ПРОСПЕРИРАМЕ…

Автор: Няма коментари Сподели:

– ДАЙ, БОЖЕ ДЪЖД!
Кризата в Перник, вместо да върви към решаване, върви към истеризация и окултни надежди. Не остана политик вляво, вдясно, отстрани, отгоре и отдолу, който да не се упражни върху нея. Рашидов заяви отговорно, че Тодор Живков е виновен за кризата. По същество си е прав. Ако Живков не беше построил язовирът, какво щяха гербавите да източат? Министърът на икономиката призова природата да напълни язовира и изрази твърда увереност, че това ще се случи. Ами ако не се случи, бе, Караниколов? Какво правим тогава? Кметът на Перник днес заяви, че до 10 дена язовир „Студена” стига до „мъртъв обем”, при което дори и пречиствателната станция не може да работи. И тогава бедствието става катастрофално. Но освен приказки други неща по същество май не се правят. Данчето Софийска заяви, че е съгласна, ама да не остане и София без вода. Като знам капацитетът на управляващите, които в случая за кризата са един хореограф, една учителка по руски език и един пожарникар, не се и съмнявам, че ще намерят начин да направят положението още по-лошо.

– ЛЕВСКИ И ЛОТАРИЯТА
Никой не се съмнява, че подетата кампания за национализиране на частните лотарии цели не толкова по същество закриването им, а разчистване на бизнес сметки между управляващите и Васил Божков. Като сагата започна още от Ефбет. Май някой някъде не се е отчитал или пък са вдигнали мизата. Или трябва да се намери нов локум за материала, за да има за какво смислено да се вълнува, а не да си гледа хладилника. Лотариите са като проказа за обществото. Да, има ги в цял свят. Но не ги рекламират на три метра от училища и през три минути по медиите. Всеки има човешкото право да е глупав колкото си поиска. Но тук е ролята на държавата да ограничава хазарта и строго да регламентира правилата за него. Най-малкото за рекламите. Защото това, което е пред очите, е желано. А ако ти повтарят през пет минути, че това ти е шансът в живота, кой може да устои. Държавата не трябва и не може да се оправдава със свободната воля на хората. Че то утре и наркотици така могат да продават. Това, което е интересното, че Божков заяви, че след като ще му вземат лотарията, спира да спонсорира футболен клуб „Левски”. Ултрасите, естествено, откачиха и веднага поискаха среща с Борисов. Веднага ще кажа какво ще се случи: Борисов ще увери, че държавата подкрепя футбола, че ще се сложат някакви правила за лотарията и ще каже на народа: ама това е за спорта! Патриотите ще кажат: ние предложихме, те не приеха! И всички ще бъдат доволни. С изключение на търкащите талончета дебили. Без съмнение огромна част от фините прахови частици във въздуха над България са от праха от изтъркани билетчета! И се чудя какво ли би казал Левски, ако разбере, че името му се спряга като футболен отбор, спонсориран от малоумието на бедните българи.

– ДЪРЖАВАТА НА УЖАСИТЕ
В Пловдив също беше показано насилие и малтретиране над възрастни хора с деменция в Дом за стари хора. От персонала. Оставяни без храна, заключвани, обиждани. Май навсякъде е така. След като към здравите се отнасят като с животни /и дори по-лошо, защото в някои ветеринарни клиники отношението към животинките е на световно ниво/, какво остава към беззащитните. И някак си не знам кого да обвиня. Възрастни хора с деменция се гледат много трудно. Изисква се непрестанно внимание и много, много човечност и воля. А когато заплащането е мизерно, а смените натоварени, човещината явно не издържа на напрежението. Общата озлобеност и жестокост достигат скотски низини. На цялото общество. Което е толерантно вече към ужасите наоколо. Пребити жени, деца, възрастни, лекари, учители, всякакви хора…..просто поредния ужас. И никой не се замисля, че системата е такава, че предизвиква най-лошото в хората. Няма обществен морал. Има див ужас за оцеляване. И оцеляват най-силните, най-жестоките и най-приспособимите. А човекът, който е алтруист, човечен, мислещ и съчувстващ емпат, не е приспособим. Той е изчезващ вид на територията.

– СРЕЩИТЕ НЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ
Борисов се срещна с бащата на убитото в Галиче момиче. Обеща, естествено. Този път наказанията да били по-строги. А всъщност и държавата е виновна за този случай. Къде беше полицията? Защо не е работено с този непълнолетен, който е извършил и други престъпления? Защо не се наблюдават непълнолетните с проблемно поведение?! Защо няма патрулиращи полицаи по улиците? Въпроси, на които знаем отговорите – държавата абдикира от задълженията си и остави хората в ръцете на престъпниците. Многократно е поставян въпросът за патрулиращи полицаи по улиците. Ама май ги виждаме само по протестите да охраняват управляващите. А ние сами трябва да се пазим. Поне разрешете неизбежната отбрана. Да можем да се защитим. Защото вие, от държавата, ни оставихте беззащитни пред престъпниците. Момичето няма да е последната жертва. Ще има още много. Защото няма превенция. Защото няма контрол. Защото няма държава.

– ПРОСПЕРИРАМЕ…
По изследване на ЕС, 30 % от българите не могат да си плащат сметките. Ток, вода /където я има, разбира се/, парно…делата за неплатени сметки към монополистите в съдилищата са огромен процент. Огромна част от частните съдебни изпълнители се издържат да събират пари за просрочени сметки. За най-важното – за топло, за вода, за телефон. Енергийната бедност е най-голяма в България. Хората стоят на студено, а в същото време управляващите ги обвиняват, че заради техните печки въздухът е мръсен. Спряха им водата, а там, където я има, е на цени, все едно направо от ледниците в Антарктика я носят. Просперитетът на един народ се преценява по това да му е топло, да има покрив над главата си, да има достъп до храна, вода, образование и здравеопазване. И да е спокоен. Имаме ли го? И кой ни лъже, че просперираме?

                                                                     Елена Гунчева                                     https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

Как кметове купуват служебни коли за стотици хиляди лева!!!

Следваща статия

Изпихме си горчивата чаша докрай, а скоро ни чака небивал възход!

Други интересни