Този българин може да е следващият носител на Нобел за физика (Part 2)

Автор: Няма коментари Сподели:

Влязох в специалност „Физика“ в университета UC Berkeley, в района на залива на Сан Франциско. Именно тук се заплених от уникалната синергия между компютърната наука и квантовата физика – моите две големи страсти. През лятото започнах работа в лаборатория за квантови изчисления. Прекарах по-голямата част от лятото в и около лабораторията. Квантовата физика и аз сме влюбени оттогава.

                                         Златко Минев получава докторска степен от Университета „Йейл“

За докторската си степен избрах Университета „Йейл“. Той е може би родно място на свръхпроводимите квантови изчисления и там се намират някои от водещите лаборатории в моята област. Извън лабораторията създадох организацията Open Labs. Бях и най-дългогодишният сенатор в Yale Gradate & Professional Student Senate. Бях удостоен с престижната награда на Йейл „Yale-Jefferson“ за обществени заслуги. Бях избран в Академията на изкуствата и науките в Кънектикът, третата най-стара научна институция в САЩ и т.н.

След дисертацията ми за квантовия скок се присъединих към IBM Quantum. Тук продължавам по този път, създавайки нови пътища за пълна реализация на квантовите изчисления – научни изследвания, които могат да помогнат за развитието на тази нова индустрия. В същото време технологията, която разработваме, предоставя нови начини за изследване на квантовия свят на по-дълбоко ниво. В IBM Quantum в допълнение към основните изследвания, които правя, и ръководенето на по-мащабни проекти, продължавам да водя лекции, развивам дейност за разпространяване на науката, водя академични семинари и работя за изграждане на квантовата общност.

Откакто заминах в САЩ, се местя на всеки няколко години, но в България се връщам всяка година.

                     Златко Минев с престижната награда на Йейл „Yale-Jefferson“ за обществени заслуги

                            Познавате ли научните и технологични среди у нас?

Квантовата общност е географски разпределена по цялата планета. Статиите, които чета, и хората, с които съм свързан, са от всички части на света.

В тази връзка бих искал да поканя млади учени и програмисти от България, които се интересуват от квантовите изчисления, да се включат активно в общността онлайн. Глобалното лятно училище Qiskit (Qiskit Global Summer School), за което споменах по-рано, където ще изнасям лекции за квантовите компютри, е със свободен достъп онлайн. Лекциите ще останат онлайн, за да могат да се гледат и обсъждат.

Като продължение на лекциите, също допринесох за създаването на отворен код (open-source) Qiskit учебник по квантови изчисления (Qiskit Textbook) в IBM. Той предоставя възможности за много практически експерименти, които хората могат да правят на истински квантови чипове от домовете си.

               Златко Минев е най-дългогодишният сенатор в Yale Gradate & Professional Student Senate

Повечето млади хора у нас смятат науката за скучна. Как тя може да се направи привлекателна за тях?

Това се променя. Науката и технологиите вече не са далечни и дистанцирани неща. Вече може лесно да се включите в младежка научна общност, дори от дома си. Можете да бъдете част от бързо променящия се свят на науката.

Нека да дам два примера.

Първо, квантовите изчисления. Свръхпроводимо устройство за квантови изчисления струва милиони. Въпреки това можете да отидете веднага и да използвате такова устройство директно от дома си – все едно, че седите в лаборатория, и то безплатно. Знам, че в IBM Quantum тези устройства вече се използват от над 250 000 регистрирани потребители.

Важно е, че всеки млад студент може да се присъедини към много динамичната растяща младежка общност. Общността осигурява достъп до безплатно образование, кариерни пътища и много социални събития, като хакатони от Qiskit и други предизвикателства. Можете да отидете на ски с всички тези други млади хора, с които споделяте общи интереси, или да помогнете за организирането на среща на местно ниво.

Има много такива забавни, социални, образователни дейности, които по своята същност изграждат професионални умения, отварят кариерни възможности и свързват начинаещи с професионалисти. Тези възможности могат да помогнат да се покаже колко динамичен и вълнуващ може да бъде животът в науката и в частност в квантовата наука.

Второ, мога да споделя моя опит с Организация „Отворени лаборатории“ (Open Labs), която основах през 2012 и продължавам да председателствам и до днес. Open Labs има за цел да направи научните образователни и кариерни пътища отворени и достъпни за ученици и семейства в неравностойно положение, като покаже на учениците какво е да „стъпят в обувките“ на млад учен. Open Labs помага да покажем на учениците защо науката е готина, защо има значение, как ще промени света на утрешния ден. Но по-важното е как тя може да бъде добра кариера и житейска посока за тях.

Започнахме с малки събития и скоро броят на посетителите нарасна толкова, че трябваше да започнем да съставяме списъци с ученици и цели семейства, чакащи за записване, с което да се гарантира включването им в следващите срещи и събития на Open Labs. Мисля, че това е положително доказателство за успеха на усилията на младите студенти и учени от Open Labs, които като доброволци предават своята страст към наука на широката общественост. Open Labs се разрасна и разпространи от Йейл до университета в Пенсилвания, Принстън, Колумбия в Ню Йорк, Харвард и достигна до над 5000 деца и родители в Североизточната част на САЩ.

https://pogled.info/svetoven/tozi-balgarin-mozhe-da-e-sledvashtiyat-nositel-na-nobel-za-fizika.118745

Предишна статия

Международни организации алармират за крещящо незачитане на правилата за защита на авторските права в България

Следваща статия

Този българин може да е следващият носител на Нобел за физика

Други интересни