Шипка…Левски, Бенковски, Раковски, Ботев…

Автор: Няма коментари Сподели:

Тази сутрин потресено прочетох публикация на Борислав Цеков за американската визита на Бойко Борисов. Не искам да бъда цинична, но направо лиги се точеха от писаното. То не беше „историческа“, „ангажираност“, „внимание“….то не било пусто летище, ами нормално посрещане….Тръмп много харесал нашият цървул, много му се радвал!

Като започвам със забележката, че Цеков винаги ме е усъмнявал, продължавам с това, че подобни писания са символ на днешната българска „интелигенция“. Придворната интелигенция, да уточня. Която мазно се извърта накъдето духа вятъра и започва да духа на властимащите /простете цинизма, но истината трябва да се казва направо/. Които, увлечени и възхитени от собствената си персона, не виждат по-далеч от носа си, въпреки много титли и дипломи.

Много от вас ще кажат, че нямам правото да критикувам един толкова виден юрист с такава блестяща кариера. Мога! Защото аз деля хората на добри и лоши, на родолюбци и предатели, на такива, които мислят за България, и такива, които мислят само как да се намърдат по-удобно във властта. Не съм впечатлена от многото титли. Защото в част от случаите са в резултат не на някакви блестящи лични качества и работа, а на това, че са попаднали в подходящото време на подходящите хора и места. Самият Цеков е работил с много неправителствени организации, финансирани познайте от кого – от САЩ! Ами пази си хляба и благодарности за кариерата!

Никакви дипломи и титли не могат да скрият националният нихилизъм и предаването на интересите на България Дори утежняват вината, защото докато можем да простим на бай Пеньо от Горно Нанадолнище, че е заблуден, за образованите и мислещи хора извинение няма.

Интелигенцията навсякъде е призвана да води народа си. В България е призвана в поза партер да обслужва политическата класа. И да се извърта така, че да е удобна.

Например господинът Цеков беше в НДСВ, Новото време, беше при Кунева, беше при Президента Радев, дори беше в листата на БСП, бил е при учредяването на СДС, а сега пристана на Бойко Борисов. Какво да кажа, след като него явно не го е срам.

Погледнете днешните интелектуалци: гаврещи се с историята ни, с литературата ни, с българския народ. Изповядващи не български, а чужди ценности и интереси.

В България има и друга интелигенция. Такава без много титли, но със знания и интелект. Които, нямайки „честта“ да участват във висшата политика, и които живеят сред обикновените хора, мислят адекватно и разумно. И които не подкрепят водената българоубийствена политика на управляващите.

Също като по време на турско. Чорбаджиите – с турците. Малкото интелигентни и образовани хора, които не са се сдушили с врага, са повели народа – на въстание, на революция, на Шипка…Левски, Бенковски, Раковски, Ботев…

Иванчо Хаджипенчович или Раковски. Изборът на интелигенцията…

                                                                                                   Елена Гунчева                             https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА

Следваща статия

С прискърбие съобщаваме, че ни напусна Стефан Данаилов (1942-2019)

Други интересни