За мен е лицемерно да издигаме предложение за главен прокурор… Какво щяхте да кажете после?

Автор: Няма коментари Сподели:

Не съм се месил този път в избора на кандидат за главен прокурор. Това каза в студиото на „Лице в лице” премиерът Бойко Борисов.

 “Срещу този избор протестира една политическа партия. Аз искам да припомня, че сегашните правила за избор на главен прокурор бяха гласувани по времето на Христо Иванов като правосъден министър.

За мен е лицемерно да издигаме предложение за главен прокурор. Какво щяхте да кажете после?

За мен Емил Радев е най-подходящ, но той е от ГЕРБ и после щеше да се говори за главния прокурор на ГЕРБ. За това прецених, че е лицемерно да издигаме кандидат и оставих прокурорите сами да изберат.

Преди три години избрахме Мая Манолова за омбудсман и сега виждате какво си причинихме на партията. Тогава бях лековерен и сега реших да не съм.

Аз искам да попитам по кое време бе избран Лозан Панов? По мое време, по предложение на Христо Иванов. Всичко, каквото е искал, аз съм направил. Не разбирам сега защо говори, че не сме правили реформа в съдебната система. Аз никога не съм бил лицемер и оставих прокурорите сами да си изберат. Избобщо не съм се месил. Щях да издигна Емил Радев или Данаил Кирилов, но не се намесих грам. Точка по този въпрос”, категоричен бе Борисов.

Той призна и че е сбъркал с издигането на Мая Манолова за омбудсман. Видяхте какво си причинихме, тя твърдеше, че е аполитична, но сега не е така, няма повече да съм лековерен, добави Борисов, като свърза с това и нежеланието си да се меси при избора на кандидат за обвинител номер едно и да посочва човек, който не е от ГЕРБ.

Това са юристите при нас, аз като си представям главен прокурор, тях виждам, но това би било лицемерно, каза премиерът.

По повод трагдията във Великобритания с намерените 39 тела в камион с българска регистрация, Борисов заяви: “Камионът, в който бяха намерени 39 тела в Лондон, е с българска регистрация. Той е регистриран през 2017 г. в България от ирландска гражданка, тогава напуска България”.

“Повече никога не е влизал на територията на България. Шофьорът е ирландец, така че най-вероятно тогава са ползвали регистрация тук на още два камиона, мисля, че имат. Така, че няма как ние да сме свързани, освен с табелата на камиона.
Въпреки всичко с английските служби работим много добре по всички теми. Веднага влязоха в комуникация нашите офицери за връзка, така че ще максимално ще съдействаме. От преди 2-3 години камионът не се е връщал в България, така че не е могъл тук да натовари тези хора, Бог да ги прости.

Във всички случаи следата е английска и ирландска, защото камионът е там и хората са там, и английските служби трябва да задържат трафикантите, които са ги докарали дотам и са минали всички… За мен беше важно да не би камионът да е тръгнал от България, тук да са натоварени”.

Нито имам право, нито съм уволнил шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, но изразих като всеки гражданин, пък и от тази гледна точка, която правим през спортното и финансовото министерство за футбола, бяха категоричен, че повече не може да продължава. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод расисткия скандал.

Той поясни, че прави чест на БФС за подаването на оставките им заради мача Англия-България.

По повод отказа на ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония, Борисов каза: “Вложих много усилия и просто… днес е така, утре може да е другояче, но сред колегите в Съвета имам някакво уважение, имам авторитет, много пъти на всички и аз съм помагал, когато са имали нужда. Сутринта, на другия ден, макар че не е редно от Съвета да се изнасят неща, взех думата и казах: „Колеги, нека им дадем още веднъж, извинявайте, че ви връщам”…, ние разглеждахме друга тема, мисля, че беше Турция – Сирия – войната, – „Болно ми е, знам колко усилия положихме, колко усилия всички направиха, името си смениха, да им дадем перспектива в Загреб да го разгледаме пак случая, всички се спогледаха с мен, Доналд Туск каза: „Да предложим”, и всички се съгласиха”.

„Дадох им на колегите в Съвета такъв пример: преди години, когато беше Борис Тадич президент на Сърбия, всички ние много искахме Сърбия да започне преговорите и със словенския ли, забравил съм с кой колега беше, или хървантина, да не споменавам държава, че може да сгреша, вече съм позабравил, много силно защитихме сръбския президент тогава – Борис Тадич. Беше Саркози президент и той се обърна към мен и каза – Бойко, ако в една държава, нейната ориентацията зависи от един човек, тя не е за ЕС”. Аз много добре го запомних това и го цитирах пак тук”, каза премиерът.

По думите му, ако ние считаме, че докато е Зоран Заев, Северна Македония ще спазва правилата, а в същото време опозиционните им партии са толкова антибългарски и искат ревизиране на това решение.

“Когато България влизаше в ЕС, имаше абсолютен национален консенсус – на управляващи, на опозиция, на всички политически партии, че нашият път и на социалисти, и на десни, е ЕС и НАТО, т.е. която и партия да дойде на власт в България, ориентацията не се променя.

Докато в тези две държави казваме, ако не е, или ако Зоран Заев падне от власт или Еди Рама падне от власт, там ще стане… тогава те не са за този път”.

В това отношение Макрон заслужава аплодисменти, защото гледа по-напред. Това бяха аргументите. И в същото време, като погледнете нашите комисии, които се занимават с историята ни, буксуват, действително те имат време до Загреб да си помислят добре дали искат като нация да вървят към Европейския съюз.

Ако нацията не иска, насила не може. Ние не можем на наш гръб да понесем всичко, помагаме, помагаме, помагаме, вижда се, помагаме искрено, те трябва да признаят – в тези 100 години тази част от историята е българска. Доколкото знам от Еманюел, той ще бъде ноември месец и в Северна Македония, и в Албания, ще отиде, ще се запознае на място, ние ще имаме с него двустранна среща, така че да обобщим впечатленията. Благодарен съм на всички колеги в Съвета, че дадоха възможност на продължим максимално да работим по темата”.

Запитан Макрон ли е новият лидер на Европа, Борсов отговори: “Европа е така конструирана, че не търпи лидери. ЕП в момента е такъв, че видяхте френският комисар как беше върнат. Не искам да давам оценка, не обичам на България да й дават оценка, не искам и аз, дали е подходящ или не, те са си преценили. Вече три години с брекзит се занимава, кой колега каза един много хубав виц, че 2118 г. се провежда Европейски съвет, идва англрийският премиер, за да отложи брекзита, само, че вече Съветът не знае какво трябва да решава, забравили са вече за какво става въпрос”.

Колко пъти – то не бяха извънредни съвети, то не бяха нощи. Ние нямаме шанс да не дадем шанс, защото то е такава какафония. Представете си само с визовия режим какво ще стане, ами с Митническия съюз, с общия пазар какво ще стане.
Понеже никой не си го представя, а във Великобритания политическите партии виждате какво се правят.

Мисля, че моята приятелка Тереза Мей е най-щастлива в момента, защото това, което Борис Джонсън й правеше, сега му се случва същото в пълния обем. Така че, ще пишем – отлагане, отлагане, отлагане, и ще си караме така 90 – 100 години”.

„Сега имаме всички кметове – това не е естествено. На много места вече са за втори или трети мандат. На някой места така се бяха капсулирали, нанесоха тежки поражение за партията. Там, където направих промени, резултатите може и да не са добри сега, но при всички случаи ще са добри за партията за в бъдеще”, коментира Бойко Борисов в отговор на въпрос за очакванията му за резултатите от местните избори.

След изборите ще доизчистим партията, защото тежки поражения се нанесоха преди европейските избори, посочи Борисов. „Предстоят още промени в ГЕРБ, много обновления ще има още, където има нужда. Изборите ще ни бъдат добър регулатор”, отбеляза той.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма съмнения, че техният кандидат – Йорданка Фандъкова, ще спечели битката в София. „Този път експериментирах друго – оставих Изпълнителната комисия и кандидатите за кметове сами да си направят щабовете, листите и кампанията. Надявам се резултатът да е добър”, посочи Борисов.

Няма организационен проблем в партията след напускането на Цветан Цветанов, каза още лидерът на ГЕРБ.

https://offnews.bg/politika/bojko-borisov-sled-izborite-shte-doizchistim-partiata-713872.html

Предишна статия

ДВАМА БУДИТЕЛИ

Следваща статия

Над 1000 светлини в мрака часове преди избора на Гешев за главен прокурор…

Други интересни