ГОРЕЩО ЩЕ Е НА СЕСИЯТА НА 21 ЮЛИ В ХИСАРЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

Когато на местните избори през октомври 2019 година инж. Найден Павлов беше кандидат на коалиция СДС / СДС, АБВ/ за кмет на община Хисаря, не успя да стигне до втори тур. Няма да коментирам как със 160 гласа инж. Пенка Ганева, кандидат на ГЕРБ спечели пред Ива Вълчева, кандидат на БСП. Само ще припомня, че тогава Найден Павлов между първи и втори тур направи изявление, че стои твърдо зад кандидатурата на Ганева и подкани избирателите си да я подкрепят. Естествено, за това мнозинството му се  отблагодари и го направиха председател на Общинския съвет.

     Ако мислите, че на Найден Павлов му е лесно, лъжете се. От една страна той трябва да се съобразява с докладните на общинската администрация, които трябва да влизат в дневния ред, а от друга – двама политически лидери не винаги са съгласни с това. И кой да слуша човекът? На кметския стол е жена, която може да тропне по масата, а в мииналия мандат председател на комисията по устройство на територията, инфраструктура и благоустрояване беше съветник, който винаги беше упрекван, че не помага на инвеститорите. А сегашният председател на тази комисия как помага, ще разберете малко по- долу.

     Нека си спомним, че на 23 юни имаше много спорна сесия и се взеха решения, част от които  според юристите на Областна управа не са законосъобразни. И затова Дани Каназирева върна три от тях обратно и даде нареждане да бъдат разгледани от съветниците отново и грешките да се поправят.

      Едното беше по докладната на Стоян Чолаков, който точно тогава реши  да напише докладна до Общинския съвет, в която посочи нарушения от страна на председателя на Управителния съвет на МИГ. Той самият поиска от съветниците прекратяване на собствеността между него и общината на 211 кв. м. За тях имаше определена цена от лицензиран оценител, но за да покажат колко са силни, мнозинството увеличи цената на 21 хил. лв. Десет гласуваха ЗА, седем се ВЪЗДЪРЖАХА. В Областната управа от приложените документи установяват, че Стоян Чолаков се легитимира като собственик на 827 кв.м., а 211 кв. м. са общинско място с неприложена улична регулация. Според юристите на Областната управа хисарските съветници са нарушили два закона: Закон за общинската собственост и Закон за устройство на територията. Затова връщат решение № 149, взето на 23 юни, обратно в Общинския съвет. Председателят на Общинския съвет предлага да отменят решението си.

     Другото върнато решение е свързано с Правилника за работата на Общинския съвет и взаимодействието му с комисиите. Съветниците изменят правилника, но това е незаконосъобразно – смятат от Областната управа. Според тях трябва да се измени правилника чрез нормативен акт. Изменението трябва да е с нова редакция на изменения текст и да се формулира в отделен параграф за всеки член. Найден Павлов е съгласен с тълкуването и предлага промяна.

     С решение № 153 Общинският съвет не приема да обяви за частна общинска собственост имот 000506. ЗА са гласували седем, а девет са се ВЪЗДЪРЖАЛИ. Юристите на областта посочват четири решения на Върховния административен съд и определят решението като немотивирано и необосновяно, тъй като в мотивите е записано: „Да не се приеме решението“ Липсва мнозинство.

Да обясня, че става дума за десет декара имот, купен на ТЪРГ от инж. Ненко Костов по време на предишния мандат на инж. Ганева. Има решение на Общинския съвет, че пътят е разделен, но няколко пъти това решение не може да мине, макар че този път води САМО до имота на Костов и той има инвестиционни намерения. Не мина и с докладната на Гатьо Султанов, внесена на 23 юни 2020 година.Според кмета няма никакви проблеми това решение да се вземе от съветниците. Но Найден Павлов предлага на съветниците да не се съгласят с мотивите на Областната управа и да си прегласуват старото решение.

Инж. Павлов, много е трудно да стоиш между две огнища. В даден момент едното може да пламне и да ви подпали. Ясно е кой не иска да се определи статута на този имот. И вие сте между кмета и лидерите на две партии и не можете да не угодите на тези, които ви направиха председател, а в същото време между първи и втори тур на изборите работихте за победата на сегашния кмет.

     Сесията на 21 юли е отворена за граждани. Започва в 13 часа в залата на общинската администрация и съветниците ще разгледат повече от двадесет точки в дневния ред.

                       ТРАКИЙСКИ СВЯТ                                                                    Ирина Кирилова

Предишна статия

„Дълбоката държава“ е продукт на криминалната приватизация на Костов, която беше наистина безподобна – и изуми дори крадливите руски евреи-олигарси

Следваща статия

Заветът на Васил Левски към днешни дни, към всички българи е да Спасим България

Други интересни