Нашенецът не разбира, че убивайки пчелите, убива себе си!!! Част 2

Автор: Няма коментари Сподели:

са натровени с препарати много животни.

През миналата година имало случаи и с натровени хора. Дори тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов бил дошъл заради един случай в Долна Митрополия. Отново не била спазена Наредбата на министерството на земеделието и били пръскани нивите при силен вятър. Отровният облак навлязъл в Долна Митрополия и две деца били засегнати от това. Те постъпили в болница.

Районният прокурор на Плевен – Пламен Петков  най-напред ми обеща интервю, но след това отказа, с аргумента, че

шефовете не му разрешили да говори за това

Въпросът е: има ли член в Наказателния кодекс за замърсяване на природата при употреба на забранени вещества? Има, но в Плевен не го е открил нито един прокурор. Открил го е един съдия!

Тази част от историята я научих, след като отидохме  в Районния съд в Плевен, за да потърсим информация за всички дела, които се водят там по казуса с натровените пчели през последните 3 години. От Районния съд ми предоставиха тази информация. Един преглед на делата  показва, че постановленията, написани от контролния орган – плевенската дирекция по безопасност на храните, падат в съда! Наказанията падат на процесуално основание, защото

контролният орган не изпълнява задълженията си

по връчване на наказателните постановления.

Един съдия от Районния съд в Плевен със свое определение, разбива порочния кръг, в който се въртяха всички – пчели, отрови, държавни служители и…прокуратурата.

В своите решения съдия Димитър Кирилов потвърждава наказателните постановления от Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен, след като фирмата, която пръска с препаратите, винаги ги жали. В определение от 21 май т.г. съдията стъпва върху Тълкувателно решение на Върховния касационен съд /ВКС/ и прекратява административнонаказателното производство и го праща на Районната прокуратура в Плевен, „ с оглед,

наличие на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс

Вероятно, съдията е разсъждавал така: Замърсена ли е природата? Да! Използван ли е забранен препарат? Да! Следователно, това е престъпление против околната среда! Сега ще видим, как ще реагират на това в прокуратурата и как ще разследват по материалите на делото, което им е изпратил съдията?

А ние с камера продължихме разследването си в Троян. Там очаквахме да открием за разговор или Светлозар Дичевски, или съпругата му Светла Дичевска. Научихме, че те живеят в Троян и фирмата им „Октопод инвест холдинг” има офис в града. След като открихме сградата на техния офис и позвънихме на звънеца, чухме глас:  „Изчакайте малко!” После чакахме много. Звънихме отново, но дори спряха да ни се обаждат. Накрая излезе счетоводителка от офиса и ни съобщи, че нямало никой от ръководството. Нямало как да се обадят на господин Светлозар Дичевски, за да му кажат, че журналист го търси.

Не било редно да го търсят и по телефона

Това повтори  счетоводителката на „Октопод инвест холдинг”.  Нямали никакъв контакт с ръководството. Никакъв! И замина нанякъде. А тази история за пчелите и техните ненаказани отровители – не свършва до тук…

                                  Край на първа част

                                                                        от Валя Ахчиева

                                                            https://euractiv.bg/                    https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Човек би си помислил, че почти всички в ГЕРБ перат пари. И няма да бъде далеч от истината.

Следваща статия

“Юнакът” не разбира, че убивайки пчелите, убива себе си!!!

Други интересни