Татяна Кристи пред Фрог: Мафията се окопава, гражданското общество трябва да даде сериозен отпор

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                   Татяна Кристи

Мафията се окопава и гражданското общество трябва да даде сериозен отпор. Българите бягат от нашата страна заради беззаконието. Бягат от липсата на правова държава. От липсата на това, че те не се чувстват защитени от своето законодателство и приложението му. Бягат, защото виждат с очите си държавния произвол. Това каза пред Фрог нюз журналистката Татяна Кристи. Ето какво още разказа тя:

        Татяна Кристи, Вие успяхте да се включите преди ден в общественото недоволство във Варна срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Във Фейсбук съобщихте, че сте имали „среща“ с полицията. Как се стигна до нея и как протече тя? 

–        Протестът във Врана започна пред Съдебната палата. Шествието продължи по булевард „Княз Борис“ и зави към общината. Полицията ни чакаше точно през Грамадата на общината. Това е много чувствително място за варненци особено за общинарите. Те като видят, че някой се събира около тези камъни, веднага изпращат полицаи. Органите на реда се скараха, че ще ни обвинят в хулиганство за това, че вървим и викаме „Гешев е позор“ и „Мафия“. Едновременно с това ни обвиниха, че пресичаме на червено. Това беше пълна лъжа. Директно им казах: „Вие лъжете“. Един от полицаите се възпали срещу мен. Направо побесня и ми поиска документите. Преди това други полицаи взеха личните карти на другите хора. Дадох американския си паспорт. Поисках този блюстител на реда да се легитимира. Той отказа да си каже имената, назова само една фамилия. Показа си служебната карта, но тъй като не се виждаха номерата в тъмното, помолих да ги продиктува. Той обаче отказа. Не ми даде да снимам номера. Започна да пише данните ми. Попитах защо не спират и не глобяват футболните агитки, когато обикалят улиците, крещят и нарушават обществения ред. 

–         Обясниха ли ви? 

–        Не отговориха абсолютно нищо. Полицаят, който взе документите ми, се закани да провери дали съм законно в страната, защото такава била практиката. След това много бързо ми върна паспорта. Но и на други хора също поискаха личните документи. Като на престъпници. Който е живял при комунизма както аз, много лесно може да види аналогиите между тогава и сега. 

–         След избора на Иван Гешев за главен прокурор, стана ясно, че Сотир Цацаров е предложен от управляващите за шеф на КПКОНПИ. Нямате ли усещане, че колкото по-голяма е съпротивата, толкова повече хората на статуквото се окопава във власт ? 

–        Разбра се, че тези хора се страхуват. Не веднъж съм казвала , че колкото е по-силен гражданския натиск, толкова е по-силна тяхната агресия. Прекрасен пример за това е как се развиха нещата в Русия и как бе задушена там крехката им демокрация. От мек авторитарен режим те се превърнаха в една диктатура, която величае сталинисткия режим. В България ние сме като техни примерни ученици. Можем да видим аналогия във въртенето между Путин и Медведев с това между Цацаров и Гешев и в това, че ГЕРБ стана несменяема, вечна партия (като бкп), заедно с досадния си премиер, който иска да векува във властта. Изключително притеснително е всичко това. Съвсем ясно е, че мафията се е мобилизирала и тества гражданското общество доколко може да издържи на натиск. Гражданското общество вместо да клечи пред Президенството и да изпраща молитви към не знам кого си,  трябва да се обедини, фокусира  и даде сериозен отпор, защото е предизвикано. Защото свободата му се изплъзва между пръстите. 

–        Бизнесмени на кръгла маса обявиха, че младите хора бягат от България заради лошите новини. Вие живеете в чужбина и разговаряте с наши сънародници. Това ли е причината те да предпочетат да живеят в друга страна? 

–        Това е най-дебилният аргумент, който може да чуе човек. Явно някой си мисли, че тези, които напускат България са без интелект и без критична мисъл. И могат да си напуснат Родината, защото някой им говори лоши новини и те самите нищо не могат да преценят. Не зная какво си мислят тези, които ги говорят тези глупости. Първите неща, които научавам от българите в чужбина е, че първо те бягат от беззаконието, от липсата на правова държава, от мизерията. От това, че  не се чувстват защитени от институциите. Бягат, защото виждат с очите си държавния произвол. И най-вече-липсата на справедливост и равен аршин на закона за обикновените хора и тези във властта. Хората бягат от мафията, от олигархията.  Много биха се завърнали, ако поне малко се подобри атмосферата в това отношение. За съжаление не виждаме прогрес в тази посока. Държавата от 2013 г. насам бе тотално овладяна от мафията. Всички власти се сляха. Партиите на статуквото са се превърнали в корпоративни придатъци на мафиотския бизнес в България. 

–        Вчера управляващите съобщиха ,че имат програма за връщане на българите в чужбина като им дават по 1200 лева на месец в продължение на година. Това може ли да примами сънародниците ни да се върнат? 

–        Това е безумно тъп популизъм. Дори, ако трябва да смятам Орбан, Качински или Бабеш за популисти, това предложение надминава всякаква рационалност, защото на хората, които са си тръгнали оттук, на тях 1200 лева не им трябват. Какво точно ще направят с тези пари? Те са загърбили най-милото-Родината си, за да имат по-високи доходи, по-добър стандарт на живот и най-вече да живеят в правова държава. Това е един смешен подкуп, от който със сигурност ще се възползват някакви измамници да дойдат и да приберат поредното перо от клетите данъкоплатци на България. Не зная кой „гений“ е родил тази глупост, но това дори не може да излъже и някои българи, които живеят от социални помощи в чужбина. България трябва да се промени от гледна точка на законност. Страната трябва да стане правова. Трябва абсолютно нов парламент с истинска опозиция и политиците да са отчетни пред гражданите, а за това трябва работеща и независима съдебна система, която да не е приватизирана от нискочели бандити, нарекли се „политици“. Разбира се много от тях трябва за влязат и в затвора. Ето тогава българите ще се завърнат. И няма да поискат дори стотинка за това. 

                                                                                                                     Интервю на Катя Илиева

 В момента Татяна Кристи е в България, защото тя  продължава със своите сатирични спектакли, където се радва на много почитатели, ценящи острата й политическа и гражданска сатира. Следващият й моноспектакъл ще е в Пловдив, на 22-ри Ноември от 19 часа в „Артцентър Тракарт“.

https://frognews.bg/novini/tatiana-kristi-pred-frog-mafiiata-okopava-grajdanskoto-obshtestvo-triabva-dade-seriozen-otpor.html

Предишна статия

Президентът Радев: Ултиматуми не приемам от никого

Следваща статия

Не, нищо не сме променяли заедно, г-н Борисов

Други интересни