Нищо чудно България да бъде разпарчетосана…

Автор: Няма коментари Сподели:

                               Симеон Иванов

В момента държавата сменя стари с нови олигарси. Премиерът Бойко Борисов имиджово ще пострада много тежко от битката с хазартния бос Васил Божков. От алчност политиците ще ни доведат до нова тежка национална катастрофа. Нищо чудно България да бъде разпарчетосана.

Това каза пред Фрог нюз бившият служител на НСБОП и  юрист Симеон Иванов. Ето какво допълни той за скандала с Божков:

–       Г-н Иванов, защо точно хазартният бизнес се оказа в центъра на днешните скандали?

–       Хазартът, както знаете, е бил  винаги неприкосновен. Бих казал свещената крава на всяка политическа клика. Не напразно всяка от партиите на прехода та чак досега си е заплювала по един-двама хазартни боса и си ги е закриляла. Хазартът много бързо генерира пари и съответно ресурс за партиите. През 1997- 1998 година дори отец Големенов бе в управителния съвет на една така партия, която си въртеше собствена лотария. Зад нея пък стоеше ВИС 2.

–       Имаха ли служите свобода да работят  срещу хазартни босове?

–       Ако работиш по хазартни босове и нямаш политическата подкрепа за това от най-високо ниво, просто си обречен да се блъснеш в стената и да приключиш. Нещо подобно при мен се случи със съпруга на Весела Лечева-Манол Велев. Проведохме една сериозна акция по изземване на игралните му автомати от две зали. Едната беше до киното на Централна гара. От 50 игрални автомата и 50 –те бяха манипулирани. Тогава Манол Велев генерираше големи печалби. И когато конфискувахме игралните автомати и ги закарахме в Негован в хранилището на Държавния резерв, един от районните прокурори нареди да му ги върнем. Ние ги върнахме и после пак го хванахме. Ей така беше, играхме си на котка и мишка. Вярно е, че с действията си донякъде притиснахме Манол Велев, но това ни костваше много.  И Велев още не беше това, което по това време вече беше Васил Божков. Той беше бос на босовете.

 –       От ГЕРБ твърдят, че чак сега са разбрали кой е Божков и какво е правил.  

 –       На тези приказки може само луд да се върже. 700 милиона, за които се твърди, че има да дава Божков на държавата,  не са лев-два. Ако не си платиш данъците и ДДС-то в рамките на 20 000 лв., да речем, данъчните така ще те  приклещят, че ти е бедна фантазията. Всичко се е е знаело, но всички да си  мълчали. Въпросът тук опира до друго – кога и защо Божков стана неудобен?

 –       Сигурно имате отговор?

 –       Истината е, че Божков капитализира огромни печалби, които в един светъл ден някой поиска да прибере за себе си. Как става това? Ами много просто – първо бизнесът се национализира. А  после ще се разпредели отново. Хазартът няколко пъти минава през този сценарий на преразпределение.  Има хора, които са решили, че им трябва неговия бизнес заради парите му.

 –       Кои може да са тези хора? Назовете ги поименно!

 –       Дали днес ще се казва Иван, а утре Стоян, това няма значение. Въпросът е, че в момента се извършва един процес на замяна на едни олигарси с други. Заменят се старите с нови. Не е тайна, че повечето от олигарсите си  имат парламентарни структури. Божков например имаше хора от ДПС, от „Атака“, от сегашните управляващи също. Той ги изхранваше, направи ги хора, пускаше ги и ги вадеше от оборот, когато и както си пожелае. И не само той. Маджо също беше така.  Има и други.

 Парламентарните групи у нас са собственост на олигарсите. Когато, обаче някой от тях е хванал цялата държава, той може да се разправя с всеки друг олигарх поотделно. Сега държавата, в лицето на един мощен олигарх,  просто е решила да си създаде нови олигарси. Със смяната на старите управлаващите ще отчетат пред света, че са преборили мафията. Божков нито е почтен, нито е морален, нито е човек, на когото трява да се подражава. Но има едно качество, което трябва да му се признае. Той е умен човек. При него имаше много хора от службите, които му даваха съвети как да оцелее. Помните, че много от босовете бяха убити, а той оцеля.

 –       На какво се дължи това, че   успя да запази живота си толкова години?

 –       На това, че винаги добре се е разбирал с всяка власт.

–       Как смятате, че ще приключи войната между него и управляващите?

 –       Борисов ще е „победител“ в тази война, защото държи цялата власт. Но този сблъсък ще е „кървав“ и за него. Не случайно казвам победител в кавички, защото от тази битка Борисов няма как да излезе чист. Сигурно  ще узнаем много нелицеприятни неща за него. Уверен съм, че имиджово премиерът ще пострада изключително тежко. Каквото и да направи вече,  доверието към него, макар и да не е голямо в момента, съвсем ще се срине. От такава битка се излиза чист само, ако си бил морално устойчив и честен.  А ми кажете за кой български политик можем да кажем, че е бил честен? За мен няма такъв. Всеки се е забъркал в разни договорки. Всеки някой някого е измамили и окрал. Ето го и резултата. Историята с Божков няма да  приключи само с размяна на реплики между двамата. Да допуснем, че Борисов иска да стане нов човек. Да, ама няма как, защото каквото и да направи, винаги ще се блъска във Владислав Горанов. А той,  както знаем,  е човек на ДПС и Пеевски. Защо мислите беше този икономически реверанс към туризма?

 –       Казаха, за да го съживят след Ковид-19.

 –       Нищо подобно. Защото ДПС мощно е навлязло в този бранш чрез различни групировки. Раздадени са порциите в сектора, а зад тях стои ДПС. А тези от туристическия бранш си плащат на ДПС. Стигнали сме до там, че както каза Карадайъ преди време,  вече всички сме ДПС. Каквото и да говори Борисов, той не може да съществува без подкрепата на ДПС. Дори и да излязат патриотите от управлението, както се заканиха, ДПС няма да допусне правителството да падне. Зад това съглашателство всъщност стоят само икономически интереси.

 –       Но икономическият и финансов ресурс на страната не е безкраен, нали?

 –        Изобщо не е вярно, че у нас няма пари. Само от хазарт се акумулират цели стаи с пари. Турският хазартен бос и милиардер Суди Озкан притежава няколко казина в България. Че как става това без ДПС? Вижте какво се случва в Свиленград. Преди година там преброих 21 казина. То в града няма толкова ученически  паралелки. А незаконният хазарт да го сметнем ли? Нали не си мислите, че той е замрял.  От алчност политиците ще ни доведат до нова тежка национална катастрофа. Нищо чудно България да бъде разпарчетосана. От алчност нашите политици винаги допускат това, историята ни го доказва. И ние ще си имаме Косово. Какво толкова! Даже не можем да го спрем. Няма с какво. Обречени сме!

                                                      Интервю на Катя Илиева

https://frognews.bg/inteviu/simeon-ivanov-pred-frog-darjavata-smenia-stari-novi-oligarsi-borisov-shte-postrada-tejko-bitkata-bojkov.html

Предишна статия

БЕЗПЛАТНА КНИГА ЗА МАНАСТИРА „СВ. АТАНАСИЙ ВЕЛИКИ“ КРАЙ С. ЗЛАТНА ЛИВАДА, ИЗДАДЕНА С ПОМОЩТА НА ДАРИТЕЛИ

Следваща статия

Съжалявам, че когато имах възможност не ви застрелях всичките – 2020

Други интересни