Наутилус Еко, Филипини

Автор: Няма коментари Сподели:

Биофилен център за обучение, посрещнал предизвикателствата на устойчивото развитие

„Нулеви емисии, нулеви отпадъци, нулева бедност“

Филипинските морета са сериозно застрашени. Прекомерният риболов, масовият туризъм, замърсяване с пластмасовите отпадъци и токсичните продукти, както и изменението на климата представляват реални заплахи за здравето на архипелага и за оцеляването на неговите обитатели. Коралите умират, мангровите площи се унищожават, популации на риби и други морски видове намаляват.

И все пак Филипините със своите 7 641 острови, тюркоазени води и заливи са едно от истинските светилища на морското биоразнообразие в света: най-малко пет вида морски костенурки, 28 морски бозайници, 168 хрущялни риби, 648 вида мекотели, 1755 риби, свързани с рифове, и 820 вида водорасли.

Как би изглеждал устойчивият туризъм, способен да съживи симбиозата между хората и околната среда? Туризмът се превърна в най-важната индустрия на международно ниво. От началото на 80-те години екотуризмът изследва начини за съчетаване на социално-икономическото развитие на нашите общества с опазването на околната среда. Еко-курорт Наутилус е предназначен да обедини знанията на научната общност с волята на екотуристите за съживяването и защитата на екосистема.

Биомимикрията е във основата на архитектурното решение. Вдъхновена от формите, структурите, интелигентността на материалите, които съществуват в живите същества и ендемичните екосистеми.

Този проект “нулеви емисии, нулеви отпадъци, нулева бедност” ще бъде изграден на 100% от повторно използвани и / или рециклирани материали от архипелага.

Самодостатъчен от към енергията и храните, той ще задоволи нуждите си благодарение на възобновяемата енергия и пермакултурата. Политиката с нулеви отпадъци означава, че тя системно ще усвоява собствените си отпадъци в ресурси.

Чрез процеса на съвместно създаване, еко-курортът ще допринесе за благополучието на местните общности, като ги включва в планирането, развитието и функционирането му.

“Upcycling” означава използване на отпадъци и потребителски продукти за изработване на нови предмети или материали. По този начин понятието отпадъци е забранено в полза на идеята за затворен цикъл и кръгова икономика.

За да се гарантира, че еко-курортът Nautilus е изграден в перфектна хармония с климата, духа на мястото и неговите ресурси, ще бъдат възприети биологични материали, получени от растителна биомаса. Например: продукти от селско стопанство или дървесна и конопена вълна за топлоизолация, микроводорасли и ленено масло за производство на органични плочки, местни видове тропически дървесини от еко отговорни гори за понтони и дървени подове.

Разположен в подножието на хълмовете в полумесец от фин пясък, Еко-курортът съхранява естествени басейни и водопади на вертикални градини.

Две са основните архитектурни форми – хотели с форма на раковини и въртящите се кули на апартаменти – се навиват по две спирали, следващи Златното сечение, символ на баланс и хармония.

Височината на всяка сграда се увеличава със свиването на двата спирални понтона от централния остров, в който се намират морският център и научноизследователските лаборатории под големия му завод на покрива.

В това устойчиво село се оползотворява от една страна океанска топлинна енергия чрез използване на разликата в температурата между повърхностните и дълбоките води на морето, а от друга, приливната енергия на морските течения, която се превръща в кинетична енергия, уловена с помощта на хидротурбини.

Върху фасадите и покривите са комбинирани озеленяване и фотоволтаични панели, за да увеличат топлинната инерция на сградата, оптимизират естественото охлаждане и генерират електричество.

По този начин, произвеждайки повече енергия, отколкото изразходва, еко курортът постига положителен енергиен баланс.

Използва се дъждовна вода и сивата вода се рециклира биологично в езера за стабилизация на отпадъците, граничещи с градините, докато органичните отпадъци се рециклират в биомаса.

Всяка архитектурна форма предлага специфично изживяване:

• На изток са 12 малки спирални кули с различна височина канят пътешествениците да живеят в апартаменти, завъртащи се по оста си и следвайки хода на слънцето. Разпределени в три клона, 54 модула от три жилищни единици се завъртат напълно на 360 градуса за един ден. 162 апартамента предлагат изключителна гледка към пейзажа. Най-отгоре върху покрива са слънчеви колектори, произвеждащи гореща вода и фотоволтаични перголи.

• На запад 12 малки хотела във формата на морски охлюви сякаш излизат от водата. На долните етажи има изложбени пространства, обясняващи по-специално екологичните и социално-културните предизвикателства на архипелага. Те са изпълнени с конструкция от био-цимент включващ микроорганизми, подобряващи неговата ефективност чрез индуциране на утаяването на калциевите карбонати в рециклиран бетон.

• В центъра на лагуната се намира научноизследователският център и базата за морски отдих, покрити с вълнообразни рампи, разгръщащи се като гигантско оригами. Върху покрива са зеленчукови градини и органични овощни градини, снабдяващи кухните на ресторантите на еко-курорта. Архитектурата наподобява околните хълмове. Тази изкуствена планина има спортен басейн и басейн за развлечение с морска вода, заобиколен от научни лаборатории, за да се увеличи обмена между изследователи и екотуристи. Също така тук се намира основно училище, детски дом и спортни зали за местната младеж.

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1489500854547384&%3Btype=3

Предишна статия

Никогда не пытайтесь переделать другого человека

Следваща статия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова с декларация от името на парламентарната група (19.06.2020)

Други интересни