ЛИЧНО МНЕНИЕ

Автор: Няма коментари Сподели:

   Стана пълна бърканица. Генералът, проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е специализирал в престижна клиника в Париж, който пръв е направил безкръвна операция в София, който знае френски и английски, го заплашват да го убият. 

Другият генерал, министър – председателят Бойко Борисов пък го обвиняват, че се поддал на провокоциите на Нинова, за която единствената дума в тези дни, която ръководи всяко нейно действие, е власт. Власт в БСП, да дойде на власт БСП и ако и дадат властта да стане министър – председател.

    Социологическите проучвания показват, че над 80% от населението на България одобрява генерал Мутафчийски. На второ място е министър – председателят, а долу някъде, с 12 процента одобрение е Нинова. Като отивам в магазина виждам, че точно определени хора не спазват санитарните изисквания. 

Защото ние тук на село се знаем кой за кого гласува. Тъпчат се по щандовете, не носят маски, за да покажат, че са недостижими от коварната болест, вървят по улиците в часовете на възрастните… 

 Сто пъти съм казвала, че за всичко в този свят има решение. Само едно нещо не можеш да спреш и то е смъртта. Затова като искате да правите напук на някои, не забравяйте, че тя е неумолима, когато реши да ни прибере.

      В тези месеци, когато спазвам най – внимателно медицинските изисквания, реших да си поръчам по интернет една дълга, маслинено – зелена рокля за пролетта. Знам, че мерките ще бъдат удължени, но си доставих радост и самочувствие. Защото това ни е необходимо в момента – да вярваме, че лошото ще мине и никога да не забравяме, че има и по – лошо от това, че един коварен вирус мори дните ни. Има хора, които не виждат, има други, приковани на легло, има трети, които са гладни, има хора без работа и не могат да си плащат сметките, но надеждата трябва да е жива. Ако върнем историята назад, ще видим, че българинът е преодолявал всичко, въздигал се е и е продължавал напред.

     Аз съм жена на солидна възраст. Но това не ми пречи да работя в дворчето. Като се уморя, лягам, почивам си и пак продължавам. За радост на моите почитатели и за жалост на враговете ми, мозъкът ми работи, паметта ми е свежа, пиша нова книга, чета книги, най – вече стихове. От край време обичам стиховете на Павел Матев, особено онова, в което разказва за посещението при майка си:

Привечер и нищо се не чува.

В здрачината – селска тишина.

„Добър верер“! Мама ме целува.

Дюлята излъчва светлина.

      Така минават дните. Не обичам хората, които смятат, че са безсмъртни. В историята ни има стотици имена на безсмъртни герои, които помним и тачим. Особено сега трябва да си спомним за героите през Априлското въстание на 1876 година. Но ние не сме сред тях. Ние сме обикновени хора, подвалстни на болести, на обстовятелства, на ненадейни случки, които могат да ни съсипят. Затова хайде да се носим маските, да спазваме изискванията за разходките в парковете, да щадим себе си, близките си, децата си и децата им и техните деца!

    Да не се струпваме, като че ли саламът ще избяга от щанда в магазина. Пък и сега ни трябват киви, лимони, лапад, спанак, домати, чушки – неща, които укрепват имунната система. Затова трябва да си насадим зеленчуци. Ама ще кажете, че пазарът в Хисаря не работи и няма от къде да си купите разсад! Ще има. Решението на кмета да не отвори пазара е, че не може да създаде условия, които да отговарят на изискванията на щаба. Макар че се дезинфекцира мястото, не могат да се разредят масите, не може да се създаде ред да вървят хората през два метра. 

Затова от понеделник – 4 май 2020 година ще бъде отворен за разсади пазарът на ул. „Гладстон“. Ще се влиза от към бул. „Иван Вазов“ и ще се излиза пред Общинския медицински център. Така хората ще могат да се контролират, а тези, които са се потрудили през зимата и са произвели разсади, ще могат да изкарат средсва от купувачите. Всичко това ми разказа кметът на общината – инж- Пенка Ганева. 

      Не знам колко е истина, че Земята поемала отрицателната енергия. Затова е добре да си отгледаме сами зеленчуци. Пък и краставиците са добро мезе за домашната ракия, която убива вирусите и микробите. Но.. не напиване, а пийване от 100 грама. Кой знае, може би пък това спасява българина, който трябва да затегне дисциплината и да помни: животът е един, даден ни е веднъж и ни е нужен, за да сме полезни на себе си и на другите. 

Бъдете здрави и се усмихвайте! Знаете ли, фирмата, която ми изпрати по „Спиди“ роклята, беше сложила вътре и една маска. На нея има нарисувано цветно човече, което е изплезило езика си и  е разтворило с пърсти устата си в широка усмивка. Когато излизам с тази маска, около мен хората не само ме питат от къде я имам, а се усмихват и на мен ми става хубаво! Да се усмихнем, а?

                 ТРАКИЙСКИ СВЯТ                                                             ИРИНА КИРИЛОВА                                                            

Предишна статия

Сапунът, който подхлъзна България Първа част

Следваща статия

„Дойдоха времена нелепи, в които крадци управляват слепи“

Други интересни