ГЕРОИТЕ СРЕД НАС! Колко много човещина струи от тези думи, колко любов и колко благодарност…

Автор: Няма коментари Сподели:

Преди 3 седмици влюбените Ая Таха и Сезен Хабилов си казват “Да!”. Изпълнени с надежди за един прекрасен семеен живот, те, най-вероятно, са правили и планове за първите 30 дни. Варианти много – почивки, луксозни хотели, екзотични дестинации, …
Уви, не. Сега са в “Пирогов”. Това би бил кошмарният меден месец за много от нас, нали така? 

Преди да сте започнали да ги съжалявате, нека ви изненадаме още повече – те са там по свое желание.

Преди две години младите лекари имат нужда от помощ. Пред тях е уникалната възможност да запишат специализирано обучение в Германия. Мечтата им е да се изучат там, а после да се върнат да приложат наученото в България. Липсват им обаче достатъчно финанси. Споделят болката си и молят публично за съдействие. Резултатът – в рамките на 24 часа парите биват събрани, а дарителите са десетки. На заминаване двойката обещава, че един ден ще върне жеста.

И го правят! С оглед настоящата кризисна ситуация от “Пирогов” излизат с молба за набиране на доброволци. Ая и Сезен се оказват първите отзовали се и влизат в най-опасното място на територията. Оказват се единствените доброволци в спешното, когато са приети 66-годишната жена и 74-годишния й мъж – първите жертви на коронавируса у нас. Д-р Ая Таха разказва повече за събитията:

“Пръв при тях влезе Сезен, но не можех да го оставя сам и влязох и аз. На практика се наложи двамата да изградим нова реанимация, да интубираме пациентите, да дезинфекцираме – без сестри и санитари. За жалост, загубиха битката с опасния вирус пред очите ни.”

Само можем да си представим какво са почувствали младото семейство, виждайки как старото си отива. За нас сигурно и решението, което са взели е изключително трудно. За нас, но не и за тях. Те са дали клетва да са винаги в помощ на обществото – без оправдания, без недоволство, без гузна съвест. Те също така бяха дали обещание – което го изпълниха по най-добрия начин.
А, дали те се чувстват нещастни, дали обвиняват съдбата за номера, който им изигра? Или са благодарни, че имат възможността да спасяват животи, че са направили жертвата, която е нужна, за да носят гордо титлата “Лекар”. Вие преценете сами от стиховете на д-р Таха:

“Пирогов, какво си ти – зараза, наркотик, доблест, чест, уроци и проказа или на живота си плесник? Ти си ти и нищо повече. Ти си много и всеки път от предния си повече. Защо съм тук, защо напук, защо без тебе трудно мога. Защото залезите ти ужасно страшни са. Защото изгревите ти прекрасни са. Защото неслучайно името ти се римува със “любов”.”

Колко много човещина струи от тези думи, колко любов и колко благодарност…

Благодарим ви, Ая и Сезен! Благодарим ви, че се върнахте в България, че изпълнихте обещанието си и че спасявате животи в подобен момент. Благодарим ви, че ви има! ????

Доброто води след себе си добро.
Правете повече добри дела.
Споделяйте повече добри дела.
Бъдете добри, бъдете Човеци. ❤️

                                                                                                                        Автор: Българолюбие

Image title

https://www.facebook.com/groups/vazrazhdane.bg/?multi_permalinks=2421579258103444¬if_id=1585333131014014¬if_t=group_highlights ✍️

Предишна статия

Из повести «ПАОЛО и РЕМ»

Следваща статия

ИЗКУСТВОТО НА ВОЙНАТА приложено срещу COVID-19

Други интересни