“Днес глобяват за репортажи, утре ще глобяват за постове във “Фейсбук”, вдругиден за мислене”…

Автор: Няма коментари Сподели:

“Днес глобяват за репортажи, утре ще глобяват за постове във “Фейсбук”, вдругиден за мислене”, смята Илиян Василев.

Централната избирателна комисия (ЦИК) установи неправомерна предизборна агитация на Би Ти Ви срещу кмета на София Йорданка Фандъкова. По жалба на ГЕРБ на телевизията ще бъде съставен акт за нарушение. В деня на първия тур на местните избори Би Ти Ви излъчи репортаж “#Хубаво, но не е готово” с подзаглавие “Ремонтът на “Граф Игнатиев” – нито в срок, нито според очакванията на столичани”. Вечерта на пресконференцията в нощта на изборите премиерът Бойко Борисов не скри раздразнението си, отказа да отговаря на въпроси на журналиста от Би Ти Ви. Телевизията вероятно ще обжалва наказанието си. Вижте коментарите по случая в социалните мрежи:

Иво Инджов, доцент по журналистика:

ГЕРБ се опитва да цензурира Би Ти Ви, като се намесва в редакционната автономия на най-голямата телевизия. На практика от управляващата партия искат телевизията да бъде наказана за нещо, което няма отношение към Изборния кодекс. Тя показва предисторията на спорни и неудачни инфраструктурни проекти в отделни общини в контекста на изборите на 27 октомври. Уважаването на жалбата на ГЕРБ е погазване на свободата на медиите да информират обективно и професионално за значими обществени теми.

Миролюба Бенатова, журналист:

Някой ще обясни ли на управляващите, че критики се отправят към тези, които са на власт, които взимат решения и носят отговорност. В случая това е ГЕРБ. И е нормално репортажите с критиките да са насочени към представители на тази партия. Има ли фактически неточности в репортажите, е важен въпрос. Ако няма, за какъв саботаж говорим?! Дали е уместно да се излъчват в деня на вота и защо е станало така, е друга тема, която не мога да коментирам, защото не съм в кухнята на Би Ти Ви, но подборът на темите си е съвсем логичен от журналистическа гледна точка. Разбира се, от времето преди 111.

Да отговаряш на критиците си, а не да се цупиш като малко дете, също е част от зрелостта, г-н Борисов. Реакцията на премиера, който се обижда, когато нещо в отразяването не му харесва, е част от несвободата на медиите, която той не може да осмисли. И никой не смее да му обясни.

Илиян Василев, бивш посланик в Русия:

Днес глобяват за репортажи, утре ще глобяват за постове във “Фейсбук”, вдругиден за мислене. Като при Тодор Живков. И гласувайте за повече от същото. По съвест, разбира се. Веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, трети път стомна за вода – не ви ли стана множко.

Илия Вълков, журналист:

Накажете голямата медия, за да си знаят по-малките. Не стига, че продължава абсурдната забрана за оповестяване на социологията в изборния ден, но вече медиите трябва да внимават и колко са критични към участниците в изборите. Каквото и да не се хареса от някой политик, в която и да е медия, ЦИК – един партиен придатък, ще бъде използвана за бухалка.

Стела Николова, кандидат-кмет на “Демократична България” във Варна:

Много се радвам, че Бойко е обиден на Би Ти Ви. Дано да остане все така обиден и с новия им собственик.

Би Ти Ви бяха безпристрастни, а не проправителствената телевизия, което очакваха от тях, но ГЕРБ не могат да преживеят, че някой не им вика “браво”. Няма за какво да ви бравосват хората, още по-малко журналистите, чиято работа е да питат, а не да дават оценки.

Колкото по-обиден Бойко, толкова по-близо до свободата на словото.

Арман Бабикян, пиар експерт:

Жалката диктатура не понася независима журналистика, колкото и малко да е останала. Борисов, приберете си слугинажа обратно в джоба. Излагате се.

           https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/10/30/3984490_kolkoto_po-obiden_boiko_tolkova_po-blizo_do_svobodata/

Предишна статия

Концерти за развлечения, билети за тях, събития, шоу, мероприятия…

Следваща статия

…ГЛАСУВАЙТЕ ПРОТИВ КОРУМПИРАНОТО СТАТУКВО!

Други интересни