9 май – Ден на победата и Ден на Европа

Автор: Няма коментари Сподели:

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. Днес отбелязваме 70 години от създаването на Евросъюза.

9 май е денят, в който отбелязваме и победата над хитлеро-фашизма във Втората световна война. 

Днес се навършват 75 години от победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. 

Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. като се е празнува всяка година на 9 май. 

След разпадането на СССР денят на Победата остава официален неработен ден в Русия и редица бивши Съветски републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан. 

През 2000 година Кнесетът приема закон за ветераните от Втората световна война и оттогава Денят на Победата е официален празник в Израел. 

Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. 

Студената война допълнително разделя бившите съюзници, така че в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в СССР – на 9 май.

                                                                                                                     https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Това заяви в интервю пред bTV Васил Божков

Следваща статия

Акад. Георги Марков: Червената армия на СССР победи нацизма, всяко друго твърдение е фалшификат

Други интересни