякори“

Ето това отрича днешният протест – моделът „Някои създават правилата, ние ги нарушаваме“, според който правилата са за т. нар. обикновени хора, защото ние сме правилата и останалите трябва да се страхуват от нас. Тази героизация дойде с чалга културата и ще си отиде с нея, смята Кръстева.

https://frognews.bg/novini/prof-ana-krasteva-borisov-privatizira-darjavata-sega-posiaga-konstitutsiiata.html

Предишна статия

ВЪЗВАНИЕ ДО ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Следваща статия

„Единственият начин да се отървем от Борисов е неговите хора да му спретнат вътрешен преврат“

Други интересни