„Нашите пари са като кръв за тези вампири в България“!

Автор: Няма коментари Сподели:

Името на България влезе тази вечер в дебат в Европарламента за обвързването на бюджета на ЕС със спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС. Ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която отдавна следи критичен поглед положението в нашата страна, даде пример с България защо еврофондовете трябва да се спират за корумпирани правителства.

„Нашите пари са като кръв за тези вампири“, каза тя и приведе пример с прахосани „100 млн. евро за къщи за гости, милиони за ферми, които не съществуват, и за които министърът на земеделието (Десислава Танева – б.р.) даде съвет да се мълчи, за да не бъдат спрени парите“. Без да посочи име, тя заяви: „В Съвета на ЕС има член, който се възползва от тези средства“.

Дебатът се състоя в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ). Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс (Белгия) представи огласения вчера от Еврокомисията първи доклад за върховенството на закона в целия ЕС. Той каза, че когато се спират наказателно парите на държавите, трябва да се защитят крайните бенефициенти, които не са отговорни за поведението на националните власти.

Представители на почти всички политически групи в ЕП подкрепиха изработването на такъв наказателен механизъм, но изразиха общо разочарование, че последното германско предложение в Съвета на ЕС, събрал се на заседание днес и утре, съдържа компромис, който го отслабва. Това е отказът от обърнато квалифицирано мнозинство, което би трябвало да се събере, за да се отхвърли предложение на ЕК за санкциониране на определена държава. Вместо него правителствата чрез своите посланици в Брюксел одобриха вчера процедура за обичайно квалифицирано мнозинство, което означава, че чрез него ще се одобрява, а не отхвърля санкцията. То ще помогне на държавите нарушителки по-лесно да се предпазват от колективната мярка.

Дебатът протече под председателството на испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е автор на проекторезолюцията за България, която ще бъде обсъдена на 5 октомври в пленарната зала на Европарламента.

Десислава Танева: Аз съм българка!

Министърката на земеделието Десислава Танева коментира днес в Сливен, че разпратеният до всички евродепутати видеозапис от т.нар. Отровно трио, който според тях свидетелства за прикриване на злоупотреби в Министерство на земеделието, вече е коментиран и целта на въпросното видео е била „политическа провокация“.

Изпратеният запис е на неин видеоразговор със земеделски производители, в който според Триото, тя дава ясни инструкции как да се прикриват злоупотребите, за да бъде продължено финансирането за България.

„Аз съм българка и винаги ще бъда такава и ние трябва да се представяме пред хората винаги с най-доброто, което можем да представим“, каза още министър Танева в отговор на действията на Отровното трио в навечерието на дебата в Европейския парламент за върховенството на закона в България на 5 октомври.

“Всеки навсякъде греши. Няма друг министър, който да е проверявал повече, с по-голям завишен контрол, отколкото аз. Всичко мога с цифри да го докажа. Общо взето от ей такива общи фрази, общо празно говорене сами си правим всичко, което ни се случва и което мислят за нас“, посочи още тя.

                                      segabg.com                                     https://svobodnoslovo.eu/

С 35 гласа „за“ 30 „против“ и 1 „въздържал се“ Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. ”Нашите пари са като кръв за тези вампири”, каза евродепутатката Клеър Дейли на заседанието.

Тази резолюция ще бъде обсъдена в пленарната зала в понеделник.


Не би трябвало парите на европейските граждани да се използват за корупция и в нарушение на върховенството на закона, но това става, заяви по-рано в рамките на заседанието на комисията евродепутатката от крайната левица Клеър Дейли и даде за пример случващото се в България: „Това означава стотици хиляди от европейските пари, предназначени за къщи за гости и селски райони да се използват за луксозни лични вили на правителството. Това означава, че когато фермерите казват, че стотици милиони отиват за ферми, които не съществуват, министърът на земеделието да им отговаря: „Мълчете, не казвайте нищо, защото ще ни спрат парите“. Това означава подкупи за плащания за Covid-19, това означава обществени поръчки за магистрали, които се отклоняват. Това означава консултантски фирми, свързани със строителни компании със счетоводство с пари, откровено предназначени за подкупи“.


В тази връзка Дейли определи позицията на Съвета за свързването на върховенството на закона с отпускането на европейски средства като „много слаба“.


В рамките на заседанието евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев оцени като стъпка в правилната посока представените вчера доклади на Еврокомисията за върховенството на закона: „Надяваме се, че европейският механизъм за върховенство на закона ще се превърне в основен елемент от инструментариум за върховенството на закона в ЕС и ще доведе до отпадане на други дублиращи се механизми за някои държави“.


В одобрения текст се отправя искане комисията да използва всички други налични инструменти, включително процедури, свързани с нарушаването на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета.


Проектът е изготвен от председателя ѝ – испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като основание се посочва обмяната на мнения, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в Европейския парламент.


Гласуването става само ден, след като Еврокомисията огласи докладите за върховенството на закона в страните членки на съюза. България бе критикувана за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти. Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова бе категорична, че мониторингът над страната ни ще продължи докато необходимите реформи не бъдат завършени.

https://frognews.bg/novini/komisiia-odobri-rezoliutsiia-prodaljavane-nabliudenieto-sadebnata-reforma-balgariia.html

Предишна статия

Сачева лъже в международен ефир…

Следваща статия

Ти го плюеш, а той си мисли, че дъжд вали…

Други интересни