Храмовете трябва да са отворени…

Автор: Няма коментари Сподели:

В. „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ“
Издание на българите в чужбина
Година 22-ра
stoyanovandco1@abv.bg
tel.: 0899 144 154

                        
                                            П Р О П О В Е Д

                                              произнесена от
                                  протойерей Трайчо Стойков
                              в храма „св.Георги Победоносец“
                                                  град Белене 

                                  Боголюбиви  братя и сестри  
Намираме се в петата неделя от Великденския пост. По Божие допущение, светът е изправен днес пред един невидим враг – корона вирус. Изправен е пред невиждано изпитание. Тази беда трябва да ни отрезви и да видим колко сме се отдалечили от доброто, забравили сме солидарността между хората, забравили сме тези, които живеят в мизерия и недоимък, безработни, без дом и покрив, без надежда за бъдещето.  От другата страна е този стремеж към забогатяване, към консуматорското и развлекателно ежедневие, стремежът към властване на един процент от олигархичния световен капитал, демонично застрашаващ света от катастрофа.
Тази поразяваща беда не избира кой е богат и кой беден, кой е властник и кой ниш, пред болестта и смъртта сме всички равни.

Извънредното положение беше необходимо за нашето отрезвяване. Това бедствие ни накара да сме по-смирени, да погледнем към исконните добродетели на тази свята клетка – семейството, на децата, на домашната църква, която е ковачница на мир и добродетели. Сега е времето да се върнем към вярата в Бога с молитва, пост, покаяние и смирение, да молим Бога да пощади Cвета. Храмовете трябва да са отворени, исторически няма случай зараза да е тръгнала от Божия храм,  от СВЕТАТА ЕВХАРИСТИЯ, от Светото причастие. Светият Синод излезе с обръщение към Православния Българ-ски народ, че храмовете няма да се затварят, че всеки с вяра може да влезе и молитвено да общува с Бога – нашия Създател, разбира се при спазване на правилата определени от кризисния щаб. Казано е „Отдайте кесарювото кесарю, а Божието Богу“.

В случая кризисният щаб е кесаря и всички наредби ние ще изпълняваме, но храмовете няма да затваряме. Не бива да забравяме, че вярата е нещо много съкровено и ако затворим храмовете ще сломим надеждата на хората, че Бог не ги е изоставил. А това не е така. Затова искаме да им даваме надежда, но нека миряните да влизат в храма с отговорно и ясно съзнание. Храмовете са дом Господен. Всяка неделя ще има богослужения, но те ще бъдат съобразени с приетите мерки. За Цветница и Възкресение Христово свещениците ще са пред храмовете, върбата ще се раздава извън храма, ще има организиран ред, за да се спазва дистанция. Колкото до вземането на причастие, то ще се дава както винаги. Ако забраним причастието, това означава да забраним Христос. Може би това искат някои, които не са влизали никога в църква. Да са отворени храмовете, това е знак. Да се заключат, това също е знак. Бог вижда всички знаци.
Църквата знае какво прави, така както го прави вече 2000 години. Христос не може да е източник на зараза, Той цели душата и тялото. Амин.

Предишна статия

АРХАНГЕЛ ГАВРАИЛ / АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ЗА СИТУАЦИЯТА В КОЯТО СЕ НАМИРА СВЕТА

Следваща статия

За какво ни излъгаха? /05.04.2020 г./

Други интересни