Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем – но сега на него трябва да се погледне и като на проблем с човешките права!

Автор: Няма коментари Сподели:
Chemical factory with smoke stack

Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем – но сега на него трябва да се погледне и като на проблем с човешките права, заяви специалният докладчик на ООН за човешките права и околната среда.амърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година, включително на 600 000 сред децата, каза Дейвид Бойд.

„Нека поставим тези 7 млн. случая в контекст – това са повече смъртни случаи на година от тези от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария взети заедно“, каза експертът на ООН в интервю за Фондация „Томпсън Ройтерс“.

„Това е световна здравна криза, по която наистина трябва да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето и нарушава правото на живот в здравословна и устойчива околна среда“, добави той.

Съществуват обаче ясни решения на проблема, заяви той в свой доклад, представен вчера в Женева пред Съвета на ООН за правата на човека. В него той изброява набор от стъпки, които правителствата могат да предприемат, за да намалят замърсяването на въздуха.

Макар и проблемът със замърсяването на въздуха да има опустошителни последици в световен мащаб, от които сред най-засегнатите да са маргинализираните слоеве на населението, Бойд, преподавател по право, политика и устойчиво развитие в Университета на Британска Колумбия, заяви, че проблемът на много места е бил подценен.

Донякъде причината за това е, че най-видимата част от замърсяването на въздуха често пъти бива изчистена, но остава друга част от него, която е по-трудно забележима и поради тази причина по-лесно може да бъде пренебрегната.

„Взели сме отношение по някои видове замърсяване на въздуха на някои места, но голяма част от замърсяването на въздуха, с което си имаме работа днес, не може да бъде помирисана, не може да бъде видяна. Това са онези наистина микроскопични частици, които хората вдишват в своите дробове“, каза той.

През последните 15 години обаче лекари и учени постигнаха напредък в установяването на това колко вредно може да бъде за здравето замърсяването на въздуха, водейки до проблеми от сърдечни заболявания и рак на белия дроб до неврологични разстройства, включително алцхаймер.

Тъй като различните страни имат различни източници на замърсяване – електроцентрали на въглища в едни, мръсен транспорт или готвене на печки с комини в други – решенията във връзка с тази заплаха трябва да варират с оглед на конкретното място, но „ние знаем кои са тези решения“, каза Бойд.

Едно от най-важните е да бъде прекратено използването на електроцентрали на въглища, нещо, което богатите страни би трябвало да са в състояние да направят до 2030 г., заяви той. Страни от Канада до Великобритания вече се съгласиха да направят тази промяна, каза Бойд.

В доклада си той излага стъпки, които държавите членки на ООН са длъжни да предприемат, „за да изпълнят задълженията си по човешките права, като намалят замърсяването на въздуха до приемливи равнища“.

Те включват наблюдение на качеството на въздуха, установяване на главните източници на замърсяване на въздуха, образоване и ангажиране на обществеността по въпроса за замърсяването на въздуха, както и въвеждане на законодателство, регулации и стандарти, които могат да бъдат прилагани, за да бъде ограничено замърсяването.

Отделните страни трябва да разработят и свои национални планове за действие за качеството на въздуха, каза той.

„Силата на това да се подходи към проблема през призмата на човешките права е, че наистина може да послужи като катализатор за действие“, заяви Бойд.

Вместо да бъдат оставяни отделните страни да решават дали искат да се заемат с проблема, това дава ясно да се разбере, че „те безусловно имат правни задължения да се справят със замърсяването на въздуха“, каза той.

„Превръщането на това в човешко право може наистина да овласти милиарди хора по света, които се борят за правото си да дишат чист въздух“, добави Бойд.

                                                                https://anoncyberarmy.wordpress.com/

Предишна статия

ЖИЗНЕНО ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА ЧОВЕШКИТЕ СЪЩЕСТВА!

Следваща статия

БЪЛГАРСКИЯ ГЕНИЙ, СЪЗДАЛ МАШИНА, КОЯТО ПРАВИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК ЧРЕЗ МАГНИТНИ ПОЛЕТА

Други интересни