Скоро България може наистина да я няма на картата…

Автор: Няма коментари Сподели:

                                    Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Българите сме намалели с 1.85 милиона души от 1985-та до 2016-та година, според данни на Националния статистически институт. Какви са причините да изчезваме? 

Емиграцията навън и отрицателният естествен прираст (т.е. повече умираме, отколкото раждаме). 

Според новия анализ на Институт „Отворено общество“, изготвен по данни на НСИ, Евростат, ООН и статистика от преброяванията на населението в България и приемащите страни, най-много хора са емигрирали от България в чужбина в края на 80-те и през 90-те години.

Но след 2000-та година, тенденцията се променя. Много по-голяма част от изчезването на нацията се дължи не толкова на емиграция, колкото на отрицателния естествен прираст. Статистиците дори посочват, че през последните 4 години близо 35 хиляди българи са се завърнали у нас от чужбина. 

Анализът посочва, че влизането ни в ЕС също не е оказало ключово влияние за емиграцията – по-скоро българите навън са легализирали престоя си, отколкото милиони други да са хукнали да бягат в ЕС. И въпреки факта, че темпът на емиграцията намалява през последното десетилетие, ние продължаваме да сме нацията с най-страшна демографска ситуация.

Нацията, която умира. Ние изчезваме не защото напускаме Pодината. Ако някога това е било причината, днес изчезваме буквално. Физически. Умираме. А не раждаме. 

И, докато анализаторите оптимистично се опитват да ни кажат, че скоро има вероятност дори да имаме повече върнали се в България, отколкото напускащи я – фактите са едни.                                                   Скоро България може наистина да я няма на картата. Генетичната.

                                              Vestnikutro.com                                   https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

СТРАХОВИТИ ЖИВОТНИ-ХИБРИДИ, СЪЗДАДЕНИ ОТ ЧОВЕКА

Следваща статия

Това поставя скандала в друга плоскост, за която отговаря Лаура Кьовеши, главен прокурор на Европейската прокуратура

Други интересни