Извънредно положение в цяла България заради коронавируса!

Автор: Няма коментари Сподели:

Автор: Флагман.бг

3 000 000 000 лева загуби за бюджета се очакват заради коронавируса

Извънредно положение да бъде обявено заради коронавируса. Това ще предложи на Народното събрание премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят съобщи новината след среднощното заседание на Министерски съвет, което приключи току-що – в 23:58 часа. Народното събрание ще реши какъв да е срокът, но се очертава да е между две седмици и месец. Предложението на премиера, според Конституцията, трябва предложението да бъде гласувано още утре в НС, а премиерът призова за обединение между всички политически сили. Той напомни, че целият свят е в криза и призова всички парламентарни партии да се обединят и да се обедини нацията, защото сега има нужда да покажем кои са истински патриоти. 

“Да се затворят училища, университети, детски граници, игрални зали и други. МВнР ще актуализират сайта си със забрана за пътувания от България към други страни. А Министерството на здравеопазването пък ще каже от кои държави не може да се влиза в България”, каза Борисов.

От думите му стана ясно, че ще бъдат затворени нощни клубове, барове, но ще останат да работят ресторанти, магазини и аптеки. Бойко Борисов уточни, че е нужна и сериозна самодисциплина и спазване на карантина, защото само днес са избягали 14 души. Той предлага да се въведат глоби за нарушителите, примерно по 5000 лева.

7 дни е заразяването. Един човек контактува с около 800 души. А той може и да не знае, че е болен. Смятайте защо е тази прогресия. Паниката е като никога досега. Масова е! Много е тънка границата и трябва да има единствено и само дисциплина. Мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация”, отсече премиерът.

Той говори и за финансовото измерение на пандемията, цитирайки финансовия министър Владислав Горанов, който на заседанието на МС тази вечер, съобщил, че ако бюджетът не събира приходи и кризата продължи, ще има минимум 3 млрд.лева загуба. 

Помните как ми се подиграваха като казах, че размерите на щетите ще надминат в пъти това което имаме в момента. Туризъм, малки средни предприятия, какви загуби търпят тези хора! Как да компенсираме това от от бюджета – няма акцизи, данъци, ДДС. Хората не работят и няма БВП, в същото време има забрани за износ, как да се работи и как да има икономика. Разбирате какво се случва и колко е опасно. Само огромна мобилизация може да помогне и дисциплина. Затова благодаря още веднъж на лекарите”, каза още Борисов. 

Премиерът уточни, че днес е разговарял с руския президент Владимир Путин, за да потърси възможности за доставка на повече респиратори, защото те ще са животоспасяващи при избухването на сериозна епидемия.

Борисов нареди на Младен Маринов незабавно да бъдат затворени и дискотеките и нощните клубове. “Целта на това мероприятие е тази. Спорихме много за ресторантите и моловете, но за ресторантите няма как – има много домакини, които не готвят или са на работа, освен това там не са толкова хора, но нощните клубове да се затворят моментално“, нареди премиерът.

Премиерът предупреди бизнеса – да не си помисля да прави спекула в настоящата ситуация.“Преди дни производители плашеха, че ще има увеличени на разни продукти заради коронавируса. Искам да питам сега когато горивата падат драстично колко ще намалее цената на производствата. Много ми е интересно да знам. Искам да знам падат ли?”, разгневи се Борисов

“Защо не дадат на народа по-евтина храна? Още повече цялата държава не работи. Хубаво, за да спрем заразата затваряме куп неща. Но родителите трябва да работят, за да си хранят децата”, продължи министър-председателят.

                                                                         https://www.flagman.bg/article/209625

Предишна статия

Кардиналните мерки ще са в сила на територията на цялата страна до 29 март!

Следваща статия

Преди да се въвежда извънредно положение, най-бедната и най-болната страна в ЕС трябва да направи три социални стъпки

Други интересни