ЗАКОННО ЛИ Е СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПАРТИЯ ГЕРБ И КАК МОЖЕ ПО ЗАКОН ДА БЪДЕ РАЗПУСНАТА

Автор: Няма коментари Сподели:

Доста време ме измъчваше мисълта за нещо чуто, видяно, но останало без дължимото внимание.

И понеже на всеки български гражданин мисълта трябва непрекъснато да бъде насочена към най-чистата, най-светлата, най-почтената и най-любима партия-държава ГЕРБ, днес най-после ми изплува спомена-естествено свързан точно с нея.

Преди години още преди модата на навитите ръкави бяха разпространени два видеоматериала с официални изказвания на ББ, който пространно благодари на две германски фондации за подкрепата, която оказват на ГЕРБ с наливане в нея на едни големи пари и по този начин обезпечили пълноценно функциониране на партията.

Отворих и прочетох Закона за политическите партии, няма да правя коментар, а ще посоча само какво пише в него:

–чл.23 изброява законовите начини за осигуряване средства на политическите партии / ПП /

–чл.24 ал.1- Политическите партии не могат да получават

……………………………………………………………………………………………..

–– т.4 средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или ЧУЖДЕСТРАННИ ОРГАНИЗАЦИИ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ.

–чл.24 ал.2 ПП не могат да получават движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма от субектите по ал.1 т.2 , 3 И 4.

Поинтересувах се, какво следва, ако една ПП се захранва по непозволен начин с пари от фондации на чужда държава и стигнах до следните правни норми :

–чл.40 ал.1 Софийски градски съд ПОСТАНОВЯВА РАЗПУСКАНЕ на политическата партия само в случаите, когато :

–– т.1 с дейността си НАРУШАВА СИСТЕМНО ИЗИСКВАНИЯТА на този закон.

–чл.40 ал.2 Решението на съда по ал.1 се постановява ПО ИСК НА ПРОКУРОРА.

Законът е много ясен и изводът е един – Софийска градска прокуратура да слезе временно от прокурорския пиедестал, сътворен от Гешев, да не се потрива, а на базата на двата видеоматериала и задължителните официални годишни отчети на ПП ГЕРБ да внесе в СГС иск за разпускане на тази партия противозаконно действала в продължение на много години.

Аз съм юрист от ниско ниво и гласът ми не може да бъде чут.

Само че къде са бележитите, известните прависти, които са в състояние да дадат гласност, да задвижат нещата и чийто имена чуваме твърде често като опоненти на ГЕРБ – Христо Иванов, адв. Хаджигенов, Крум Зарков и много, много други. Ще се задействат ли, за да бъде разрешен един тежък проблем по много бърз, кардинален и напълно законен начин.

И последно-искам да споделя твърдото си убеждение, че ние – юристите имаме голям дълг към обществото.

Появиха се колеги, които лъжат съвсем откровено и други, които са тотално некомпетентни и заблуждават хората със свободни съчинения. Освен това започна едно приказване, повлияно от политиците- с много и витиевати приказки, с вдигане на лозунги, при болезнен стремеж за индивидуална изява на всяка цена и печелене на престиж.

Затова за мен е удоволствие да чета конкретните и компетентни коментари на колегите в този форум.

                     NON BIS IN IDEM                  https://afera.bg/

Предишна статия

Емил Александров Кюлев

Следваща статия

ХИСАРСКИТЕ ДЕЦА ОБРАХА ВСИЧКИ НАГРАДИ

Други интересни