Съжалявам, че когато имах възможност не ви застрелях всичките – 2020

Автор: Няма коментари Сподели:

Държавата се тресе. От скандали във властта. В мрежата ври и кипи: Васил Божков иска да оглави нов политически проект. Обещава да разкара сегашната власт и да наложи справедливи правила. Аргументи и контрааргументи валят от всички страни.

Русия, 1938 г. Пред съда е изправен обвиняемият Хенрих Григориевич Ягода, народен комисар (министър) на вътрешните работи на СССР. Главен обвинител е Андрей Януариевич Вишински. 

Вишински в залата: Кажете, предателю и изменник Ягода, наистина ли през цялата ви гнусна и предателска дейност не изпитахте поне веднъж съжаление или мъничко покаяние? И дори сега, когато отговаряте пред пролетарския съд не изпитвате ли поне малко съжаление за извършените от вас престъпления? 

Ягода: Да, съжалявам. Наистина съжалявам… – отвръща тихо Ягода. 

Вишински: Внимание, другари съдии! Престъпникът Ягода казва, че съжалява?! Кажете по-високо, престъпнико, за какво съжалявате? 

Ягода високо: Много съжалявам…, че не ви избих всичките, когато имах възможност!

Поучителна история. Особено в сегашната българска ситуация, когато хора, управляващи и правещи бизнес в една и съща среда, поддържана години наред от тях, са се оказали в схватка за оцеляване. Историята показва също, че всяка ситуация, изглеждаща сигурна и вечна, може да се преобърне за часове и дни. Тогава силни властници се превръщат в плячка на своите, после своите стават плячка за следващите… 

Ягода е разстрелян от своите подчинени. Обвинителят Вишински е отровен със сутрешното кафе в съветската дипломатическа мисия в ООН в Ню Йорк. У нас днес тази работа върши прокуратурата и няма разстрели, защото сме в ЕС и ще направи лошо впечатление. Не че там много се интересуват, но моделът е „лайното да е в целофан“… 

Васил Божков фокусира общественото внимание от седмици. Разкритията направени от него за срещи с финансовия министър Владислав Горанов, за рекета на властта срещу него, за давани милиони под формата на „такса“ спокойствие и пр. предизвикаха разнопосочни емоции. 

Властниците се опитват да неглижират изявите му във Фейсбук с клишето „не коментираме обвиняем“. Опозицията в лицето на БСП предлага да се извърши проверка от парламетарна комисия. Съответно ГЕРБ пришива на мига „червените“ и президента към Божков.

Никой обаче не задава въпроса: 

Обвиняем от кого? 

От прокуратурта, която служи на обществения интерес или от прокуратурата на Пеевски? 

От прокуртурата с унизително ниско обществено доверие? 

От главен прокурор, избран от ВСС, попълнен на квотен принцип от политическите сили в парламента? 

От правосъдна система в най-корумпираната държава в ЕС, която е под мониторинг години наред? 

Каква е легитимността на тези институции? 

Каква е легитимността на държава, чието управление се е сраснало с мафиотския кръг #Кой? 

В която всеки ден избухват скандали, за една десета от които във всяка цивилизована страна правителства се сгромолясват? 

В която властта създава държавна петролна компания без икономическа обосновка и с една единствена идея: да се откраднат стотици милиони? 

В която един депутат от ДПС владее контрола върху прокуратура, Специализиран съд и обвинение, медии, унищожава банки, притиска и използва други като свои, присвоява фирми и предприятия с помощта на цели институции, купува гласове, депутати и министри както се купува стока? 

В която криещият се в бункери и ограден с пазванти на държавна заплата почетеннякойси си пие уискито и между занимавката с две кифли купува втория ТЕЦ в страната на цената на 20-годишен Опел?! 

Държава, в която институции защитават съмнителен строеж на морето в противовес на всяка логика и обществения интерес? 

В която да си необразован примитив, лъжец и корумпиран е условие за кариера във властта? 

Това ли наричате легитимност? 

Това е вашата легитимност, във вашата държава. 

В нормалния свят това е престъпност и мафия. 

Не ви харесва истината, защото хората я осъзнаха и се отвращават. 

Власт срещу народ.

Власт – срещу истината.

Власт на всяка цена. 

Божков може да е всякакъв, но това трябва да го кажат наистина легитимни институции. В момента той клати управлението и върши работата на т.нар. опозиция. Паникьосани, членове на кабинета правят гаф след гаф. Страхът води след себе си агресивност, за да се удържи властта.

Протести разтърсват десетки държави в света. Хиляди граждани са на улицата и се сражават с полицията, както някога френските комунари на барикадите в Париж. Защото управлението в техните страни допуска грешки и се отклонява от обществения договор. И не се оплакват, че са ги ударили с палки, че ги обгазяват и стрелят с гумени куршуми. Бият се. За правата си, за свободата си, за бъдещето си.

Image title

Българите са пред телевизора. Пият ракия и бира и се почесват: 

Дали Череп ще свали правителството до петък, мааму деъбъ, или шъ чакаме още… 

Пресмятат му и милионите, цъкат и се чудят как е живота в Абу Даби. Хихикат какво ще стане ако Божков и Пеевски се засекат в Дубай. По-любопитните се чудят колко от акциите на фирми на Домусчиев е придобил Пеевски и дали ще командва след някой ден в бТВ, както в Нова тв и останалите медии?… 

Ей такива питанки занимават болшинството българи. На тях разчита властта за своето величие и векуване. И ненавижда онези, които се възмущават от мафиотизирането на управленския модел. Те може да са малцинство, но са процента, който твори икономиката и все пак осигурява някакво движение напред. 

И тъкмо този процент българи не са съгласни страната им да е последна по всички показатели, формиращи стандарта на живот. Не искат нацията да се топи, милиони да се спасяват другаде, а родителите им да тънат в мизерия и да чакат Великденски и Коледни подаяния. 

Божков може да е крив, грешен, с лоша биография и лош характер, но предизвика дискусия. Такава, каквато в българското общество не е имало отдавна. Разкритията му позволиха на много хора да прогледнат каква гнусотия представлява задкулисието.

Освен това бандит може да се противопостави успешно на друг бандит, когато държавата е в плен на мафията. Това не ви ли мина през ума?   

Нещата винаги са били в ръцете на гражданите. Те позволиха да ни управляват хора, които сега псуват. Излезте, протестирайте, излейте своя гняв, щом не ви харесва. Не чакайте Божков да я свърши. Поставете своите условия. А ако ви нападнат подчинените на авера на мафиота Мето Илиенски – Младен Маринов, попитайте ги кого защитават. Ако не ви чуят – сбийте се. Водете със себе си порасналите си деца, приятелите и съседите.  

Корумпираните крадци във властта ще се скрият в миша дупка, защото са адски страхливци. Тогава можете спокойно да отсъждате кой да управлява страната и вашите пари. 

Важното е да водим този разговор. Да не чакаме Божков или някой друг като освободител на Орлов мост с хляб и сол. 

Поне веднъж да опровергаем Станислав Стратиев, че сме най-освобождаваният народ в историята. 

Дано да можем. Иначе ни чака лошо. Чакат ни Пеевски и Доган с техните харпии във властта. До живот. 

                                                                                                Огнян Стефанов

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/sajaliavam-che-kogato-imah-vazmojnost-zastreliah-vsichkite–2020-tuk.html

Предишна статия

Нищо чудно България да бъде разпарчетосана…

Следваща статия

Интервю на Катя Илиева

Други интересни