Как лъжата налази телевизорите!

Автор: Няма коментари Сподели:

Щрихи от един пленум. Как лъжата налази телевизорите

„- Нямам ви доверие, господин Дьо Слов. Но се питам пред кого сте отговорен?
– Сър, мисля, че съм отговорен пред истината.
– О, сериозно ли?! И как по-точно става туй?
– Извинете, не разбрах…
– Ако лъжете, истината идва ли да ви удари два-три шамара? Потресен съм! Обикновените хорица като мен отговарят пред други хора. А вие… вие отговаряте пред истината! Изумително! Ще ми кажете ли адреса й? Тя чете ли вестника?”…
Ей така си говорят Уилям дьо Слов, главен редактор на „Вестника” и г-н Ваймс, началник на стражата на Ангх-Морпорк. Този класически диалог е от любимата ми приказка на Тери Пратчет – „Истината”.

Най-важното, което трябва да знаете за Дьо Слов е, че той казва истината, „подтикван от инстинкт за самосъхранение в космически мащаби”. Защото е установил с абсолютна сигурност три неща: 1) „тежката истина е по-поносимо бреме от лековатите лъжи”; 2) „лъжата може да обиколи света, докато истината си обуе ботушите”; 3) лъжата се интересува от трите имена, адреса и ЕГН-то на истината, за да й шибне два шамара, да я навре в миша дупка и да я обвини в… лъжа.

А сега да излезем от Света на диска…

В нашия свят лъжата обиколи телевизорите, докато истината си обуе маратонките. Това е най-краткото описание на зрелищното медийно дефиле след пленума на НС на БСП от 13 юни 2020 г.

Бедният дьо Слов! Седи той пред телевизора и се чудом чуди – бил ли е на тоз пленум или не, или пък тия, дето рецитират назубрени опорни точки, мантри и заклинани, са били някъде другаде, в някакъв свой измислен свят, в някакво друго време. Вярно, рецитаторите, тези храбри преторианци, що бранят от злонамерени посегателства лидерското тяло, не могат да го докарат до монументалното излъчване на събратята си от ГЕРБ, застанали плътно зад Борисов, досущ като в картина на Рембранд или на Жан-Луи Давид. Ама що е време, все е занапред…

Най-обидното в цялата тая история е лъжата. Лекотата, с която тя и нейният антураж мамят и заблуждават най-безогледно, съзнателно и преднамерено. С абсолютната убеденост, че няма да бъдат изобличени.

Лъжата шества в пространството, лековерните я повтарят, позовават се на нея, щото идва от „високо място”, и громят като враг, предател, изменник и прочее (спестявам вулгарностите!) всеки, който казва, че лъжата е лъжа, и обявяват истината за лъжа, и развяват тази лъжа като най-чисто и свято знаме!

Айде стига!

Първа лъжа: „Въпреки съпротивата, пряк избор на лидер на БСП ще има. Този процес на оспорване на прекия вот приключи!”.

Истината: Никой не е поставял този въпрос, защото той не е в правомощията на Националния съвет. Решението за пряк избор е взето на Конгрес и може да бъде отменено от Конгрес. Прекият избор е записан в Устава, приет 2017 г., и може да бъде отменен чрез промени в Устава, с решение на Конгрес.

НС на БСП отхвърли опита на Нинова (чрез процедурно предложение!) Пленумът да препотвърди – еднозначно и без дискусия – противоуставното решение „на подпис” за датите на прекия избор и 50-я конгрес. Така Националният съвет предотврати драстичното нарушение на Устава и правните последици, които то неизбежно води след себе си.

На 13 юни НС на БСП реши: пряк избор – на 12 септември, конгрес – на 26 септември. Точка.

Това не спря „Епицентър” да напише точното обратното: „НС на БСП сложи точка на легитимността на спора за стартиралата кампания и легитимността на решението на подпис. Остава в сила взетото решение на подпис за пряк избор на председател. Спиране на провокациите. Прекият избор ще се проведе на 26 септември, а 50-я конгрес на 10-11 октомври”.

Дрън-дрън-дрън! Станах и прочетох тази дебела лъжа и целият НС падна от смях! С изключение на деловия президиум. Той падна малко по-късно, но не от смях. Публикацията на Епицентър” ни показва колко е бил убеден „президиумът”, че натискът „ще мине”. Не мина!

Едно разсъждение: В новия Устав има правен и политически абсурд. Конгресът има право да вземе крайното решение – да разпусне БСП. Но няма право да избере председател! Уставът отне основно правомощие на Конгреса и го обезсмисли. Обезсмисли и цялата БСП. Прекият избор поставя един човек (който и да е той!) над НС на БСП, над ИБ, над Конгреса, над самата Партия и извън контрола на Партията. Това е пряк път към авторитарна партия, към безконтролна еднолична власт. Това е подмяна на БСП като традиции и принципи.

Айде стига!

Втора лъжа: „В НС има две линии – едната е БСП да бъде опозиция (олицетворявана от Нинова), другата – нахранена, бутикова, бутафорна, аморфна опозиция, колаборираща с ГЕРБ”. И още – „вътрешната опозиция” отхвърлила „националния план за действие”, а Станишев, щото е гад, предложил „кръгла маса с ГЕРБ без никакви мотиви”. И в заключение: „Това са ключовите разделения в НС”.

Истината: Да, Националният съвет отхвърли доклада на председателя като несъстоятелен и неаргументиран. Да, Националният съвет не гласува „национален план”, щото такъв план няма и никой не го е виждал! Което не попречи прилежащите медии да „съобщят”, че пленумът бил одобрил „национален план за необходимите политики и действия на БСП”!

Да, Станишев предложи кръгла маса, но с участието на всички парламентарни парии, синдикати и работодатели с ясната цел – контрол над онези 12 милиарда евро, които България ще получи за справяне с икономическата криза, предизвикана от пандемията. Нали се сещате, че оставен без контрол, Боко ще мята през прозореца на джипа едни милиони, а едни милиарди ще мушне в джоба на своите събандити!

Да, в БСП има разделения. Разделения, произведени от самата Нинова: разправа с интелектуалния елит на БСП, разправа с цяло едно поколение, обявено за вредно и предателско. БСП е разделена. Националният съвет е разделен. Изпълнителното бюро е разделено. Парламентарната група е разделена. Свеж пример: повече от половината депутати поискаха ПГ да гласува промени в ръководството на групата. Според правилника на ПГ такова искане може да внесат 1/3 от депутатите. Половината е повече от 1/3. Някак си. Нинова отказа.

Да, има разделения. Четири години Нинова противопоставя Националния съвет срещу цялата партия! Внушава, че НС е нещо вредно и вехто, някакъв апендикс, който трябва спешно да бъде изрязан! Ами нали същия този Национален съвет беше избран на същия този конгрес, от същите тези делегати, които избраха Нинова! Ако този Национален съвет е нелегитимен, нелегитимна е самата Нинова. По същата логика и ПГ на БСП няма нищо общо с БСП!

Това са истинските разделения. А не приказките по телевизора!

Ако днес БСП е разбита команда, „заслугата” за това е на Нинова и нейния антураж. Корнелианците взривиха БСП отвътре, подмениха БСП като история, традиция, същност, идеи, идеология, принципи и политика. На последното заседание на 49-ия конгрес група делегати внесе резолюция за възстановяване на идейното и организационното единство на БСП. Тази резолюция не стигна до конгреса.

Атмосферата в БСП е отровена. От интриги, сплетни, лъжи, задкулисия, авторитаризъм и най-вече – поради ловитбата на „врага с партиен билет” и други излюблени практики от времето на сталинизма. В БСП винаги е имало различни идейни движения, дискусии и спорове. И странно – никой не се е притеснявал от този факт!

На 13 юни 2020 Националният съвет реши: БСП да внесе вот на недоверие заради корупцията на ГЕРБ. Което корнелианците определиха като идиотизъм!

Айде стига!

Трета лъжа: При обсъждането на финансовия отчет за 2019-а и бюджета на БСП за 2020-а никой нищо не казал, нямало било кворум и затуй отчета и бюджета не били приети!

Истината: Да, НС на БСП не гласува ни отчета, ни бюджета. Да, кворумът се разсъхна. Защо се разсъхна кворумът? Защото имаше предложение първо да се направи комисия, която да разследва финансовото състояние на БСП и да отговори на настоятелния въпрос „Къде са парите?!”. И тук стана нещо нечувано и невиждано! По sms-команда ИБ и преторианците се изнизаха и провалиха кворума! Те бегаха! Представяте ли си как Политбюро бяга от пленум на ЦК на БКП?! Щото аз не си го представям. Те бегаха!

Четвърта лъжа: На пленума никой не гъкнал, никой зъб не обелил, всички мълчали като риби! Тъй ли?! Значи в продължение на цели 11 часа е говорила само Нинова?!

Айде стига!

И накрая – една постоянна лъжа: Всеки, който критикува Нинова е враг, предател, изменник (спестявам вулгарностите!), продажник, купен от ГЕРБ и жадува коалиция с ГЕРБ, за да си пълни гушата!

Истината: Ето ви една загадка. Чии са тези думи: „Бихме управлявали с ГЕРБ, ако сме първа политическа сила”? Не търсете отговора в Пловдив! Отговорът е в… Крушовица! По-точно – във в. „Капитал”. Тези думи принадлежат на Корнелия Нинова, изречени в интервю на 4 май 2016 г. (https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/05/04/2754439_korneliia_ninova_bihme_upravliavali_s_gerb_ako_sme/)И не са извадени от контекста, ами са си чист текст! Три дни по-късно Нинова е инсталирана на върха на БСП!

И така – четири години!

Четири години Нинова изобразява жертва на някакви подли и продажни типове, на някакви освирепели за власт дебели портфейли. Ако някой ми беше казал, че за 4 години една егоцентрична персона може да срине една 130-годишна партия, нямаше да повярвам! Партия, с която персоната няма нищо общо – нито с нейната история, нито с нейните ценности, нито с нейните принципи. Тя е чуждо тяло, което цъфна в БСП като успешен участник в правителството на Костов и в грабителската приватизация! За всеки социалист, за всеки българин, това е повече от непоносимо.

Айде стига!

Точно това каза не друг, а мнозинството в Националния съвет на 13 юни. Каза го ясно и отчетливо. Националният съвет, който е ръководният орган на БСП, си върна обратно правомощията, отказа да бъде брошка на една натрапена и несъвместима с традициите и принципите на БСП еднолична власт, и отхвърли всички предложения на Нинова.

Не става дума за главата на Нинова. А за една 130-годишна партия, преминала през страховити изпитания, през жестока антифашистка борба, през разстрели и бесилки.За една от най-старите леви партии в Европа. За партия, която изначално е в основата на европейската социалистическа идея.

За нашата Българска социалистическа партия става дума.

                              Велислава Дърева

                                                      https://pogled.info/                            Image title                                                                                                                        https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Пожелавам ви топло и хубаво лято!!!

Следваща статия

Събудете се!!!

Други интересни