„И така умира демокрацията – под гръмките аплодисменти на тълпата”

Автор: Няма коментари Сподели:

Гледайки днес събитието: „Гешев се въздига с ангелски криле”, се сетих за една фраза от „Междуздездни войни”, която силно ме впечатли: „И така умира демокрацията – под гръмките аплодисменти на тълпата”. В случая крясъци. Циркът в София беше на най-високо африканско ниво. Отбрана агитка мислители, които Дарвин би припознал като „липсващото звено” и по мое мнение – бивши и бъдещи клиенти на прокуратурата, издигнаха лозунги в подкрепа на Гешев, от друга страна други партийни мислители блокираха „Орлов мост” с неясната идея като вбесят мирното гражданство, да  го настроят срещу Гешев.  Останах с впечатлението за два клона на мафията, които се ритат по кокалчетата.

Партийното участие в протестите срещу Гешев беше недопустимо. Особено дни преди избори. Остава впечатлението за извличане на дивиденти от протеста.  Много хора се въздържат от участие в такива протести именно заради партийните знамена и лидери. Особено когато става дума за съдебната власт.

Самото изслушване беше впечатляващо със своята наглост и безочие. Не успях да чуя всички въпроси, но тези, които чух, не бяха много адекватни. Което е разбираемо, защо да се дразни бъдещият главен прокурор? Никой не попита според него редно ли е една болна жена да бъде разкарвана с пранги на краката. А главатари на мафията да се радват на комфорт. И изнасилвачи да се пускат незабавно.  Никой не го попита за осъдителните решения срещу прокуратурата за вреди от неправомерна дейност. Никой не го попита защо не са предявени регресни искове срещу Цветанов и някои прокурори, заради които държавата е осъдена да плаща милиони евро в Страсбург…няма и да узнаем отговорите. Девет часа бутафория.

Никой не очакваше нещо друго. Управляващите си го избраха, за да си осигурят чадър, ако загубят властта. И да се осигури удобна бухалка срещу неудобните. А Гешев доказа, че е такава.

И въпросът е как гражданите да имат вяра в прокуратурата, след като народът е разделен по отношение на главния прокурор и много по-лошо – имат сериозни съмнения относно неговите професионални и морални качества и най-вече – независимост.

Днес, под крясъците на протестите пред Висшия съдебен съвет, умря последната илюзия за независимостта на прокуратурата.

                                            Елена Гунчева                          https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

ДА СИ ПРИПОМНИМ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!

Следваща статия

ООН пак ни е харесала територията

Други интересни