Лидерът на БСП Корнелия Нинова с декларация от името на парламентарната група (19.06.2020)

Автор: Няма коментари Сподели:

Вместо да погали козичките, Борисов ги изби и след две години е време за отговори.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на левицата, предаде „Фокус“.

„Уважаеми български граждани, помните ли лятото на 2018 г. На 11 юли БАБХ обяви първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Странджа, Шарково, Община Болярово. Последваха редица решения и действия на институциите за умъртвяване на животните. Стопаните от региона не вярваха, че има зараза и се възпротивиха.

В Шарково се стекоха хора от цялата страна и образуваха жива верига около дома на баба Дора. Обърнаха се към нас за помощ и ние застанахме за тях. Водихме битка на два фронта – там на място с колегите депутати и тук в Народното събрание.

В опита си да спрем необоснованото решение за избиване на животните внесохме редица питания, организирахме дебати. Часове наред лично участвах в разговорите в кабинета на председателя на парламента, където убеждавахме с аргументи щаба, министрите и премиера, да спрете, но вие уважаеми управляващи, продължихте.

Умъртвихте хиляди животни, без причина, твърдяхме тогава, а днес имаме доказателства за това. Последваха протести в София пред Министерски съвет.

Ето вашата позиция и заглавията от преди две години: „Корнелия Нинова е виновна за чумата по животните, целта й е да свали ГЕРБ с преврат“, „Нинова организира и дава инструкции на протестиращите за пълзящ преврат“, „Подаваме сигнал в прокуратурата за провокация от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова към националната сигурност“, а г-н Борисов с присъщия си цинизъм към болката на хората тук от това място заяви следното: „Корнелия Нинова удивително ми напомня канцлера Меркел. Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както вас госпожо Нинова, с козичките. Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце, това беше мощна хибридна атака и тя се върза, както вие сега. Аз понеже много обичам животните и ви завидях и аз исках да ги погаля козичките“.

Г-н Борисов, само че вместо да ги погалите, ги избихте. Незаконно“, изтъкна Нинова

„Намери се една смела жена Ани от Болярово, която с наша помощ се опълчи на това беззаконие. Не допусна ветеринарите във фермата си. Наказахте я с глоба.

Заличихте стопанството й в регистрите, смятайки, че така ще заличите проблема на стотици хора в Ямболско. Не я пречупихте. Ние й помогнахме, тя заведе дело и след 2 години истината излезе. Ето я – решение номер 7606 на ВАС окончателно без право на обжалване,в което пише: „Не са изложени обективни факти, установяващи безспорно наличие на болестта при животните и съображенията за вземането на крайни мерки за преодоляването й.

В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитие на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион и степен на нейното разпространение. Липсват доказателства за това“. По-нататък: „за обявените 11 умрели животни няма доказателство да са били заразени с чума. Нещо повече доказателствата по делото, показанията на свидетелите, които дори да не са присъствали на конкретните данни на проверките установяват доброто здравословно състояние на стадото през животновъдните обекти“, цитира Нинова.

Според нея, макар и след две години, е време за отговори.

Корнелия Нинова призова колегите си от ГЕРБ да отговарят защо са излъгали, че има чума в Странджа, защо са заличили труда на десетки семейства, защо са обезлюдили района.

„Защо излъгахте Европа? Колко пари се получиха от Европа срещу лъжа. И сега ли ще кажете „Тихо, тихо, за да не ни накажат за измами“. Това ли е партията за европейско развитие на България?“, попита още тя.

Корнелия Нинова изтъкна, че един трябва да отговаря тук. „Министрите се смениха, директрът на Агенцията по храните също. Един е отговорен за тази политика на геноцид в онзи регион и това е г-н Борисов. Въпросът е защо? Защо избихте животните в Странджа, г-н Борисов? Страховете на хората по онова време, липсата на информация, лъжливите лабораторни изследвания създадоха безумни версии. Знам, че не са верни, говореше, че се обезлюдява региона, за да се заселят бежанци, че се убиват животни, за да се прикрият злоупотреби със субсидии, че се унищожава родното произвоство, за да се даде път на големи корпорации, които да внасят месо в България. Сигурно нищо от това не е вярно. Беше плод на страхове, но остава въпроса тогава защо, ако нищо от това не я вярно. Защо го направихте?Това няма да остане безнаказано. Време е за справедливост“, заяви още Нинова.

Корнелия Нинова заяви, че БСП ще предприеме стъпки.

„Първо ще извикаме г-н Борисов тук на изслушване да обясни какво направи и защо го направи.

Второ, ще взема всички стенограми от дългочасовите, среднощни и всякакви разговори в кабинета на председателя на Народното събрание и ще ги обявя. Нека да се види кой какво говори там. Нека да се види как категорично заявявам, че няма чума по свинете и как ми се отговаря, че в момента организирам преврат“, заяви Нинова.

„Ще организирам и помогна на всеки, който се чувства засегнат да заведе граждански иск за причинените му вреди от вас. Ще помогнем на всеки, който иска да заведе наказателни дела за престъпленията на властта. Това, уважаеми управляващи, няма да е преврат, а грижа за хората. Това няма да е заплаха за националната сигурност, а спреведливост в България. Знам, че понякога ви е страх. Знаем, че ви плашат, мачкат, рекетират, но вижте тази клета жена Ани от Болярово. Когато си прав и смел, истината побеждава.

Повече от всякога днес е време да бъдем смели, да се обединяваме, да си помагаме за общи решения и действия срещу некомпетентното, корумпирано, а вече и опасно за България управление на Бойко Борисов“, подчерта лидерът на БСП.

Ето и пълният текст на декларацията от името на ПГ на БСП, която лидерът на левицата Корнелия Нинова прочете от парламентарната трибуна:

Уважаеми български граждани, помните ли лятото на 2018г. На 11 юли Българска агенция за безопасност на храните обяви първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Крайново, Странджа, Шарково, община Болярово. Последваха редица решения и действия на институциите за умъртвяване на животните. Стопаните от региона не вярваха, че има зараза и се възпротивиха. В Шарково се стекоха хора от цялата страна и образуваха жива верига около дома на баба Дора. Обърнаха се тогава към нас за помощ и ние застанахме до тях. Водихме битка на два фронта – там, на място с колегите депутати и тук, в Народното събрание. В опита си да спрем необоснованото решение за избиване на животните внесохме редица питания, организирахме дебати. Часове наред лично участвах в разговорите в кабинета на председателя на парламента, където убеждавахме с аргументи щаба, министрите, премиера- да спре. Но вие, уважаеми управляващи, продължихте. Умъртвихте хиляди животни, без причина – твърдяхме тогава, а днес имаме доказателства за това. Последваха протести в София пред Министерския съвет. Ето вашата позиция в заглавията отпреди 2 години: „Корнелия Нинова е виновна за чумата по животните. Целта й е да свали ГЕРБ с преврат”, „Нинова организира и дава инструкции на протестиращите за пълзящ преврат”, „Подаваме сигнал до прокуратурата за провокация от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова към националната сигурност.” А г-н Борисов, с присъщия си цинизъм към болката на хората, тук, от това място, заяви следното: „Корнелия Нинова удивително ми напомня на канцлера Меркел. Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както вас г-жо Нинова, с козичките. Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце. Това беше мощна хибридна атака и тя се върза, както вие сега. Аз понеже много обичам животните й завидях и аз исках да ги погаля козичките”. Г-н Борисов, само че вместо да ги погалите, ги избихте.Незаконно.
Намери се една смела жена –Ани от Болярово, която и с наша помощ се опълчи на това беззаконие, не допусна ветеринарите във фермата си, която и с наша помощ се опълчи на това беззаконие. Не допусна ветеринарите във фермата си. Наказахте я с глоба. Заличихте стопанството й в регистрите си, смятайки, че така ще заличите проблема на стотици хора в Ямболско. Но не я пречупихте. Тя заведе дело и след 2 години истината излезе. Ето я. Решение номер 7606 на Върховния административен съд, окончателно, без право на обжалване, в което пише следното, уважаеми българи: „Не са изложени обективни факти, установяващи безспорно наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайни мерки за преодоляването й. В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитие на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион и степен на нейното разпространение. Липсват доказателства за това“. По-нататък: „за обявените 11 умрели животни няма доказателство да са били заразени с чума. Нещо повече- доказателствата по делото, показанията на свидетелите, които дори да не са присъствали на конкретните дати на проверките, установяват доброто здравословно състояние на стадото през различните периоди в рамките на периода юли – септември 2018г“. А от представената справка на БАБХ за наличието на животни към датата на внасяне на административния акт се установява, че 203 броя овце са живи, включително и двете овце с посочените по-горе ушни марки, с установени уж положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума. Анализът на доказателствата по делото опровергава извода за създадена непосредствена опасност за здравето на хора и животни в региона.

Сега е време за отговори, макар и след 2 години. Тук виждам част от говорителите и създателите на заглавията, които ви прочетох. Не сте вие виновни за тези заглавия, вие просто изпълнявате чужда воля. Тук друг трябва да отговаря. Но днес Вас ви каня тук, за да отговаряте – защо излъгахте за чумата по животните в Странджа? Защо ги избихте? Защо заличихте труда на десетки семейства? Защо обезлюдихте района? Защо излъгахте Европа и колко пари се получиха от Европа срещу лъжа – и сега ли ще кажете: „тихо, мълчете си, за да не ни накажат за измама“. Това ли е партията за европейско развитие на България? Един трябва да отговаря, защото от онова време министрите се смениха. Един е отговорен за тази политика на геноцид в онзи регион – и това е г-н Борисов. Въпросът е защо? Страховете на хората по онова време, липсата на информация, лъжливите изследвания, създадоха безумни версии. Знам, че не са верни: говореше се, че се обезлюдява регионът, за да се заселят бежанци. Че се убиват животни, за да се прикрият злоупотреби със субсидии. Че се унищожава родното производство, за да се даде път на големи корпорации, които да внасят месо в България. Сигурно нищо от това не е вярно. Беше плод на страхове, но тогава защо, ако нищо от това не е вярно, защо го направихте?

Това няма да остане безнаказано. Време е справедливост. Благодаря на всички наши депутати за усилията, че бяхме там, с грижа за хората. Първо, ще извикаме г-н Борисов на изслушване тук, за да обясни какво направи и защо го направи. Ще взема всички стенограми от дългочасовите разговори в кабинета на председателя на НС и ще ги обявя, за да се види кой какво говори там. Нека да се види как категорично заявявам, че няма чума по дребните преживни животни в Ямбол и как ми се отговаря, че организирам преврат. Всичко това ще стане публично. Ще помогна на всички, който се чувства засегнат, да заведе граждански иск, за причинените му вреди от вас. Ще помогнем на всеки, който иска да заведе наказателни дела за престъпленията на властта. Това, уважаеми управляващи, няма да е преврат, а грижа за хората. И това няма да е заплаха за националната сигурност, а справедливост за България.

Обръщам се към всички българи: Знам, че понякога ви е страх, знаем, че ви плашат, мачкат, рекетират. Но вижте тази крехка жена- Ани от Болярово. Когато си прав и смел, истината побеждава. Повече от всякога е време да бъдем смели, да се обединяваме, да си помагаме за общи действия срещу некомпетентното, корумпирано, вредно, а вече и опасно за България управление на Бойко Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова с декларация от името на парламентарната група (19.06.2020)

                                        https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Наутилус Еко, Филипини

Следваща статия

Към 17.06.2020 година не дължа никакви данъци и такси на хазната…

Други интересни