Ще извади ли ЕС червен картон на ГЕРБ?

Автор: Няма коментари Сподели:

 Борисов дори дава акъл на Урсула фон дер Лайен как да се държи с Турция…

Ще извади ли ЕС червен картон на ГЕРБ

От миналата година у нас текат процеси, несъвместими с евроценностите, но “случаят Божков” преля чашата

автор:Юри Михалков

Партията ГЕРБ се превръща в заплаха и за Евросъюза, освен за България. В страната ни тя резили основополагащи европейски ценности, съответно самия съюз. Да, тя се нарича Граждани за европейско развитие на България, но всъщност се е изродила в Гьонсурати за европейски резил на България. С последните потресаващи разкрития за партията, записи и снимки на нейния лидер и други нейни екземпляри, чашата преля и вредите не остават само на домашния терен, ами се прехвърлят и върху целия Евросъюз. ГЕРБ секирят евроценностите и плачат за червения картон на Брюксел.

Дали обаче той ще го покаже?

Още от миналата година ГЕРБ секиреха политическата хигиена, на която уж толкова много държат в Брюксел, където плътно следят дали тя се спазва в отделните страни-членки. В този смисъл през 2019 г. сакатлъкът беше повсеместен – апартаменгейтът с евтино напазарувани луксозни жилища за част от “каймака” на ГЕРБ, шуробаджанашки къщи за гости, укриване на тераси и други имоти, раздаване на обществени поръчки на приятелски кръгове, манипулиране и фалшифициране на светаята светих на демокрацията – изборите (в случая – местните). Зад всичко това стоят явления, които ЕС би трябвало да гони от политическия терен – повсеместна корупция по върховете, конфликти на интереси без край, търговия с влияние, клиентелизъм, лобизъм, злоупотреби с обществени поръчки и с еврофондовете. Бившият служител на ДАНС Росен Миленов вече разкри публично, че “само за една голяма обществена поръчка комисионата е 10 милиона евро”. А каква ли ще бъде комисионата при 15-те млрд. евро, които трябва да дойдат у нас от Брюксел до 2027 г.?  

Не кои да е, а Евростат, ОЛАФ и Еврокомисията имат данни, че всяка година от България изтичат 11 млрд. евро. Това стана достояние от групата на “зелените” в Европарламента. А у нас става ясно, че стотици милиони, че и милиарди на българските данъкоплатци се дават, често по непрозрачен начин, на приближени до властта фирми, а не на тези, които са най-добри и могат да изпълнят проектите качествено, както бе разкрил Драгомир Стойнев още миналия януари. Сходно е положението и с евросредствата – те също отиват по веригата на клиентелизма и злоупотребите в приближените на властта бизнес играчи.

Въпреки тези сакатлъци в управлението на ГЕРБ не видяхме поне жълт картон от Брюксел. Само констатации колко некачествена е съдебната система.

И ето сега – “случаят Божков”. Той може да се разглежда от няколко ъгъла, но поне три от тях са и “европейски” – т.е. рефлектират и върху ЕС. И не само защото Васил Божков се е обърнал към евроинституции, за да се защити или за да удари управляващата шайка в лицето не само на ГЕРБ. Първо, премиерът и управляващата партия са се съгласили да приемат таксата “спокойствие” от скандалния бизнесмен. А това е екстракт на мафиотска практика в най-чистия му вид. Вместо да действат съгласно евроценностите – да го дадат под съд и да му откажат таксата от 67 млн. лева. С една дума, управляващите са мафиотска шайка.

Второ, на Божков може и да му се носи славата на бандита на прехода, но – нека не прозвучи като адвокатстване – печелившият му хазартен бизнес беше чист, макар и съмнително целебен за духовното здраве на нацията. Но е бил чист като бизнес. И за да му го вземе, държавата реши да действа по “бандитски” – измисли му неплатени данъци. Само че това е разправа с държавно участие срещу законен бизнес. По върховете на шайката явно са се успокоявали, че на управляващите ще им простят бандитизма, щом действат срещу бизнесмен от подземния свят. Само че това е държавен бандитизъм и той също е несъвместим с евроценностите, според които държавата би трябвало да изкупи печелившия бизнес, ако Божков го бе сложил на тезгяха.

И, трето, на всички вече е ясно, че бизнес линчът на Божков е в името не на държавния, а на интереса на конкретни субекти – Пеевски, а зад него Ахмед Доган и ДПС. Това са обичайните желаещи, когато става дума за най-вкусните парчета от баницата. И всичко това не е за благоденствието на народа. Вероятно ще намажат и други, участвали в линча. Само че имаме вече не просто задкулисие, а неговото легитимиране. Това също е противопоказно за политическата хигиена на ЕС.   

Е, това вече не е ли за червен картон? 

Той може да бъде показан по различни начини – силно критично становище-послание на лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен или еврокомисарката Вера Йоурова. Няма да е изненадващо, ако в Брюксел си посипят главата с пепел, че са избързали с нещо. Евролидерите не пестяха критики към Унгария и Полша за различните им нарушения на принципите на демокрацията, но да не би държавният бандитизъм срещу един бизнес или недосегаемото задкулисие да са по-малка заплаха за демокрацията? Ето, европосланиците в София изразяваха подкрепа за гей парадите, дори някои участваха в тях. Или излизаха с обща декларация по един или друг повод и събитие. Ще видим ли съвместна проява за случващото се сега? Дали мафиотизацията на една страна-членка в ЕС е по-маловажен проблем от правата на сексуалните малцинства? Или ще ни бъде казано, че нищо не може да се направи, защото тези управляващи сме си ги избрали ние (не, че не е вярно, но е половината истина). Българите вече изпитваме отвращение към сегашните управляващи и се опасявам, че, ако няма червен картон на ЕС за ГЕРБ, ще станем и евроскептици.   

https://duma.bg/shte-izvadi-li-es-cherven-karton-na-gerb-n217376

Предишна статия

ПО – ВАЖНОТО НА СЕСИЯТА НА 23 ЮНИ 2020 ГОДИНА

Следваща статия

Светът ни съжалява и се смее…

Други интересни