Това е най-драстичното обезлюдяване в европейска страна въобще…

Автор: Няма коментари Сподели:

Нашият славен премиер, дипломат, футболист и каратист вижда България като непрекъснато развиваща се страна. Шефката на еврокомисията в Брюксел – госпожа фон не помня вече коя, пък ни оприличи на просперираща.

Борисов не можел да се размине по пътищата от инвеститори. Цели тълпи търчат из страната и инвестират. Розови сънища. Простата истина е, че за първото полугодие на тази година емигрантите са изпратили в България 624 милиона евро. Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. А за същият период, господин премиер, преките чуждестранни инвестиции възлизат на 457 милиона евро.

Тези цифри не са изсмукани от пръстите, а са от анализ в „Болкан инсайд“ за страните от Централна и Югоизточна Европа. Според този авторитетен анализ парите на емигрантите, които влизат у нас, са около 2 милиарда годишно. И ако има рестеж на потреблението на домакинствата до голяма степен се дължи на парите, които емигрантите и гастарбайтерите вкарват в България. Стимулираното потребление с тези средства пък крепи възможността да отчитаме икономически ръст. Според анализа към 2050 година ще сме под 5,5 милиона. Сами преценете кои етноси ще водят като бройки. Това е най-драстичното обезлюдяване в европейска страна въобще.

За сравнение населението на Чехия ще намалее за този период само с 3%, затъналата в криза Гърция – също с толкова, толкова са предвижданията и за бедната Северна Македония. Засега правителството стимулира вътрешното потребление чрез увеличение на заплатите на държавните служители и на учителите.

Правителството е безпомощно да направи реформи. Първо – административна. Рязко свиване на разходите за издръжка на чиновничеството, което ГЕРБ всяка година увеличава. И намек няма да се понижи ДДС и/или да се въведе и диференциран ДДС за стоки и услуги от първа необходимост, лекарства, храни, също и книги, което е широка практика в другите европейски държави. Това би оставило у хората повече пари за потребление и ще намали възможностите за кражби от ДДС. В образованието трябва да се наблегне на качеството, а не на количеството, както е сега.

Не се забелязва възможност у нас да се промени чувствително в обозримо бъдеще стандартът на живот и доходите. Това е причината за продължаваща емиграция от България. И по минимална пенсия ще останем на последно място, защото и там няма да има драстично покачване. Продължаваме в руслото на неголямо изменение.

Това е тежкото състояние на България, за което до голяма степен вина има ГЕРБ. Нейните първенци не обелват и дума по тези проблеми. Просто имаме десет години марш. И то не на място. А дори и назад.

                                        Стефан Северин                                    https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

Как българският народ посреща новината за падането на мониторинга…

Следваща статия

ПРЕЗ ПРОСОТО ТРЪГНАХА

Други интересни